Van de redactie

Olie en geopolitiek

8 februari 2019

Auteur: Maja Haanskorf

Verdeeldheid over Venezuela

Olie en geopolitiek Nederland heeft afgelopen maandag besloten de zelfbenoemde interim-president Juan Guaidó van Venezuela te erkennen en de regering van president Maduro als niet legitiem te bestempelen. Acht dagen geleden had Nederland samen met Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Spanje een ultimatum aan Maduro gesteld om binnen die termijn vrije verkiezingen uit te schrijven, op straffe van erkenning van Guaidó.

Dat deed Marduro niet. En gelijk heeft hij. Niet dat ik zijn beleid steun en evenmin twijfel ik aan de wens van de meeste Venezolanen dat hij opstapt. Wel betwijfel ik zeer sterk de motieven van de landen die in navolging van de Verenigde Staten en zonder enige kennis over diens beleidsplannen Guaidó erkennen.

Met de wens tot bescherming van mensenrechten of herstel van democratie heeft het weinig te maken; dan zou immers aan nog een hele rij landen een ultimatum gesteld moeten worden. Om in het continent te blijven, denk aan Honduras waar Juan Orlando Hernández eind 2017 tijdens frauduleuze verkiezingen het presidentschap bemachtigde of aan Nicaragua, waar recent honderden doden vielen door regeringsgeweld.

Ik vrees dat het vooral gaat om olie en geopolitiek. Venezuela heeft de grootste oliereserves ter wereld. Zowel voor de VS als voor Rusland en China zijn die van belang. Tenslotte betekent het erkennen van een zelfbenoemde president, hoe ‘interim’ dan ook, schending van de soevereiniteit van een land.

Gerelateerde berichten

Tegenstellingen, maar Chili moet vooruit

Tegenstellingen, maar Chili moet vooruit

Vijftig jaar na de staatsgreep in Chili van 11 september 1973 blijkt het tekenen van een gezamenlijke verklaring van links en rechts over democratie en mensenrechten onmogelijk. De herdenking legt bestaande tegenstellingen in de samenleving bloot. Dat is geen argument om dan maar niet te herdenken, maar wel om – met erkenning van verschillen – te werken aan versterking van democratie en mensenrechten, zeker in een tijd met een grote extreemrechtse partij.

Lees meer
Latijns-Amerika en Europa weer rond de tafel

Latijns-Amerika en Europa weer rond de tafel

Veel mensen zullen niets hebben opgepikt van de Europa-Latijns-Amerikaconferentie op 17 en 18 juli in Brussel. Toch is het belangrijk nieuws dat voor het eerst sinds acht jaar regeringsleiders van de 33 landen van CELAC (Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten) en van de 27 landen van de Europese Unie weer met elkaar praatten. Ze spraken veel over sociaaleconomische samenwerking, maar over Oekraïne werden ze het niet eens.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This