Kunst & Cultuur

Foto-expositie van Chas Gerretsen in Groningen over onder andere Chili

26 september 2023

De Nederlandse fotograaf Chas Gerretsen (1943) heeft over de hele wereld gefotografeerd. Hij was in Chili tijdens de staatsgreep van 11 september 1973. Daarbij fotografeerde hij het optreden van militairen op straat en de gevangen in het Nationale Stadion. Ook maakte Gerretsen de beroemde foto van juntaleider generaal Pinochet met de donkere bril. Voor deze reportage ontving hij als enige Nederlander de Robert Capa Golden Award, wegens zijn uitzonderlijke moed als fotojournalist.

Foto’s van de Chileense staatsgreep en andere Zuid-Amerikaanse landen, van Vietnam en Zuidoost-Azië, Apocalypse Now en Hollywood worden tentoongesteld in Gerritsens geboorteplaats Groningen.

Plaats: Forum Groningen, Nieuwe Markt 1, 9712 KN Groningen: expositiezaal op derde verdieping.
Datum: Van zaterdag 7 oktober 2023 t/m zondag 7 januari 2024.
Info en tickets: forum.nl/chas.

Gerelateerde berichten

Mafalda: de schattige tegenspreekster

Mafalda: de schattige tegenspreekster

“Als je geen domme dingen doet als je jong bent, heb je niets om over te lachen als je oud bent.” Aldus Mafalda, het bekendste stripfiguur en cultureel erfgoed van Argentinië. Ze ziet eruit als het lieve buurmeisje dat nooit ouder wordt. Maar wacht tot ze haar mond opentrekt, achter haar onschuldige uiterlijk gaat een pittige dame schuil. De zesjarige rebel heeft een groot sociaal bewustzijn en een tegendraads geweten. Met haar volle bos donker haar en een strik is tegelijkertijd toegankelijk en eigenwijs.

Lees meer
Argentijnse film Planta Permanente op 7 november in Amsterdam

Argentijnse film Planta Permanente op 7 november in Amsterdam

Op dinsdag 7 november is in de Openbare Bibliotheek Amsterdam de Argentijnse film Planta Permanente/The Lunchroom te zien. Onenigheid op de werkvloer en de manier waarop die wordt aangepakt zijn onderwerpen die in de film worden aangesneden. De film maakt duidelijk dat arbeidsconflicten geleidelijk aan minder zichtbaar zijn geworden, maar dat rechtvaardigheid nog altijd ver te zoeken is. De film wordt ingeleid door Saskia van Drunen, die in het artikel Tussen gerechtigheid en straffeloosheid de worsteling van Argentinië met het dictatoriale verleden belichtte. De vertoning van de film is een initiatief van het Instituto Cervantes en het Huelva Ibero-American Film Festival.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This