Recensies muziek

Nieuw album van rap-rockband Molotov uit Mexico

19 juni 2012

Mark van den Brink

De populaire rap-rockband Molotov uit Mexico treedt vrijdag 27 juli op in nachtclub Winston in Amsterdam. Het optreden is onderdeel van hun Europese tour ter promotie van hun nieuwe plaat met de op James Bond geïnspireerde titel: Desde Rusia con Amor. Een live registratie van een optreden in Rusland in 2010. Het album geeft een overzicht van hun grootste hits uit hun succesvolle zeventienjarige bestaan.

De band is in Mexico en in de rest van Latijns Amerika zeer gewaardeerd en staat bekend om zijn controversiële teksten en Mexicaanse straattaal. Daarnaast hebben hun nummers, die een mix zijn van Spaans en Engels, vaak een politieke en seksuele ondertoon. Zo gaat ‘Frijolero’ over de Mexicaanse illegale immigranten in de Verenigde Staten en het wederzijdse racisme tussen Amerikanen en Mexicanen langs de grens.’Gimme Tha Power’ stelt de overheersende corruptie bij de Mexicaanse politie aan de kaak. Molotov schuwt grove songtitels niet, zoals ‘Chinga tu madre’, wat zoiets als ‘naai je moeder’ betekent en hun grootste hit ‘Puto’, oftewel ‘flikker’.

Hun albumdebuut, ¿Dónde jugarán las niñas? (Waar zullen de meisjes spelen?) uit 1997, zorgde al voor de nodige opschudding in het preutse Mexico. Zo erg zelfs dat de band voor een tijd in Mexico in de ban werd gedaan en naar Spanje moest uitwijken. Een reden voor het tumult was het ontwerp van de albumhoes, die bestaat uit een foto van de benen van een jonge dame die is gekleed in een verleidelijk schooluniform met haar slip op de enkels. Volgens Molotov was deze foto gekozen om aandacht te vragen voor het probleem van de toenemende prostitutie in het land. Dat werd niet als zodanig begrepen en de albumhoes werd bestempeld als vulgair en obsceen. Een katholieke school sleepte de band zelfs voor het gerecht, omdat die claimde dat het schooluniform overeenkwam met dat van haar studentes. De school wenste niet te worden geassocieerd met de rockband.

De politieke betrokkenheid van Molotov blijkt ook uit de door hen recent uitgebrachte documentaire Gimme The Power. In aanloop naar de komende Mexicaanse presidentsverkiezingen op 1 juli draait deze film nu in de Mexicaanse filmhuizen. De documentaire, met muziek van de band, gaat over de Mexicaanse geschiedenis van de corrupte politieke partijen die het land hebben geregeerd. In interviews geven de bandleden hun kijk op de misstanden in Mexico.

Teaser album Desde Rusia con Amor (Universal Music 2012).
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=2JtSUpqZsRs
Videoclip Frijolero.
http://www.youtube.com/watch?v=GG2Kj218ip4&feature=fvwrel
Videoclip Gimme Tha Power.
http://www.youtube.com/watch?v=hfmY9Wlxx0o
Trailer documentaire Gimme The Power (2012).
http://www.youtube.com/watch?v=Kq6la-0q6fY

Gerelateerde berichten

A Garota de Ipanema (The Girl from Ipanema)

A Garota de Ipanema (The Girl from Ipanema)

Rio de Janeiro is een van mijn favoriete steden in de wereld. Zon, zee, legendarische stranden met de Cristo Redentor die boven alles uittorent en de Pão de Açúcar op de achtergrond. De vrolijke samba en de zwoele bossa nova zijn onlosmakelijk met de stad verbonden. En de schoonheid van de vrouwen is er ongeëvenaard. De aanbidding voor de bevallige carioca-dames is vereeuwigd in de evergreen A Garota de Ipanema (The Girl from Ipanema), een zwoel bossa nova nummer van componist Antônio Carlos Jobim.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This