Milieu & Natuur

Stikken in het paradijs

21 maart 2013

Auteur: Manja Mathijssen

Documentaire over vervuiling Isla-raffinaderij

Stikken in het paradijsDit jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Curaçao is een van de parels aan de kroon, een geliefd eiland bij veel (Nederlandse) toeristen. Wat de vakantiegangers vaak niet weten, is dat in dit paradijs een van de grootste milieuschandalen van het Koninkrijk plaatsvindt. De Isla-olieraffinaderij stoot jaarlijks miljoenen kilo’s zwaveldioxide in de lucht. Dat is meer dan alle Nederlandse raffinaderijen bij elkaar. Omwonenden worden doodziek, scholen moeten dicht door stank en rook. Politiek Den Haag en de regering van Curaçao zijn op de hoogte. Waarom grijpen ze niet in?  Zembla onderzoekt in de documentaire Stikken in het paradijs wie verantwoordelijk is voor deze ziekmakende fabriek en waarom er geen  maatregelen worden getroffen.

De raffinaderij werd in 1915 door Shell op Curaçao gebouwd. Decennia lang was Shell de belangrijkste werkgever op het eiland en werd er aan de milieuvervuiling weinig aandacht besteed. In 1985 verkocht de Shell de raffinaderij aan de Antillianen voor het symbolische bedrag van een gulden, met achterlating van een flinke milieuschade. Sindsdien verhuurt Curaçao de raffinaderij aan de staatsoliemaatschappij van Venezuela. Aan onderhoud of renovatie is sindsdien weinig gedaan. De internationaal erkende uitstootnormen van de Wereldgezondheidsorganisatie worden met grote regelmaat overschreden. “Het zijn waarden die nergens ter wereld voorkomen, die hier gemeten worden, maar waar totaal geen actie op volgt”, aldus Peter van Leeuwen, voorzitter van stichting SMOC (Schoon Milieu op Curaçao), die al jaren tegen de verontreiniging strijdt.

Benieuwd naar de documentaire van Zembla? Kijk vanavond dan om 21:10 uur naar Nederland 2. De herhaling is dinsdag 26 maart om 09:15 uur te zien. Ook is de uitzending hier online te bekijken.

Bron : Antilliaans Dagblad, Zembla

Gerelateerde berichten

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Internationaal is er diepe verontwaardiging over de bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud. De extreemrechtse president Bolsonaro krijgt bakken kritiek over zich heen. Maar in buurland Bolivia voltrekt zich een vergelijkbare, stille ramp. In 2019 brandde meer dan zes miljoen hectare aan bos af, een gebied ter grootte van Nederland, Luxemburg en Vlaanderen samen.

Lees meer
Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’  vormen

Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’ vormen

Aangespoord door de verkiezing van Lula willen de drie landen, waar zich de helft van alle tropische bossen bevinden, sterkere inspanningen voor natuurbehoud toezeggen. Met name de verkozen president van Brazilië, Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva, heeft beloofd te vechten om de ontbossing in het Amazonegebied een halt toe te roepen.

Lees meer

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This