Kunst & Cultuur

Ecuadoraanse fotograaf Felipe Jácome drukt portretten af op papiergeld

19 september 2020

Frank Bron

Foto´s van Venezolaanse vluchtelingen te zien tijdens BredaPhoto

“Hoe fotografeer je een exodus?” vraagt de Ecuadoraanse fotograaf Felipe Jácome zich af. “Leg je de rijen wachtenden vast die voedsel willen kopen? Richt je je camera op de vermoeide lichamen van kinderen? Of focus je op de wanhoop in de ogen van de mensen die hopen op betere tijden?”

Sinds vorig jaar zijn duizenden Venezolanen naar de buurlanden, zoals Colombia, gevlucht voor honger, geweld en ellende in hun thuisland. Een meisje, dat vanuit Venezuela was komen lopen, overhandigde Jácome op straat een bloem, gevouwen van Venezolaans papiergeld. Andere vluchtelingen hadden goedkope souvenirs gemaakt van hun waardeloze spaargeld, voor de verkoop.

Zo’n vier miljoen Venezolanen zijn al op de vlucht. ‘Caminantes’ wat lopers of reizigers betekent, is de titel van het werk van Jácome. Hij richt zich met zijn werk op verhalen die gaan over mensenrechten en migratie. Hij ging naar de grens van Colombia en Venezuela en trok samen met de caminantes 200 kilometer door Colombia. Hij maakte portretten van de vluchtelingen, over deze mensen, die lopend hun ellende achter zich proberen te laten. De foto’s drukte hij af op Bolivares, Venezolaanse papiergeld, dat vrijwel waardeloos is.

Werk van Jácome is tot 25 oktober te zien op BredaPhoto, de grootste fototentoonstelling van de Benelux. Het thema van 2020 is :‘ The best of times, the worst of times’. In het Chassé Park wandel je langs foto´s op groot formaat van fotografen van verschillende nationaliteiten, waaronder Jácome. Het Chassé Park is gratis toegankelijk.

Niet alle tentoonstellingen van BredaPhoto zijn gratis toegankelijk, voor meer informatie: https://www.bredaphoto.nl/

Meer informatie over ‘Caminantes’: https://www.felipejacome.com/caminantes

Wanneer: tot en met 25 oktober

Waar: Chassé Park, Breda

Gerelateerde berichten

Schrijven zoals een vos

Schrijven zoals een vos

In de verhalenbundel Mond vol vogels van Samanta Schweblin (1978) krijgt elk personage te maken met het onverwachte, zo lezen we op de omslag. In twintig verhalen schetst de Argentijnse schrijfster verschillende werelden waarin personages het leven proberen te vatten en te beleven, soms in alledaagse situaties, soms in absurdistische omstandigheden. Schweblin woont in Berlijn. La Chispa interviewde haar per e-mail.

Lees meer
Argentijnse film Planta Permanente op 7 november in Amsterdam

Argentijnse film Planta Permanente op 7 november in Amsterdam

Op dinsdag 7 november is in de Openbare Bibliotheek Amsterdam de Argentijnse film Planta Permanente/The Lunchroom te zien. Onenigheid op de werkvloer en de manier waarop die wordt aangepakt zijn onderwerpen die in de film worden aangesneden. De film maakt duidelijk dat arbeidsconflicten geleidelijk aan minder zichtbaar zijn geworden, maar dat rechtvaardigheid nog altijd ver te zoeken is. De film wordt ingeleid door Saskia van Drunen, die in het artikel Tussen gerechtigheid en straffeloosheid de worsteling van Argentinië met het dictatoriale verleden belichtte. De vertoning van de film is een initiatief van het Instituto Cervantes en het Huelva Ibero-American Film Festival.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This