Kunst & Cultuur

De favoriete kijkavond van Latijns Amerika-correspondent Nina Jurna

19 juli 2019

Auteur: Marjolein Keijsper

VPRO’s Zomergast op zondagavond 11 augustus (20:15, NPO2)

De favoriete kijkavond van Latijns Amerika-correspondent Nina Jurna

Journalist Nina Jurna (19169) is gefascineerd door het kleurrijke continent Latijns Amerika. Ze hoopt de kijker mee te voeren naar de contrastrijke wereld van arm en rijk, extreem geweld en onverbiddelijke hardheid, maar ook gepassioneerde romantiek en de ontroerende warmte van de bevolking. Dit alles tegen de achtergrond van actuele ontwikkelingen en gebeurtenissen.

In 1995 reisde ze voor het eerst naar Suriname, en in 2000 verhuisde ze naar Paramaribo om vanuit daar de ontwikkelingen te volgen in Zuid-Amerika en de Nederlandse Antillen. Tien jaar woonde ze in Suriname. Sinds 2010 woont ze in Rio de Janeiro, Brazilië.

Ze reist het hele continent over om verslag te doen van nieuws en achtergronden. Ook maakt ze documentaires, reportages en films. In 2015 publiceerde het boek Desi Bouterse. Een Surinaamse realiteit.

In 2018 liep ze een paar dagen mee met de migrantenkaravaan, die het door bendes geteisterde Midden-Amerika naar de Verenigde Staten trok.

  • Wanneer: zondag 11 augustus
  • Tijd: 20.15 uur
  • Waar: NPO 2

Lees ook ons interview met Nina Jurna over het boek Desi Bouterse. Een Surinaamse realiteit

Gerelateerde berichten

Mafalda: de schattige tegenspreekster

Mafalda: de schattige tegenspreekster

“Als je geen domme dingen doet als je jong bent, heb je niets om over te lachen als je oud bent.” Aldus Mafalda, het bekendste stripfiguur en cultureel erfgoed van Argentinië. Ze ziet eruit als het lieve buurmeisje dat nooit ouder wordt. Maar wacht tot ze haar mond opentrekt, achter haar onschuldige uiterlijk gaat een pittige dame schuil. De zesjarige rebel heeft een groot sociaal bewustzijn en een tegendraads geweten. Met haar volle bos donker haar en een strik is tegelijkertijd toegankelijk en eigenwijs.

Lees meer
Argentijnse film Planta Permanente op 7 november in Amsterdam

Argentijnse film Planta Permanente op 7 november in Amsterdam

Op dinsdag 7 november is in de Openbare Bibliotheek Amsterdam de Argentijnse film Planta Permanente/The Lunchroom te zien. Onenigheid op de werkvloer en de manier waarop die wordt aangepakt zijn onderwerpen die in de film worden aangesneden. De film maakt duidelijk dat arbeidsconflicten geleidelijk aan minder zichtbaar zijn geworden, maar dat rechtvaardigheid nog altijd ver te zoeken is. De film wordt ingeleid door Saskia van Drunen, die in het artikel Tussen gerechtigheid en straffeloosheid de worsteling van Argentinië met het dictatoriale verleden belichtte. De vertoning van de film is een initiatief van het Instituto Cervantes en het Huelva Ibero-American Film Festival.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This