Van de redactie

Bolivia: uit het oog, uit het hart

Bolivia: uit het oog, uit het hart

Een tijdje geleden nam ik deel aan een webinar over de Nederlandse betrokkenheid bij Latijns-Amerika. Alle deelnemers riepen op tot meer steun aan het Latijns-Amerikaanse maatschappelijk middenveld. Een vertrouwd geluid, want een jaar geleden zeiden dezelfde mensen hetzelfde. Zij horen helaas tot het afnemend aantal mensen in Nederland dat zich beroepsmatig nog met het Latijns-Amerikaanse maatschappelijk middenveld bezig houdt. En ik heb gezien wat de gevolgen kunnen zijn voor NGOs in een land als Bolivia.

Lees meer
Ontsnapping van gevangenen kenmerkend voor berichtgeving over Haïti

Ontsnapping van gevangenen kenmerkend voor berichtgeving over Haïti

Donderdag 25 februari vond een spectaculaire uitbraak plaats in de gevangenis van Croix-des- Bouquets, dichtbij de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince. Ruim vierhonderd gevangenen namen de benen en er vielen vijfentwintig doden, onder wie burgers buiten de gevangenis. Het nieuws ging de hele wereld over. Maar het is belangrijk verder te kijken dan alleen naar deze ontsnapping.

Lees meer
Op zoek naar liefde

Op zoek naar liefde

In deze wereld van isolatie en avondklok is het verlangen naar liefde groter dan ooit. Gezien worden, geliefd zijn. Dat wil La Chispa ook en dat betekent gevonden én gelezen worden in de cyberjungle van het wereldwijde web, waar liefde vluchtig is en een klik genoeg is om elkaar voorgoed uit het oog te verliezen. De gedeelde passie van u als lezer en ons als redactie is natuurlijk Latijns Amerika. En zeg eens eerlijk, is er nooit een zwoele latina of vurige latino geweest die ú betoverde?

Lees meer
Polarisatie versus pragmatisme

Polarisatie versus pragmatisme

Hét woord van het huidige tijdsgewricht lijkt ‘polarisatie’ te zijn. Of het nu de om de Verenigde Staten gaat – koploper in het genre – of om Latijns Amerika of zelfs om ons eigen immer polderende landje. Het is ‘wij’ tegen ‘zij’, zonder dat echt duidelijk is wie die...

Lees meer
De condor vliegt voorbij

De condor vliegt voorbij

Waar zijn ze gebleven? De latinomuzikanten die in kleurige poncho met hun zwarte vlechten muziek maakten voor de ingang van winkelcentra, als Latijns-Amerikaanse ‘variant’ op het draaiorgel. ‘Panfluitindianen’ zoals een kennis van mij ze ooit oneerbiedig noemde. Met hun kleine snaarinstrumenten en bamboe blaasinstrumenten vormden ze een vertrouwd onderdeel van het Nederlandse straatbeeld. Als je ze vaker tegenkwam, dan leerde je hun oeuvre kennen.

Lees meer
Stemmen zonder stembureau

Stemmen zonder stembureau

Nadat in 1992 de burgeroorlog in El Salvador beëindigd was, werden er in 1994 met steun van de Verenigde Naties verkiezingen georganiseerd waaraan ook de voormalige guerrillabeweging FMLN als politieke partij meedeed. De Waarnemersmissie van de Verenigde Naties, ONUSAL, was één van de organisaties die waarnemers stuurde om het verloop van de verkiezingen in de gaten te houden. Frank Bron was een van die waarnemers en beschrijft zijn ervaringen in Usulután.

Lees meer
Chili: kansen, tegenkrachten en valkuilen

Chili: kansen, tegenkrachten en valkuilen

De Chileense sociale uitbarsting duurt al ruim drie maanden, met grote door twee derde van de bevolking gesteunde protesten. Het vertrouwen in de instituties is op een historisch dieptepunt, maar de voorkeur van Chilenen voor democratie is juist toegenomen. Er komt een in april een volksstemming over wel of geen nieuwe grondwet. De meeste Chilenen willen een nieuwe grondwet en verwachten dat de democratie beter zal gaan functioneren en sociale problemen beter aangepakt kunnen worden. Er zijn echter sterke rechtse en mogelijk ook nieuwe populistische tegenkrachten. De in diskrediet geraakte politiek heeft een belangrijke, maar moeilijke taak. Kortom: kansen en valkuilen.

Lees meer

Natuur en milieu in Latijns Amerika onder druk

Natuur en milieu in Latijns Amerika onder druk. Inleiding op de milieuspecial van La Chispa. Het milieu is ‘hot’. Duidelijk is dat er in Latijns Amerika en elders beslissingen genomen moeten worden die toekomstige generaties zullen raken.

Lees meer
Twee landen op één eiland

Twee landen op één eiland

Een special over de Dominicaanse Republiek kan niet zonder aandacht voor de relatie met dat andere land, Haïti. Vaak komt die relatie alleen negatief in het nieuws. Maar er zijn ook voorbeelden van wederzijdse hulp en samenwerking. Die bieden hoop voor een gezamenlijke toekomst.

