Vrije tijd & Toerisme

Wakuli: eerlijke, lekkere en duurzame koffie

21 juni 2020

Auteur: Manja Mathijssen

In 2016 woont Yorick in Tanzania. Hij werkt daar als adviseur voor koffiecoöoperaties in Oost Afrika. Lukas bezoekt Yorick in 2017 en samen bedenken ze een plan om de koffiehandel te verbeteren. Ze willen de boer direct aan de koffieliefhebber verbinden, om zo te voorkomen dat kleinschalige boeren slecht betaald krijgen. Met een crowdfunding financieren ze in 2018 de eerste container van Tanzania naar Nederland. In 2019 is Wakuli geboren: kwaliteitskoffie met een eerlijke prijs voor de boer én voor jou. Ze betalen gemiddeld €3,80/kg aan de boer. Ter vergelijking: voor koffiemerken uit de supermarkt is dit €2,20/kg.

Wakuli brandt en maalt de koffies zelf; jij hebt je koffie binnen 14 dagen na branding binnen. Ze geloven sterk in het promoten van de principes van circulaire economie om afvalstromen te herwaarderen en de milieu-impact van het ‘farm-to-cup’ principe te verminderen. Ze kiezen dan ook alleen de allerbeste groene bonen van boeren die hun koffies duurzaam verbouwen en waar ze ecosystemen in stand houden. Ze ondersteunen coöperaties die gericht zijn op het verbeteren van de sociale en economische situatie van lokale samenleving met behoud van cruciale traditionele kennis.

Je kunt kiezen uit de volgende zetmethodes: hele bonen, espresso- of filtermaling en cupjes. Je kunt kiezen of je 1, 2, 3 of 4 keer per maand koffie door de brievenbus wilt krijgen. Minder kan ook, want je kunt je koffieabonnement pauzeren. Meer kan ook: extra bestellen is mogelijk. Verzending is altijd gratis.

Onze favorieten zijn uiteraard de latino koffies. De Wakuli blend (100% arabica) is vol, zacht en toegankelijk van smaak. Het is een Zuid-Amerikaanse blend van ongewassen koffie uit het zuiden van Brazilië en gewassen koffie uit het Andes-gebergte van Peru. Smaak: rietsuiker, hazelnoot, chocolade en citrus. Zetmethode: hele bonen.

El Paraiso wordt door 60 kleinschalige koffieboeren van de Nueva Segovia in de noordelijke hooglanden van Nicaragua verbouwd. Deze regio heeft bekendheid vergaard dankzij het hier aanwezige gunstige klimaat om hoge kwaliteit koffie te laten groeien. Smaak: framboos, passievrucht en chocolade. Zetmethode: cupje.

In het centrale Andesgebergte van Peru ligt de provincie Tayacaja. Hier, in een van de armste en meest afgelegen regio’s, is specialty koffie absoluut nog geen begrip. Maar wie goed zoekt, komt bij de speciale Quechua afstammelingen terecht. Een groep kleinschalige boeren die koffie produceert met een unieke smaak en hierdoor voor zichzelf een leefbaar inkomen creëert. Smaak: chocolade, vijgen en citrus. Zetmethode: cupje.

De cupjes passen in Nespresso-machines. Deze zijn gemaakt met technologie van The Green Ring. Zij maken cups voor Wakuli die biologisch afbreekbaar en composteerbaar zijn. Superhandig, want dan kunnen ze gewoon bij het groenafval. Het verpakkingsmateriaal is gemaakt van de reststromen van suikerbiet- en rietsuikerindustrie.

Meer weten? Klik hier.

wakuli.com

Gerelateerde berichten

agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This