Economie & Ondernemen

Documentaire Caballeros del Café

7 mei 2014

Auteur: Krijn Schramade

Teloorgang van koffieboeren in Colombia

Documentaire Caballeros del CaféWeinig mensen zullen zich ’s morgens afvragen waar de koffie uit hun pad of cupje nou eigenlijk vandaag komt. De 24-jarige Fleur Launspach en Bram van Lieshout reisden afgelopen juli af naar Colombia, waar een groot deel van de koffiebonen vandaan komt. Hun korte documentaire Caballeros del Café, oftewel Heren van de koffie is er het resultaat van.
De korte documentaire gaat over twee broers die koffie verbouwen op hun boerderij in de bergen van Antioquia, in het noorden van Colombia. Het huis van de broers is vervallen, de inkomsten verdwenen en de hoop op betere tijden vervlogen. De broers vertellen over het ‘zwarte goud’, ooit het fundament van de Colombiaanse economie. Althans; één van de twee. De ander zwijgt. Het verhaal over de teloorgang van het familiebedrijf krijgt hij niet over zijn lippen.

Colombiaanse koffieboeren verkopen hun koffiebonen al jaren onder de kostprijs. Sinds 2011 is de prijs van koffie is meer dan gehalveerd. Ondertussen neemt de concurrentie uit lageloonlanden toe en lopen de productiekosten op.  Boeren riepen overheden al eerder op hen te beschermen en extra te subsidiëren. Zonder resultaat.
Er zijn niet alleen maar verliezers op de koffiemarkt. Koffiebedrijven als Starbucks en DE Master Blenders profiteren enorm van de lage prijzen. Starbucks zag haar winst in het laatste kwartaal van 2013 tot recordhoogte stijgen naar 417 miljoen dollar.

Wanneer? Zondag 11 mei om 17.15 uur
Waar? Op Holland Doc 24

Gerelateerde berichten

Van koffieplantages naar koffiemokken

Van koffieplantages naar koffiemokken

In de jaren zeventig van de vorige eeuw was het kleine El Salvador de vierde koffieproducent ter wereld. Die tijden zijn voorbij, vooral door schade veroorzaakt door de burgeroorlog tussen 1979 en 1992, en door concurrentie van andere, goedkopere koffielanden. Toch staat het land nog steeds op de 19e plek van koffieproducerende landen met ongeveer 1 procent van ’s werelds koffieproductie. De koffieproductie heeft bovendien de basis gelegd van de relatief sterke en diverse Salvadoraanse economie.

Lees meer
Minder buitenlandse investeringen in Brazilië

Minder buitenlandse investeringen in Brazilië

De houding van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro in de coronacrisis doet het imago van zijn land in het buitenland geen goed. Buitenlandse investeerders stoppen massaal hun investeringen in Brazilië. In april 2019 stond het bedrag van directe buitenlandse investeringen op 5.1 miljard, terwijl in april van dit jaar nog maar 234 miljoen geïnvesteerd werd.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This