Kunst & Cultuur

En Mi Pais

3 februari 2020

Auteur: Marjolein Keijsper

Video-installatie van Sharelly Emanuelson over schoonheid en complexiteit op Aruba

Filmmaker en beeldend kunstenaar Sharelly Emanuelson (34) is opgegroeid op Aruba en Curaçao. Ze studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en aan de kunstacademie in Den Haag. Ook heeft ze de stichting UniArte opgericht, die kunstenaars, curatoren en cultuurmakers een platform biedt voor hedendaagse kunstbeoefening van en over het Caribisch gebied. Emanuelson maakt video-installaties waarin ze de schoonheid en de complexiteit van het leven op de Caribische eilanden visualiseert. Deze komen voort uit langdurig onderzoek naar de relaties tussen landschappen en lokale verhalen in het Caribisch gebied.

In het Stedelijk Museum Schiedam is haar installatie En Mi Pais te zien. De video’s in En Mi Pais worden geprojecteerd op transparant, zwevend kant en gebreide tafelkleden. De stemmen zijn van gidsen die spreken in verschillende talen: Papiaments, Spaans, Engels en Nederlands. Hiermee wordt een compilatie van tegenstrijdige verhalen en herinterpretaties van de geschiedenis van Aruba gevormd.

Emanuelsons werk is genomineerd voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs. Voor de dertiende keer wordt deze oeuvreprijs uitgereikt aan een getalenteerde kunstenaar van 35 jaar of jonger. Begin maart kiest de jury de gelukkige winnaar. Daarnaast is er een publieksprijs, waarvoor bezoekers in het museum kunnen stemmen.

Jong talent in de schijnwerpers, een tentoonstelling met werk van vijf jonge kunstenaars, is te zien van 1 februari t/m 22 maart in het:

Stedelijk Museum Schiedam
Hoogstraat 112
3111 HL Schiedam

Voor openingstijden en entreeprijzen zie: www.stedelijkmuseumschiedam.nl

Gerelateerde berichten

Schrijven zoals een vos

Schrijven zoals een vos

In de verhalenbundel Mond vol vogels van Samanta Schweblin (1978) krijgt elk personage te maken met het onverwachte, zo lezen we op de omslag. In twintig verhalen schetst de Argentijnse schrijfster verschillende werelden waarin personages het leven proberen te vatten en te beleven, soms in alledaagse situaties, soms in absurdistische omstandigheden. Schweblin woont in Berlijn. La Chispa interviewde haar per e-mail.

Lees meer
Los delincuentes

Los delincuentes

Een bankmedewerker in Buenos Aires is zijn saaie bestaan beu en bedenkt een plan om de bank te beroven van exact het salarisbedrag dat hij van zijn werkgever zou krijgen als hij er tot zijn pensioen zou werken. Hij betrekt een collega bij het plan, maar er loopt natuurlijk van alles fout. Als toeschouwer begin je je af te vragen hoe zinvol je eigen werk eigenlijk is…. en of je ook niet zo’n stunt zou moeten uithalen.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This