Kunst & Cultuur

Ecuadoraanse fotograaf Felipe Jácome drukt portretten af op papiergeld

19 september 2020

Frank Bron

Foto´s van Venezolaanse vluchtelingen te zien tijdens BredaPhoto

“Hoe fotografeer je een exodus?” vraagt de Ecuadoraanse fotograaf Felipe Jácome zich af. “Leg je de rijen wachtenden vast die voedsel willen kopen? Richt je je camera op de vermoeide lichamen van kinderen? Of focus je op de wanhoop in de ogen van de mensen die hopen op betere tijden?”

Sinds vorig jaar zijn duizenden Venezolanen naar de buurlanden, zoals Colombia, gevlucht voor honger, geweld en ellende in hun thuisland. Een meisje, dat vanuit Venezuela was komen lopen, overhandigde Jácome op straat een bloem, gevouwen van Venezolaans papiergeld. Andere vluchtelingen hadden goedkope souvenirs gemaakt van hun waardeloze spaargeld, voor de verkoop.

Zo’n vier miljoen Venezolanen zijn al op de vlucht. ‘Caminantes’ wat lopers of reizigers betekent, is de titel van het werk van Jácome. Hij richt zich met zijn werk op verhalen die gaan over mensenrechten en migratie. Hij ging naar de grens van Colombia en Venezuela en trok samen met de caminantes 200 kilometer door Colombia. Hij maakte portretten van de vluchtelingen, over deze mensen, die lopend hun ellende achter zich proberen te laten. De foto’s drukte hij af op Bolivares, Venezolaanse papiergeld, dat vrijwel waardeloos is.

Werk van Jácome is tot 25 oktober te zien op BredaPhoto, de grootste fototentoonstelling van de Benelux. Het thema van 2020 is :‘ The best of times, the worst of times’. In het Chassé Park wandel je langs foto´s op groot formaat van fotografen van verschillende nationaliteiten, waaronder Jácome. Het Chassé Park is gratis toegankelijk.

Niet alle tentoonstellingen van BredaPhoto zijn gratis toegankelijk, voor meer informatie: https://www.bredaphoto.nl/

Meer informatie over ‘Caminantes’: https://www.felipejacome.com/caminantes

Wanneer: tot en met 25 oktober

Waar: Chassé Park, Breda

Gerelateerde berichten

Omstreden oud-generaal eregast op Haïtiaans boekenfestival

Omstreden oud-generaal eregast op Haïtiaans boekenfestival

Alweer voor de 29ste keer wordt begin juni in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince het jaarlijkse boekenfestival Livres en folie gehouden. Altijd een groot feest waar uitgevers en schrijvers hun boeken presenteren. Maar dit jaar klinkt er protest en weigeren sommige auteurs hun medewerking. Zij zijn het niet eens met het besluit van de organisatoren om Prosper Avril tot eregast van het festival te benoemen. Wie is deze Avril?

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This