Eind mei stemde de senaat van de Dominicaanse Republiek voor handhaving van het vrijwel totale verbod op abortus. Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International een enorme gemiste kans voor het land om zich aan de goede kant van de geschiedenis te plaatsen en een schandalige stem tegen de gezondheid en de levens van miljoenen vrouwen.
Collega-mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch bracht vorige week een rapport uit over de gevolgen van het gebrek aan toegang tot seksuele en reproductieve rechten in de Dominicaanse Republiek, met name voor tienermeisjes.
Kern van het probleem is volgens HRW dat de overheid almaar geen haast maakt met het regelen van seksuele voorlichting waardoor honderdduizenden jongeren geen weet hebben van correcte informatie over dit belangrijke aspect van hun gezondheid. Niet verwonderlijk dat het land het hoogste percentage tienerzwangerschappen heeft van de hele Amerikaanse regio.
De draconische anti-abortus wetgeving in het land zorgt er daarnaast voor dat meisjes die tegen hun zin zwanger geraakt zijn, gedongen moeder worden of hun toevlucht moeten zoeken tot illegale en vaak gevaarlijke abortussen.
Volgens overheidsgegevens raakt ruim 20 procent van de vrouwen hier zwanger als tiener. De meeste van deze zwangerschappen zijn ongepland en ongewild en een direct gevolg van het overheidsbeleid omtrent seksualiteit. Zo overleed de 16-jarige Rosaura Almonte Hernández in 2012 omdat haar een behandeling tegen leukemie onthouden werd. De reden? Ze was zwanger en chemotherapie zou kunnen leiden tot illegale abortus.
Als een meisje eenmaal een ongetrouwde tienermoeder geworden is, krijgt ze vaak ook nog te maken met discriminatie en sociale uitsluiting. In 2015 kondigde de regering een lesprogramma aan gericht op seksuele voorlichting, maar dit is nog steeds niet goedgekeurd door de nationale onderwijsraad.
Daarnaast constateerde de overheid in 2013 al dat niet alleen voorlichting over, maar ook de beschikbaarheid van voorbehoedsmiddelen een groot probleem is voor jonge vrouwen.
Deze bijdrage is onderdeel van de Special Dominicaanse Republiek, zomer 2019