Economie & Ondernemen

Documentaire Caballeros del Café

7 mei 2014

Auteur: Krijn Schramade

Teloorgang van koffieboeren in Colombia

Documentaire Caballeros del CaféWeinig mensen zullen zich ’s morgens afvragen waar de koffie uit hun pad of cupje nou eigenlijk vandaag komt. De 24-jarige Fleur Launspach en Bram van Lieshout reisden afgelopen juli af naar Colombia, waar een groot deel van de koffiebonen vandaan komt. Hun korte documentaire Caballeros del Café, oftewel Heren van de koffie is er het resultaat van.
De korte documentaire gaat over twee broers die koffie verbouwen op hun boerderij in de bergen van Antioquia, in het noorden van Colombia. Het huis van de broers is vervallen, de inkomsten verdwenen en de hoop op betere tijden vervlogen. De broers vertellen over het ‘zwarte goud’, ooit het fundament van de Colombiaanse economie. Althans; één van de twee. De ander zwijgt. Het verhaal over de teloorgang van het familiebedrijf krijgt hij niet over zijn lippen.

Colombiaanse koffieboeren verkopen hun koffiebonen al jaren onder de kostprijs. Sinds 2011 is de prijs van koffie is meer dan gehalveerd. Ondertussen neemt de concurrentie uit lageloonlanden toe en lopen de productiekosten op.  Boeren riepen overheden al eerder op hen te beschermen en extra te subsidiëren. Zonder resultaat.
Er zijn niet alleen maar verliezers op de koffiemarkt. Koffiebedrijven als Starbucks en DE Master Blenders profiteren enorm van de lage prijzen. Starbucks zag haar winst in het laatste kwartaal van 2013 tot recordhoogte stijgen naar 417 miljoen dollar.

Wanneer? Zondag 11 mei om 17.15 uur
Waar? Op Holland Doc 24

Gerelateerde berichten

Vrijhandelskampioen of groene kampioen?

Vrijhandelskampioen of groene kampioen?

De onderhandelingen van het handelsverdrag tussen de EU en Mercosur duurden 20 jaar en nu blijkt ook de politieke goedkeuring uiterst moeizaam te verlopen. Hoewel er veel op het spel staat, onttrekt dit proces zich goeddeels aan het zicht. La Chispa dook er in en verhaalt over klimaatzorgen, Chinese invloed, ondemocratische achterdeurtjes binnen de EU, en opmerkelijke rollen voor Oostenrijk én de Braziliaanse president Bolsonaro.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This