Trivia Latina
Latijns Amerika en de Cariben is een groot en enorm divers gebied. In deze rubriek belicht de redactie van La Chispa elke maand kort en puntig een onbekend, verrassend wrang of komisch aspect of historische gebeurtenis van dit altijd fascinerende werelddeel.
“Ik wil begraven worden zoals mijn voorouders”
“Zoek op Spotify een lied dat je bij haar vindt passen en schrijf er een kort stukje bij”, zo luidde de opdracht bij de uitnodiging voor het feest ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van een vriendin. Dat moest iets uit Ecuador worden, vond ik, want daar hebben we allebei gewoond. Bijvoorbeeld Vasija de barro, pot van aardewerk. Al speurend op internet bleek de geschiedenis van het lied interessanter dan ik wist.
“Op Jamaica woont Don Taylor”
Ruim vijfentwintig jaar geleden strandde een Jamaicaan op het station van Hoek van Holland. Het was middernacht en de veerboot naar Harwich was al vertrokken. Zijn naam was Don Taylor. Wie was hij?
Salvadoraan vestigt regionaal record dat hopelijk nooit meer gebroken zal worden
De Grote Oceaan doet haar naam eer aan: zij bedekt maar liefst een derde van het aardoppervlak. Deze gigantische plas zout water oversteken is met elk vaartuig een opgaaf, en zonder hulp helemaal. Toch gebeurt dat soms, hoewel niet altijd vrijwillig. De Salvadoraan José Salvador Alvarenga dreef tienduizend kilometer stuur- en motorloos de oceaan over om ruim 14 maanden later bij toeval te stranden op het mini-eilandje Tile. En dat nog te overleven ook.
Een parkeerplaats als voorbeeld voor de wereld
Voor veel mensen is godsdienst erg belangrijk. Dat geldt ook voor Surinamers. Erg fanatiek zijn de meeste gelovigen daar gelukkig niet. Zo staan in hoofdstad Paramaribo de moskee en synagoge broederlijk naast elkaar, wat elders helaas lastig voorstelbaar is. Ook anderszins zijn moslims en joden hier goede buren.
Nieuw Walcheren, kolonie van Koerland
Tobago, het kleine zustereiland van het Caribische Trinidad, heeft niet alleen een fantastisch klimaat en prachtige stranden, maar ook een fascinerende geschiedenis. Een geschiedenis waarin Vlissingen een belangrijke rol speelt. En trouwens ook het Letse Kuldiga, wat verklaart waarom twee baaien aan de noordkust de Great en Little Courland Bays heten.
Tambú, tamboer, taboe
Tot slaaf gemaakten kwamen op allerlei manieren in verzet tegen de omstandigheden waarin ze gedwongen verbleven. Moedig, want er stonden draconische straffen op verzet, ook in de Nederlandse koloniën. Desondanks slaagden tot slaaf gemaakten vaak in hun verzet, soms op ingenieuze manieren, onder de neuzen van slavenhouders.
De ondergang van de Graf Spee
Op 17 december 1939 klonken hevige explosies in de haven van de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo. De Duitse commandant had zijn 186 meter lange oorlogsschip Graf Spee opgeblazen. Hoe kon dat gebeuren aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, binnen de territoriale wateren van het neutrale Uruguay?
Dubbele voornamen, dubbele achternamen
In veel Latijns Amerikaanse landen neemt een vrouw na haar huwelijk vaak niet de achternaam van haar echtgenoot over maar blijft ze haar eigen achternaam gebruiken – of beter gezegd: haar beide achternamen. In Spaanstalige landen gebruikt men zowel de achternaam van de vader (apellido paterno) als die van de moeder (apellido materno).
Het verre westen van Oost-Duitsland: Cayo Ernesto Thaelmann
Bestaat er nog een stukje DDR ten zuiden van Cuba?
Bolhoed, Bowler of Bombín
Een levering bolhoeden in de verkeerde kleur, bestemd voor Engelse spoorwerkers werd door de toevoeging van twee kwastjes het icoon van de Boliviaanse Aymara en Quechua vrouwen. Als onderdeel van hun traditionele kleding staat het al bijna een eeuw voor een – modieus- statement.
Donder en bliksem in Venezuela
Het Venezolaanse Meer van Maracaibo is de plek op aarde met de meeste bliksem: maar liefst 297 dagen per jaar bliksemt het.
Franse avonturier als koning van Araucanía en Patagonia
Van 1860 tot 1878 beschouwde de Franse avonturier Antoine de Tounes zich als koning van het door hem uitgeroepen ‘Koninkrijk Araucanía en Patagonia’ in het zuiden van het huidige Chili. Dat was meer fictief dan reëel, maar zijn experiment heeft nog steeds aanhangers, in Frankrijk en Chili.
Vlaggen en wapen
Nationale vlaggen en wapenschilden zeggen vaak veel over een land, met name over een geïdealiseerde en symbolische vorm daarvan. Bolivia is daarop geen uitzondering: het land heeft verschillende nationale die elk een eigen verhaal vertellen en een wapenschild dat zelfs tot internationale spanningen kan leiden.
Argentinië, land van extremen
Van het ijskoude Vuurland in het zuiden, tot de tropische hitte van de provincie Misiones en het droge hooggebergte rond Salta, Argentinië is geografisch een bijzonder divers land. Daarnaast zijn ook de hoogste en laagste punten van het land bijzonder.
Mexico en de Eerste Wereldoorlog
De Latijns-Amerikaanse betrokkenheid bij de Eerste Wereldoorlog was niet groot, maar dat had anders kunnen zijn. Bovendien klungelde de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Arthur Zimmermann nogal bij zijn pogingen om Mexico aan zijn kant te krijgen.
Blijf op de hoogte
Adverteren op onze website?
Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.
Ontvang onze nieuwsbrief
Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.
Volg ons op social media
Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.