Politiek & Maatschappij

Beleid leidt tot ongewenste tienerzwangerschappen

28 juni 2019

Eind mei stemde de senaat van de Dominicaanse Republiek voor handhaving van het vrijwel totale verbod op abortus. Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International een enorme gemiste kans voor het land om zich aan de goede kant van de geschiedenis te plaatsen en een schandalige stem tegen de gezondheid en de levens van miljoenen vrouwen.

Collega-mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch bracht vorige week een rapport uit over de gevolgen van het gebrek aan toegang tot seksuele en reproductieve rechten in de Dominicaanse Republiek, met name voor tienermeisjes.

Kern van het probleem is volgens HRW dat de overheid almaar geen haast maakt met het regelen van seksuele voorlichting waardoor honderdduizenden jongeren geen weet hebben van correcte informatie over dit belangrijke aspect van hun gezondheid. Niet verwonderlijk dat het land het hoogste percentage tienerzwangerschappen heeft van de hele Amerikaanse regio.

De draconische anti-abortus wetgeving in het land zorgt er daarnaast voor dat meisjes die tegen hun zin zwanger geraakt zijn, gedongen moeder worden of hun toevlucht moeten zoeken tot illegale en vaak gevaarlijke abortussen.

Volgens overheidsgegevens raakt ruim 20 procent van de vrouwen hier zwanger als tiener. De meeste van deze zwangerschappen zijn ongepland en ongewild en een direct gevolg van het overheidsbeleid omtrent seksualiteit. Zo overleed de 16-jarige Rosaura Almonte Hernández in 2012 omdat haar een behandeling tegen leukemie onthouden werd. De reden? Ze was zwanger en chemotherapie zou kunnen leiden tot illegale abortus.

Als een meisje eenmaal een ongetrouwde tienermoeder geworden is, krijgt ze vaak ook nog te maken met discriminatie en sociale uitsluiting. In 2015 kondigde de regering een lesprogramma aan gericht op seksuele voorlichting, maar dit is nog steeds niet goedgekeurd door de nationale onderwijsraad.

Daarnaast constateerde de overheid in 2013 al dat niet alleen voorlichting over, maar ook de beschikbaarheid van voorbehoedsmiddelen een groot probleem is voor jonge vrouwen.

Deze bijdrage is onderdeel van de Special Dominicaanse Republiek, zomer 2019

Bronnen: www.hrw.org, www.amnesty.org

Gerelateerde berichten

Weg met Pinochet!

Weg met Pinochet!

Op 5 oktober 1988 spraken de Chilenen zich in een volksstemming uit tegen het aanblijven van generaal Pinochet als president. Daarmee eindigde de dictatuur, maar werd Chili nog geen volwaardige democratie. Chispa-redacteur Jan de Kievid maakte als internationaal waarnemer die spannende verkiezing mee. Nu binnenkort mogelijk weer een grote stap in democratische richting wordt gezet, vertelt hij zijn verhaal van de enerverende gebeurtenissen eind 1988.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This