Van de redactie

Braziliaanse zomer

9 juni 2016

Simone Kalkman

Een paar jaar geleden las je het overal: Brazilië is ‘booming’. In 2012 kondigde toenmalig minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen aan dat er voortaan “ieder jaar een handelsmissie naar Brazilië zou plaatsvinden”. Dat gebeurde weliswaar ook, maar ondertussen zijn de economische vooruitzichten veel minder rooskleurig. Tel daar de politieke crisis en het afzetten van president Dilma Rousseff door corrupte parlementariërs bij op en het is duidelijk waarom Nederland opeens niet meer zo enthousiast is over economische samenwerking.

Toch is er wereldwijd nog steeds veel aandacht voor Brazilië, en dan vooral voor de Olympische Spelen. Die vinden plaats van 5 tot en met 21 augustus, maar ook hier domineert negatief nieuws. Geweld, Zika, watervervuiling, tegenvallende kaartverkoop, het zit de organisatoren niet mee. In gaststad Rio de Janeiro zelf is ook veel protest. Want waarom geeft het land miljarden uit aan de Spelen, terwijl basisbehoeften zoals onderwijs en gezondheidszorg nog altijd niet goed geregeld zijn?

Ook in Nederland staat Brazilië deze zomer op veel plaatsen centraal, vooral op cultureel gebied. In Amersfoort en Den Haag worden tentoonstellingen georganiseerd over hedendaagse Braziliaanse kunst. Ook zijn er talloze concerten, zoals het Viva Brasil festival in Amsterdam, dat nog tot 26 juni duurt. En vlak voor de Spelen zullen tien Nederlandse kunstenaars naar Rio afreizen om een samenwerkingsproject te doen met Braziliaanse kunstenaars.

La Chispa kan niet achterblijven en besteedt deze zomer maand extra aandacht aan Brazilië. In een special met artikelen, recensies, interviews en tips schrijven we over de actualiteit en de Olympische Spelen, maar proberen we juist ook achtergronden te geven en verder te kijken dan Rio. Zo schrijven we over politiek in de favelas van Recife en over vernieuwend stedelijk beleid in Curitiba. We bespreken ook boeken die context bieden bij de huidige politieke crisis. Ook komt – in een artikel en een boekrecensie – aan bod wat misschien wel een van de belangrijkste problemen van het land is: geweld tegen vooral de zwarte, arme bevolking.

Uiteraard zal ook cultuur niet ontbreken, zeker met oog op de mooie dingen die in Nederland worden georganiseerd deze zomer. Juist hier zie je dat ondanks alle problemen er nog altijd inspiratie te vinden is in Brazilië. We willen in deze special verschillende kanten van dit veelzijdige land belichten. Van snelle bussen in Curitiba tot funkmuziek in favelas. Van de arbeiderspartij tot de inheemse bevolking.

Deze bijdrage hoort bij de zomerspecial Brazilië.

Gerelateerde berichten

Dansen op de vulkaan

Dansen op de vulkaan

Arm El Salvador, zo ver van God en zo dicht bij virtuele rijkdom. Die gedachte bekroop me toen media over de hele wereld berichtten dat het Midden-Amerikaanse land sinds 7 september de bitcoin (BTC) als wettig betaalmiddel accepteert. Dit is een gedecentraliseerde digitale munt die werkt zonder toezicht of controle van centrale banken.

Lees meer
Bolivia: uit het oog, uit het hart

Bolivia: uit het oog, uit het hart

Een tijdje geleden nam ik deel aan een webinar over de Nederlandse betrokkenheid bij Latijns-Amerika. Alle deelnemers riepen op tot meer steun aan het Latijns-Amerikaanse maatschappelijk middenveld. Een vertrouwd geluid, want een jaar geleden zeiden dezelfde mensen hetzelfde. Zij horen helaas tot het afnemend aantal mensen in Nederland dat zich beroepsmatig nog met het Latijns-Amerikaanse maatschappelijk middenveld bezig houdt. En ik heb gezien wat de gevolgen kunnen zijn voor NGOs in een land als Bolivia.

Lees meer
Ontsnapping van gevangenen kenmerkend voor berichtgeving over Haïti

Ontsnapping van gevangenen kenmerkend voor berichtgeving over Haïti

Donderdag 25 februari vond een spectaculaire uitbraak plaats in de gevangenis van Croix-des- Bouquets, dichtbij de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince. Ruim vierhonderd gevangenen namen de benen en er vielen vijfentwintig doden, onder wie burgers buiten de gevangenis. Het nieuws ging de hele wereld over. Maar het is belangrijk verder te kijken dan alleen naar deze ontsnapping.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This