Kunst & Cultuur

En Mi Pais

3 februari 2020

Auteur: Marjolein Keijsper

Video-installatie van Sharelly Emanuelson over schoonheid en complexiteit op Aruba

Filmmaker en beeldend kunstenaar Sharelly Emanuelson (34) is opgegroeid op Aruba en Curaçao. Ze studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en aan de kunstacademie in Den Haag. Ook heeft ze de stichting UniArte opgericht, die kunstenaars, curatoren en cultuurmakers een platform biedt voor hedendaagse kunstbeoefening van en over het Caribisch gebied. Emanuelson maakt video-installaties waarin ze de schoonheid en de complexiteit van het leven op de Caribische eilanden visualiseert. Deze komen voort uit langdurig onderzoek naar de relaties tussen landschappen en lokale verhalen in het Caribisch gebied.

In het Stedelijk Museum Schiedam is haar installatie En Mi Pais te zien. De video’s in En Mi Pais worden geprojecteerd op transparant, zwevend kant en gebreide tafelkleden. De stemmen zijn van gidsen die spreken in verschillende talen: Papiaments, Spaans, Engels en Nederlands. Hiermee wordt een compilatie van tegenstrijdige verhalen en herinterpretaties van de geschiedenis van Aruba gevormd.

Emanuelsons werk is genomineerd voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs. Voor de dertiende keer wordt deze oeuvreprijs uitgereikt aan een getalenteerde kunstenaar van 35 jaar of jonger. Begin maart kiest de jury de gelukkige winnaar. Daarnaast is er een publieksprijs, waarvoor bezoekers in het museum kunnen stemmen.

Jong talent in de schijnwerpers, een tentoonstelling met werk van vijf jonge kunstenaars, is te zien van 1 februari t/m 22 maart in het:

Stedelijk Museum Schiedam
Hoogstraat 112
3111 HL Schiedam

Voor openingstijden en entreeprijzen zie: www.stedelijkmuseumschiedam.nl

Gerelateerde berichten

Mafalda: de schattige tegenspreekster

Mafalda: de schattige tegenspreekster

“Als je geen domme dingen doet als je jong bent, heb je niets om over te lachen als je oud bent.” Aldus Mafalda, het bekendste stripfiguur en cultureel erfgoed van Argentinië. Ze ziet eruit als het lieve buurmeisje dat nooit ouder wordt. Maar wacht tot ze haar mond opentrekt, achter haar onschuldige uiterlijk gaat een pittige dame schuil. De zesjarige rebel heeft een groot sociaal bewustzijn en een tegendraads geweten. Met haar volle bos donker haar en een strik is tegelijkertijd toegankelijk en eigenwijs.

Lees meer
Argentijnse film Planta Permanente op 7 november in Amsterdam

Argentijnse film Planta Permanente op 7 november in Amsterdam

Op dinsdag 7 november is in de Openbare Bibliotheek Amsterdam de Argentijnse film Planta Permanente/The Lunchroom te zien. Onenigheid op de werkvloer en de manier waarop die wordt aangepakt zijn onderwerpen die in de film worden aangesneden. De film maakt duidelijk dat arbeidsconflicten geleidelijk aan minder zichtbaar zijn geworden, maar dat rechtvaardigheid nog altijd ver te zoeken is. De film wordt ingeleid door Saskia van Drunen, die in het artikel Tussen gerechtigheid en straffeloosheid de worsteling van Argentinië met het dictatoriale verleden belichtte. De vertoning van de film is een initiatief van het Instituto Cervantes en het Huelva Ibero-American Film Festival.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This