Van de redactie

De liefde van de Latino gaat door de maag. En andere emoties ook

16 juli 2017

Frank Bron

“Waarom zijn de kosten van de ‘refrigerios’ (hapjes tussendoor) toch zo hoog?“

”Omdat er anders niemand naar de training komt.”

“Ja, maar die training is zó belangrijk, daar moet iedereen toch gewoon naar toe willen?”

“Inderdaad, als er eten geserveerd wordt!”

Tsja, als je zaken wilt doen in Latijns Amerika, of een presentatie wilt geven, of gewoon vrienden wilt bezoeken, dan komt er eten op tafel. Vaak gewoon veel eten en meestal erg lekker. Bij mijn herinneringen aan Latijns Amerika zijn er veel die met voedsel te maken hebben, onafhankelijk van de reden van mijn bezoek.

Zo zou ik een keer met een grote groep activisten, studenten en anderen een gewetensgevangene in Mexico bezoeken die onterecht en onder belabberde omstandigheden gevangen zat. Maar voordat we naar de gevangenis gingen, werd er eerst uitgebreid geluncht in een van de restaurants van de keten VIPs. Waarom zou je je ook inhouden? Een karige maaltijd had de vrijlating van de goede man niet dichterbij gebracht – nog afgezien van het feit dat karige maaltijden of snelle happen sowieso niet vaak voorkomen in de regio.

Slagroomsoesjes

Ik herinner me mijn aankomst in een klein hotelletje in een dorp helemaal aan het einde van de weg in Guyana. De eigenaresse was al bezig met het avondeten voor haar drie gasten. Op een houtvuurtje in de keuken wist ze een overheerlijke maaltijd te bereiden van gebakken kip, rijst, bonen, groente en tropisch fruit. En alles vers en bij de prijs van de overnachting inbegrepen!

En tijdens moeilijke onderhandelingen in Bolivia werd er regelmatig gepauzeerd omdat er weer een afhaalmaaltijd bezorgd werd of een refrigerio op de agenda stond. Waar je in Nederland dan even tien minuten mag pauzeren met een kopje koffie en een koekje, kregen we in Bolivia zelfgemaakte cheesecake of een enorme hoeveelheid kaaskoekjes of slagroomsoesjes voorgezet. Of allemaal. Tsja, als je toch om vijf uur opstaat om de schoollunch voor je kinderen klaar te maken, kun je net zo goed even een taart bakken voor tijdens de vergadering.

Knorrig

Op die manier heb ik ook kennis gemaakt met empanadas salteñas. Die zien eruit als gewone empanadas (hartige baksels met vulling), maar dan wat groter. Je doet er echter verstandig aan ze te eten met behulp van… een rietje! Tenminste, als de salteñas niet te heet zijn. Deze empanadas zijn namelijk niet gewoon gevuld met groente of vlees, maar met kippensoep! Hoe Bolivianen soep in een broodje krijgen is mij een raadsel maar als je daar niet op verdacht bent kun je gemakkelijk een ongelukje krijgen. Of, zoals mijn Peruaanse vriend César schreef die jarenlang in Bolivia woonde: “Die salteñas zijn werkelijk zalig, hoewel ze heel wat van mijn stropdassen verruïneerd hebben!” Gelukkig werd ik net op tijd gewaarschuwd.

Tijdens zo’n refrigerio leek iedereen de lastige gesprekken onmiddellijk te vergeten, er werd gelachen en uitleg gegeven over de versnapering, gesproken over van alles behalve werk en na een half uurtje ging iedereen weer gewoon serieus aan de slag. Hoe moeilijk de gesprekken soms ook waren, zonder knorrende magen werden de deelnemers zelf nooit echt knorrig.

Het is dus logisch dat La Chispa aandacht besteed aan dit cruciale aspect van de Latijns-Amerikaanse cultuur. Er zijn inwoners van de regio die geen Latijnse taal spreken (Quechua-sprekers bijvoorbeeld, of de genoemde Guyanese dame), er zijn zelfs mensen die niet kunnen dansen, maar van goed en veel eten houden ze allemaal!

Zelf proberen om salteñas te maken? Hierbij het recept van Patricia de Ugarte, in het Spaans. Veel succes!

Dit artikel maakt deel uit van de voedselspecial  in september/oktober 2017

Gerelateerde berichten

Dansen op de vulkaan

Dansen op de vulkaan

Arm El Salvador, zo ver van God en zo dicht bij virtuele rijkdom. Die gedachte bekroop me toen media over de hele wereld berichtten dat het Midden-Amerikaanse land sinds 7 september de bitcoin (BTC) als wettig betaalmiddel accepteert. Dit is een gedecentraliseerde digitale munt die werkt zonder toezicht of controle van centrale banken.

Lees meer
Bolivia: uit het oog, uit het hart

Bolivia: uit het oog, uit het hart

Een tijdje geleden nam ik deel aan een webinar over de Nederlandse betrokkenheid bij Latijns-Amerika. Alle deelnemers riepen op tot meer steun aan het Latijns-Amerikaanse maatschappelijk middenveld. Een vertrouwd geluid, want een jaar geleden zeiden dezelfde mensen hetzelfde. Zij horen helaas tot het afnemend aantal mensen in Nederland dat zich beroepsmatig nog met het Latijns-Amerikaanse maatschappelijk middenveld bezig houdt. En ik heb gezien wat de gevolgen kunnen zijn voor NGOs in een land als Bolivia.

Lees meer
Ontsnapping van gevangenen kenmerkend voor berichtgeving over Haïti

Ontsnapping van gevangenen kenmerkend voor berichtgeving over Haïti

Donderdag 25 februari vond een spectaculaire uitbraak plaats in de gevangenis van Croix-des- Bouquets, dichtbij de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince. Ruim vierhonderd gevangenen namen de benen en er vielen vijfentwintig doden, onder wie burgers buiten de gevangenis. Het nieuws ging de hele wereld over. Maar het is belangrijk verder te kijken dan alleen naar deze ontsnapping.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This