Van de redactie

Olie en geopolitiek

8 februari 2019

Auteur: Maja Haanskorf

Verdeeldheid over Venezuela

Olie en geopolitiek Nederland heeft afgelopen maandag besloten de zelfbenoemde interim-president Juan Guaidó van Venezuela te erkennen en de regering van president Maduro als niet legitiem te bestempelen. Acht dagen geleden had Nederland samen met Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Spanje een ultimatum aan Maduro gesteld om binnen die termijn vrije verkiezingen uit te schrijven, op straffe van erkenning van Guaidó.

Dat deed Marduro niet. En gelijk heeft hij. Niet dat ik zijn beleid steun en evenmin twijfel ik aan de wens van de meeste Venezolanen dat hij opstapt. Wel betwijfel ik zeer sterk de motieven van de landen die in navolging van de Verenigde Staten en zonder enige kennis over diens beleidsplannen Guaidó erkennen.

Met de wens tot bescherming van mensenrechten of herstel van democratie heeft het weinig te maken; dan zou immers aan nog een hele rij landen een ultimatum gesteld moeten worden. Om in het continent te blijven, denk aan Honduras waar Juan Orlando Hernández eind 2017 tijdens frauduleuze verkiezingen het presidentschap bemachtigde of aan Nicaragua, waar recent honderden doden vielen door regeringsgeweld.

Ik vrees dat het vooral gaat om olie en geopolitiek. Venezuela heeft de grootste oliereserves ter wereld. Zowel voor de VS als voor Rusland en China zijn die van belang. Tenslotte betekent het erkennen van een zelfbenoemde president, hoe ‘interim’ dan ook, schending van de soevereiniteit van een land.

Gerelateerde berichten

Dansen op de vulkaan

Dansen op de vulkaan

Arm El Salvador, zo ver van God en zo dicht bij virtuele rijkdom. Die gedachte bekroop me toen media over de hele wereld berichtten dat het Midden-Amerikaanse land sinds 7 september de bitcoin (BTC) als wettig betaalmiddel accepteert. Dit is een gedecentraliseerde digitale munt die werkt zonder toezicht of controle van centrale banken.

Lees meer
Bolivia: uit het oog, uit het hart

Bolivia: uit het oog, uit het hart

Een tijdje geleden nam ik deel aan een webinar over de Nederlandse betrokkenheid bij Latijns-Amerika. Alle deelnemers riepen op tot meer steun aan het Latijns-Amerikaanse maatschappelijk middenveld. Een vertrouwd geluid, want een jaar geleden zeiden dezelfde mensen hetzelfde. Zij horen helaas tot het afnemend aantal mensen in Nederland dat zich beroepsmatig nog met het Latijns-Amerikaanse maatschappelijk middenveld bezig houdt. En ik heb gezien wat de gevolgen kunnen zijn voor NGOs in een land als Bolivia.

Lees meer
Ontsnapping van gevangenen kenmerkend voor berichtgeving over Haïti

Ontsnapping van gevangenen kenmerkend voor berichtgeving over Haïti

Donderdag 25 februari vond een spectaculaire uitbraak plaats in de gevangenis van Croix-des- Bouquets, dichtbij de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince. Ruim vierhonderd gevangenen namen de benen en er vielen vijfentwintig doden, onder wie burgers buiten de gevangenis. Het nieuws ging de hele wereld over. Maar het is belangrijk verder te kijken dan alleen naar deze ontsnapping.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This