i

Trivia Latina

Latijns Amerika en de Cariben is een groot en enorm divers gebied. In deze rubriek belicht de redactie van La Chispa elke maand kort en puntig een onbekend, verrassend wrang of komisch aspect of historische gebeurtenis van dit altijd fascinerende werelddeel.

Dubbele voornamen, dubbele achternamen

Dubbele voornamen, dubbele achternamen

In veel Latijns Amerikaanse landen neemt een vrouw na haar huwelijk vaak niet de achternaam van haar echtgenoot over maar blijft ze haar eigen achternaam gebruiken – of beter gezegd: haar beide achternamen. In Spaanstalige landen gebruikt men zowel de achternaam van de vader (apellido paterno) als die van de moeder (apellido materno).

Lees meer
Bolhoed, Bowler of Bombín

Bolhoed, Bowler of Bombín

Een levering bolhoeden in de verkeerde kleur, bestemd voor Engelse spoorwerkers werd door de toevoeging van twee kwastjes het icoon van de Boliviaanse Aymara en Quechua vrouwen. Als onderdeel van hun traditionele kleding staat het al bijna een eeuw voor een – modieus- statement.

Lees meer
Franse avonturier als koning van Araucanía en Patagonia

Franse avonturier als koning van Araucanía en Patagonia

Van 1860 tot 1878 beschouwde de Franse avonturier Antoine de Tounes zich als koning van het door hem uitgeroepen ‘Koninkrijk Araucanía en Patagonia’ in het zuiden van het huidige Chili. Dat was meer fictief dan reëel, maar zijn experiment heeft nog steeds aanhangers, in Frankrijk en Chili.

Lees meer
Vlaggen en wapen

Vlaggen en wapen

Nationale vlaggen en wapenschilden zeggen vaak veel over een land, met name over een geïdealiseerde en symbolische vorm daarvan. Bolivia is daarop geen uitzondering: het land heeft verschillende nationale die elk een eigen verhaal vertellen en een wapenschild dat zelfs tot internationale spanningen kan leiden.

Lees meer
Argentinië, land van extremen

Argentinië, land van extremen

Van het ijskoude Vuurland in het zuiden, tot de tropische hitte van de provincie Misiones en het droge hooggebergte rond Salta, Argentinië is geografisch een bijzonder divers land. Daarnaast zijn ook de hoogste en laagste punten van het land bijzonder.

Lees meer
Mexico en de Eerste Wereldoorlog

Mexico en de Eerste Wereldoorlog

De Latijns-Amerikaanse betrokkenheid bij de Eerste Wereldoorlog was niet groot, maar dat had anders kunnen zijn. Bovendien klungelde de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Arthur Zimmermann nogal bij zijn pogingen om Mexico aan zijn kant te krijgen.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.