Kunst & Cultuur

Ecuadoraanse fotograaf Felipe Jácome drukt portretten af op papiergeld

19 september 2020

Frank Bron

Foto´s van Venezolaanse vluchtelingen te zien tijdens BredaPhoto

“Hoe fotografeer je een exodus?” vraagt de Ecuadoraanse fotograaf Felipe Jácome zich af. “Leg je de rijen wachtenden vast die voedsel willen kopen? Richt je je camera op de vermoeide lichamen van kinderen? Of focus je op de wanhoop in de ogen van de mensen die hopen op betere tijden?”

Sinds vorig jaar zijn duizenden Venezolanen naar de buurlanden, zoals Colombia, gevlucht voor honger, geweld en ellende in hun thuisland. Een meisje, dat vanuit Venezuela was komen lopen, overhandigde Jácome op straat een bloem, gevouwen van Venezolaans papiergeld. Andere vluchtelingen hadden goedkope souvenirs gemaakt van hun waardeloze spaargeld, voor de verkoop.

Zo’n vier miljoen Venezolanen zijn al op de vlucht. ‘Caminantes’ wat lopers of reizigers betekent, is de titel van het werk van Jácome. Hij richt zich met zijn werk op verhalen die gaan over mensenrechten en migratie. Hij ging naar de grens van Colombia en Venezuela en trok samen met de caminantes 200 kilometer door Colombia. Hij maakte portretten van de vluchtelingen, over deze mensen, die lopend hun ellende achter zich proberen te laten. De foto’s drukte hij af op Bolivares, Venezolaanse papiergeld, dat vrijwel waardeloos is.

Werk van Jácome is tot 25 oktober te zien op BredaPhoto, de grootste fototentoonstelling van de Benelux. Het thema van 2020 is :‘ The best of times, the worst of times’. In het Chassé Park wandel je langs foto´s op groot formaat van fotografen van verschillende nationaliteiten, waaronder Jácome. Het Chassé Park is gratis toegankelijk.

Niet alle tentoonstellingen van BredaPhoto zijn gratis toegankelijk, voor meer informatie: https://www.bredaphoto.nl/

Meer informatie over ‘Caminantes’: https://www.felipejacome.com/caminantes

Wanneer: tot en met 25 oktober

Waar: Chassé Park, Breda

Gerelateerde berichten

De grote vraag die niemand zich stelt

De grote vraag die niemand zich stelt

Achter in de roman Broodkruim (Migas de pan) van Azriel Bibliowicz (1949) staat een gedetailleerde plattegrond van het huis waar het verhaal zich grotendeels afspeelt. “Het grappige is dat door de tekeningen lezers het huis zijn gaan zoeken”, vertelt de Colombiaanse auteur in een online interview vanuit zijn woonplaats Bogotá. “Waar is dat huis nou precies, vragen ze dan”, zegt Bibliowicz. Een groter compliment als schrijver kun je natuurlijk niet krijgen. “Maar het is natuurlijk onvindbaar. Het is fictie.”

Lees meer

Ondanks de crisis viert Haïti het jaarlijks boekenfestival

Goed nieuws uit Haïti is al jaren zeldzaam. De berichten gaan bijna altijd over aardbevingen, orkanen, ontvoeringen en moorden. Het gros van de ruim elf miljoen inwoners zou het liefst het eiland willen verlaten. En tóch, toch zijn er Haïtianen die de moed niet verliezen en keer op keer weer mooie dingen organiseren. Zoals het jaarlijkse boekenfestival Livres en folie, dat donderdag 16 juni voor de achtentwintigste keer wordt gehouden, ditmaal in het Karibe Convention Center in de hoofdstad Port-au-Prince.

Lees meer
Beeldmateriaal gezocht!

Beeldmateriaal gezocht!

Al jaren schrijven wij met passie over ons en uw favoriete continent: Latijns-Amerika. Die teksten maken we graag aantrekkelijker met foto’s van het onderwerp. Dat doen we met eigen fotomateriaal en foto’s uit openbare bronnen die gratis beschikbaar zijn.
Omdat ons fotoarchief beperkt is en we geen middelen hebben om foto’s te kopen, doen we een oproep aan jullie, onze lezers.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This