Recensies muziek

Shakira’s heupen liegen niet

25 november 2020

Auteur: Els Hortensius

‘Hips don’t Lie’ terug in de Top 2000?

Het is alweer een aantal jaren geleden dat de Colombiaanse zangeres Shakira in de Top 2000 stond. De laatste maal was in 2013 met de hit “Hips don’t lie”. Maar Shakira én dit vrolijke dansnummer verdienen een terugkeer.

Shakira: wie kent haar niet? Ze werd in 1977 geboren in de Colombiaanse stad Barranquilla. Haar moeder is Colombiaanse, haar vader komt uit Libanon, vandaar haar Arabische naam die ‘dankbaar’ betekent. Haar afkomst verklaart ook de mengeling van genres en stijlen in haar muziek. Opgegroeid met traditionele Colombiaanse muziek, zoals de cumbia en de ballenato, luisterde ze op de radio vooral naar muziek van bands als Led Zeppelin, the Cure, the Police, the Beatles en Nirvana. Zelf zegt ze erover: “Ik hield van die rock, maar tegelijkertijd, omdat mijn vader van honderd procent zuivere Libanese afkomst is, ben ik verliefd geraakt op Arabische muziek en geluiden. Ergens ben ik een mix van al deze stromingen en mijn muziek is een mix van elementen die soms ter plekke ontstaat.”

Eerste grammy

Shakira begint al jong: ze schrijft haar eerste liedje als ze acht jaar oud is, en ze is pas dertien als ze haar eerste plaatje opneemt, Magia. Het wordt geen succes en hetzelfde geldt voor haar tweede album, Peligro (gevaar). Maar vanaf haar derde album, Pies Descalzos (blote voeten) neemt ze zelf de verantwoordelijkheid voor de productie en dat vertaalt zich in 1996 in een groot succes: er worden meer dan drie miljoen exemplaren van verkocht. Het album is een voorbeeld van wat haar hierboven al genoemde kenmerkende stijl zou blijken, een blend van Latin, rock en Arabische muziekstijlen. Vanaf dat moment gaat het snel, en in 2000 ontvangt ze haar eerste Grammy Award voor het beste Latin pop album voor haar album Shakira: MTV unplugged.

In Latijns Amerika is Shakira dan al uitgegroeid tot een megaster, maar in de Verenigde Staten lukt het nog niet om door te breken. Dat doet haar besluiten om met haar familie naar Miami te verhuizen en zichzelf te leren Engelstalige liedjes te schrijven. In 2001 brengt ze haar eerste Engelstalige album uit: Laundry Service, waarvan in de eerste week al 200.000 exemplaren verkocht worden. Een van de nummers van Laundry Service is Whenever, Wherever, het eerste nummer waarmee ze in 2006 op de 726ste plaats in de Top 2000 belandt. Die plek is tot op heden de hoogste plaats die ze bereikt heeft.

Top 2000

Een jaar later staat Shakira opnieuw in de Top 2000, dit maal met liefst drie nummers: Whenever, Wherever op 1563, Underneath your clothes op 1775 en Hips don’t lie op 1275. Nog twee keer zal Shakira met deze drie nummers in de Top 2000 staan, maar ze zakt wel naar beneden. In 2013 staat ze er voor het laatst in, met Hips don’t lie, op plaats 1917. Daarna blijft het stil, hoewel Shakira nummers blijft uitbrengen die ook in Nederland beluisterd worden, zij het met wisselend succes: slechts een paar songs bereiken de top 40, zoals bijvoorbeeld in 2017 Chantaje, dat vijftien weken op de hitlijst zal staan (hoogste plaats: 11).

Wyclef Jean

Terug naar Hips don’t Lie. Waarom verdient dit nummer opnieuw een plek in de Top 2000? Het lied is ontstaan door een toevalligheid: op haar website vertelt Shakira dat ze op vakantie de van oorsprong Haïtiaanse rapper Wyclef Jean ontmoette, waarna het idee ontstond om samen een nummer op te nemen. Het is een remake van Dance like this, dat Wyclef Jean al eerder had opgenomen. De combinatie Shakira-Wyclef Jean wordt een groot succes en Hips don’t Lie een wereldhit. Het duo zingt het verschillende malen, onder andere bij de finale van het wereldkampioenschap voetbal in 2006.

De tekst van het lied gaat erover dat Wyclef Jean onder de indruk raakt van de dansbewegingen van Shakira. Hij zou er zelfs Spaans voor willen leren! Een deel van de tekst is ook in het Spaans, en een carnavalskraker uit Barranquilla (“baila en la calle de noche, baila en la calle de día – dans ‘s nachts op straat, dans overdag op straat”) komt er ook in voor.

Op de video (bekijk beslist het filmpje op YouTube!) die van het lied gemaakt is zien we Shakira en Wyclef Jean dansen te midden van carnavalsfiguren. Volgens informatie op internet zijn de kostuums voor het merendeel kledij die tijdens het carnaval in Barranquilla gedragen worden. Zoals de witte jurk van Shakira. Maar ik moet mij wel heel erg vergissen als er niet ook Haïtiaanse carnavalsfiguren tussen lopen!

Hips don’t Lie is een vrolijk en meeslepend nummer, dat door de mix van culturen en talen een mooi voorbeeld is van de muziek in het Caribisch gebied, waar de wortels van zowel Shakira als Wyclef Jean liggen. Toch doodzonde dat dit nummer uit de Top 2000 geduikeld is. Met jullie stem komt Hips don’t Lie er weer in terug!

En vraag je je nog af waar de naam vandaan komt? Volgens Shakira is het vrij simpel: een lied is pas geslaagd als haar heupen bewegen. “Als mijn heupen bewegen en het gaat om een danslied, dan weet ik dat het goed zit en is het klaar. Daarom zei ik altijd tegen mijn muzikanten: ‘zien jullie mijn heupen bewegen? Nee? Dan is het nog niet af’. En zo kwam ik op de titel.” Nee, de heupen van Shakira liegen niet.

Deze bijdrage is onderdeel van de special Film, muziek & street art

Bronnen: Wikipedia, Que Ver, Biography.com, www.shakira.com

Gerelateerde berichten

A Garota de Ipanema (The Girl from Ipanema)

A Garota de Ipanema (The Girl from Ipanema)

Rio de Janeiro is een van mijn favoriete steden in de wereld. Zon, zee, legendarische stranden met de Cristo Redentor die boven alles uittorent en de Pão de Açúcar op de achtergrond. De vrolijke samba en de zwoele bossa nova zijn onlosmakelijk met de stad verbonden. En de schoonheid van de vrouwen is er ongeëvenaard. De aanbidding voor de bevallige carioca-dames is vereeuwigd in de evergreen A Garota de Ipanema (The Girl from Ipanema), een zwoel bossa nova nummer van componist Antônio Carlos Jobim.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This