Politiek & Maatschappij

Beleid leidt tot ongewenste tienerzwangerschappen

28 juni 2019

Eind mei stemde de senaat van de Dominicaanse Republiek voor handhaving van het vrijwel totale verbod op abortus. Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International een enorme gemiste kans voor het land om zich aan de goede kant van de geschiedenis te plaatsen en een schandalige stem tegen de gezondheid en de levens van miljoenen vrouwen.

Collega-mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch bracht vorige week een rapport uit over de gevolgen van het gebrek aan toegang tot seksuele en reproductieve rechten in de Dominicaanse Republiek, met name voor tienermeisjes.

Kern van het probleem is volgens HRW dat de overheid almaar geen haast maakt met het regelen van seksuele voorlichting waardoor honderdduizenden jongeren geen weet hebben van correcte informatie over dit belangrijke aspect van hun gezondheid. Niet verwonderlijk dat het land het hoogste percentage tienerzwangerschappen heeft van de hele Amerikaanse regio.

De draconische anti-abortus wetgeving in het land zorgt er daarnaast voor dat meisjes die tegen hun zin zwanger geraakt zijn, gedongen moeder worden of hun toevlucht moeten zoeken tot illegale en vaak gevaarlijke abortussen.

Volgens overheidsgegevens raakt ruim 20 procent van de vrouwen hier zwanger als tiener. De meeste van deze zwangerschappen zijn ongepland en ongewild en een direct gevolg van het overheidsbeleid omtrent seksualiteit. Zo overleed de 16-jarige Rosaura Almonte Hernández in 2012 omdat haar een behandeling tegen leukemie onthouden werd. De reden? Ze was zwanger en chemotherapie zou kunnen leiden tot illegale abortus.

Als een meisje eenmaal een ongetrouwde tienermoeder geworden is, krijgt ze vaak ook nog te maken met discriminatie en sociale uitsluiting. In 2015 kondigde de regering een lesprogramma aan gericht op seksuele voorlichting, maar dit is nog steeds niet goedgekeurd door de nationale onderwijsraad.

Daarnaast constateerde de overheid in 2013 al dat niet alleen voorlichting over, maar ook de beschikbaarheid van voorbehoedsmiddelen een groot probleem is voor jonge vrouwen.

Deze bijdrage is onderdeel van de Special Dominicaanse Republiek, zomer 2019

Bronnen: www.hrw.org, www.amnesty.org

Gerelateerde berichten

Democratie in Latijns-Amerika niet langer vanzelfsprekend

Democratie in Latijns-Amerika niet langer vanzelfsprekend

Afgelopen jaar is de wereld weer iets minder democratisch geworden en in Latijns-Amerika is de terugval het grootst. Dat komt met name door de scherpe daling van het democratiegehalte van een aantal Midden-Amerikaanse landen. Van het idee van twintig jaar geleden dat de democratie in Latijns-Amerika vrij stevig was verankerd, is weinig meer over. Zo blijkt uit de Democracy Index 2023.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This