Vrije tijd & Toerisme

Per motor door Zuid-Amerika

13 april 2015

Auteur: Max Wohlgemuth Kitslaar

Natuurgeweld

Per motor door Zuid-AmerikaDit is het tweede blog van Max over zijn reis per motor door Zuid-Amerika: Connecting las Americas. 

Enkele weken geleden reed ik met m’n Moto Guzzi over de Argentijnse pampas, door een gebied dat net getroffen was door hevige overstromingen. Vanuit Buenos Aires vervolgde ik mijn weg richting het noorden van Argentinie. In Jujuy sprak ik enkele motorrijders die net vanuit Bolivia naar Jujuy waren gereden. Ze vertelden me dat door hevige regenval de wegen in Bolivia er niet goed bij lagen.

Op hun advies besloot ik daarom om naar Chili te gaan over de Paso de Jama, in plaats van mijn weg te vervolgen naar Bolivia. De Paso de Jama is een bergpas van 120 km, met het hoogste punt op 4810 meter boven de zeespiegel. Toen ik op dat hoogste punt was, op mijn bijna 40 jaar oude Guzzi, begon het te sneeuwen. Eenmaal in Chili aangekomen, zag ik dat net ten zuiden van waar ik was de noodtoestand was uitgeroepen vanwege overstromingen als gevolg van hevige regenval, met enkele tientallen doden en tienduizenden evacués als gevolg.
Een dag later verschenen er berichten op het nieuws dat overstromingen in Peru op verschillende plaatsen landverschuivingen hadden veroorzaakt. Onder andere vlakbij het gebied waar ik doorheen was gegaan als ik mijn weg door Bolivia had vervolgd. En niet ver van het gebied waar ik nog steeds van plan was om doorheen te rijden.

Catastrofes

De eigenaar van het hotel waar ik op dat moment verbleef, Don Leo, vertelde me dat Chili een “land van catastrofes” is. Terwijl er op dat moment in de regio ten noorden van Santiago overstromingen plaatsvonden, stond de vulkaan Villarica in het zuiden van het land op uitbarsten. Ook is er 7000 hectare woud afgebrand in enkele nationale parken, terwijl er grote branden woedden in de heuvels rond Valparaíso en Viña del Mar.

In de paar dagen dat ik bij Don Leo in het hotel was, heb ik twee (kleine) aardbevingen gevoeld. Precies een jaar geleden is Iquique, de grootste stad in de buurt, getroffen door een aardbeving van 8.2 op de schaal van Richter, daarmee een tsunami veroorzakend van ruim twee meter hoog.

Natuurrampen lijken bij het dagelijks leven te horen in Chili. Het land ligt op de breuklijn van twee aardlagen die over elkaar heen schuiven. Statistisch gezien krijgt de Chileense noordkust binnen enkele jaren te maken met een enorme tsunami. Overal langs de kust staan dan ook borden met de vluchtroute in geval van. In de meeste gebouwen in Chili en Peru hangen borden waarop staat dat de ruimte veilig is bij aardbevingen.
Tot nu toe ben ik op mijn motor steeds langs de rampgebieden gereden, en niet er doorheen. Gelukkig. Desalniettemin is het niet bepaald een ritje over de A2. Misschien wel daarom dat ik geniet van iedere kilometer die ik afleg.

De hele reis, en dus ook alle filmpjes en foto’s, is te volgen via www.connectinglasamericas.com en zes social media accounts (allemaal te bereiken via de site). De komende maanden blijft La Chispa mijn reis volgen. Neem gerust via alle mogelijke kanalen contact met me op.

Gerelateerde berichten

agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This