Lees meer
Welkom in Macondo

Welkom in Macondo

Welkom in Macondo
Mark Weenink schrijft in dit redactioneel artikel over Netflix. Deze streamingdienstgaat de klassieke roman Honderd jaar eenzaamheid van Gabriel García Márquez verfilmen. Het geboortehuis van deze bekende Colombiaanse schrijver (1927 – 2014), die de Nobelprijs voor de literatuur won, staat in Aracataca. De zonen van Márquez nemen deel aan de verfilming als uitvoerend producent. Naar verwachting zal de serie in 2020 worden uitgezonden.

Lees meer

Olie en geopolitiek

Verdeeldheid over Venezuela Nederland heeft afgelopen maandag besloten de zelfbenoemde interim-president Juan Guaidó van Venezuela te erkennen en de regering van president Maduro als niet legitiem te bestempelen. Acht dagen geleden had Nederland samen met Duitsland,...

Lees meer
Pijnlijk verleden als vermaak?

Pijnlijk verleden als vermaak?

Just Games heeft het gezelschapsspel Pablo Escobar The boardgame in Nederland op de markt gebracht. Doel van dit bordspel voor vier personen is om drugs te dealen en smokkelen zoals de Colombiaanse drugsbaron dat deed. Het doel is om de rijkste crimineel in de geschiedenis te worden. Misschien een goede cadeautip voor Sinterklaas of kerst.

Lees meer
Onze aardbol als wereldwijde speeltuin

Onze aardbol als wereldwijde speeltuin

Mark Weenink schrijft een nieuw redactioneel voor La Chispa, deze keer over het geliefde televisieprogramma Wie is de Mol. In 2019 speelt de show zich af in Colombia,in Zuid-Amerika. Het wordt geproduceerd door omroep AVROTROS. Toeristische organisaties in Colombia zullen blij zijn, want positieve publiciteit heeft het Zuid-Amerikaanse land hard nodig. Afkorting van het televisieprogramma is WIDM. In januari beginnen de uitzendingen.

Lees meer

Toen de democratie uit Brazilië verdween……of toch niet?

In onze special Trends en ontwikkelingen in Latijns Amerika die we in mei en juni publiceerden, noemden we als grootste ‘trend’ de toenemende afkeer van de politieke elites onder de bevolking en de woede over corruptie. Met name het grote corruptieschandaal rond het...

Lees meer

Het Braziliaanse mediamonopolie van Globo

Al decennialang domineert Grupo Globo de Braziliaanse media. Dit mediaconglomeraat is niet geheel zonder controverse. Zo steunde het de militaire dictatuur en manipuleerde het nieuwsuitzendingen. Vandaag de dag wordt de Arbeiderspartij systematisch in een slecht daglicht geplaatst door manipulatie van de feiten. Het is de vraag of dit de verkiezingsuitslag van oktober 2018 gaat beïnvloeden.

Lees meer
Over de toekomst van Angeline

Over de toekomst van Angeline

Over de toekomst van Angeline
Cuba en Nederlands asielbeleid
Angeline ligt lekker op haar moeders schoot te slapen. Geboren in Ecuador, is ze per trein onderweg van Roosendaal naar Arnhem. Waarom? Omdat haar ouders Cubanen zijn. Het leven in Cuba is zo moeilijk dat de Amerikaanse krant El Nuevo Herald schat dat er tussen 1994 en 2015 niet minder dan 660.000 van de elf miljoen inwoners het land ontvlucht zijn. Velen verlieten de zelfverklaarde socialistische heilstaat vanwege politieke redenen maar daarnaast is de economische nood inmiddels hoog gestegen. Ook Angeline en haar ouders zijn gevlucht, zoals blijkt als we aan de praat raken.

Lees meer
Bekentenis van een verwende en overvoerde nieuwsconsument

Bekentenis van een verwende en overvoerde nieuwsconsument

In Colombia ligt de vredesgemeenschap San José de Apartadó. Mark Weenink schrijft daarover een redactioneel stuk, want als nieuwsconsument is hij verwend en overvoerd. Het artikel leest als een bekentenis. Hij krijgt veel berichten in zijn e-mailbox. Daarin schrijft Comunidad de paz San José de Apartadó over alle ellende die hen overkomt. Weenink leest ze niet of weinig. Soms delete hij de berichten zelf.

Lees meer
De liefde van de Latino gaat door de maag. En andere emoties ook

De liefde van de Latino gaat door de maag. En andere emoties ook

De liefde van de Latino gaat door de maag. En andere emoties ook
Zonder enige twijfel houden alle inwoners van Latijns-Amerika en de Cariben van veel en lekker eten. Of je nou voor zaken, voor vakantie of voor vriendenbezoek naar de regio afreist, overal kun je heerlijk eten voorgezet krijgen!

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.