Kunst & Cultuur

La Llorona

18 augustus 2020

Auteur: Marjolein Keijsper

Via horror legt cineast Jayro Bustamente Guatemala’s verdrongen gruwel bloot

La Llorona (gekwelde ziel) is de derde film van de Guatemalteekse cineast Jayro Bustamente. Het is een drieluik over drie beledigingen, drie scheldwoorden waarmee de dominante cultuur van Guatemala druk uitoefent op minderheden. De eerste film Ixcanul (2015) heeft als thema het discrimineren van de inheemse vrouw, de maya-vrouw. “Indiaan” was lange tijd de grootste belediging. De tweede belediging is “homo” in de film Temblores (2019); hierin wordt de link tussen homofobie, machismo en religie belicht. In deze derde film is “communist” het scheldwoord; iedereen die ijvert voor de rechten van anderen wordt weggezet als communist.

Twintig jaar na de in 1996 beëindigde burgeroorlog in Guatemala wordt ex-generaal Enrique Monteverde (gespeeld door Julio Díaz), inmiddels een oude man met beginnende dementie, berecht en schuldig bevonden voor zijn aandeel in de volkerenmoord. Tijdens het proces zakt hij in elkaar en in allerijl wordt hij naar het ziekenhuis vervoerd. Door vormfouten en corruptie komt hij op vrije voeten. Hij trekt zich terug in zijn luxueuze huis, samen met een bodyguard, zijn vrouw, zijn volwassen dochter, hun Indiaanse huishoudster en de nieuwe bediende Alma (María Mercedes Coroy). Monteverde begint vreemde dingen te horen en te zien in zijn huis.

 

La Llorona verwijst naar zowel een oude mythe – een moeder verdrinkt haar kinderen, en gaat ´s nachts huilend naar hen op zoek – als naar een gruwelijke episode uit de burgeroorlog. De door paranoïde visioenen gekwelde generaal in de film is weliswaar fictief, maar verwijst duidelijk naar Efraín Ríos Montt, onder wiens bewind tussen 1981 en 1983 tienduizenden burgers, voornamelijk van de oorspronkelijke Maya-bevolking, werden vermoord. Efraín Ríos Montt werd in 2013 veroordeeld, maar wist zijn straf te ontlopen.

Het verhaal wordt verteld door de ogen van drie vrouwen: zijn echtgenote die weigert het verleden onder ogen te zien, zijn dochter die steeds meer vraagtekens plaatst, en de kleindochter. Hoe zal zij later naar haar opa kijken?

Surrealistische horrorelementen gaan in La Llorona goed samen met de verschrikkingen van de werkelijkheid. Bustamente heeft vooral voor het horrorgenre gekozen om jongeren te bereiken. Omdat de jongeren van Guatemala niets weten en willen weten van deze geschiedenis, wil hij met deze film een deur openen en ze hiermee confronteren.

La Llorona ging in première op het Filmfestival van Venetië, waar Bustamante de prijs won voor Beste Film in de sectie Venice Days. Vanaf 1 augustus is de film in Guatemala online te zien.

Online in Nederland te zien:

cinemember.nl

pathe-thuis.nl

Gerelateerde berichten

De grote vraag die niemand zich stelt

De grote vraag die niemand zich stelt

Achter in de roman Broodkruim (Migas de pan) van Azriel Bibliowicz (1949) staat een gedetailleerde plattegrond van het huis waar het verhaal zich grotendeels afspeelt. “Het grappige is dat door de tekeningen lezers het huis zijn gaan zoeken”, vertelt de Colombiaanse auteur in een online interview vanuit zijn woonplaats Bogotá. “Waar is dat huis nou precies, vragen ze dan”, zegt Bibliowicz. Een groter compliment als schrijver kun je natuurlijk niet krijgen. “Maar het is natuurlijk onvindbaar. Het is fictie.”

Lees meer

Ondanks de crisis viert Haïti het jaarlijks boekenfestival

Goed nieuws uit Haïti is al jaren zeldzaam. De berichten gaan bijna altijd over aardbevingen, orkanen, ontvoeringen en moorden. Het gros van de ruim elf miljoen inwoners zou het liefst het eiland willen verlaten. En tóch, toch zijn er Haïtianen die de moed niet verliezen en keer op keer weer mooie dingen organiseren. Zoals het jaarlijkse boekenfestival Livres en folie, dat donderdag 16 juni voor de achtentwintigste keer wordt gehouden, ditmaal in het Karibe Convention Center in de hoofdstad Port-au-Prince.

Lees meer
Beeldmateriaal gezocht!

Beeldmateriaal gezocht!

Al jaren schrijven wij met passie over ons en uw favoriete continent: Latijns-Amerika. Die teksten maken we graag aantrekkelijker met foto’s van het onderwerp. Dat doen we met eigen fotomateriaal en foto’s uit openbare bronnen die gratis beschikbaar zijn.
Omdat ons fotoarchief beperkt is en we geen middelen hebben om foto’s te kopen, doen we een oproep aan jullie, onze lezers.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This