Recensies muziek

Mi Tierra, nostalgie naar Cuba

26 november 2020

Auteur: Estefanía Pampín Zuidmeer

Gloria Estefan, de Queen of Latin Pop

Gloria Estefan vluchtte met haar ouders uit Cuba vanwege de Cubaanse revolutie. In haar liedje Mi Tierra zingt ze over haar verdriet en nostalgie door het gedwongen vertrek. Maar ook eert ze haar wortels. Ze is nooit meer teruggekeerd naar Cuba.

Het was 1993 toen Mi Tierra, van de Cubaans-Amerikaanse zangeres Gloria Estefan (Havana, 1957), internationaal veel harten over de hele wereld veroverde. Toen was ik 11 jaar oud en woonde in Spanje. Voor mij was het niet anders dan een mooi, vrolijk liedje. Pas jaren later, toen ik in een ander land woonde en het liedje weer hoorde, begreep ik de pijn en de nostalgie die erin scholen. Waar je ook ter wereld bent, je tierra – de plek waar je opgroeide – blijft altijd roepen.

Van Cuba naar Miami

Glorian Estefan werd geboren als Gloria María Milagrosa Fajardo García in Cuba. Toen ze zestien maanden oud was vluchtten haar ouders naar de Verenigde Staten vanwege de Cubaanse Revolutie van 1959. Ze groeide op in Miami. In 1977 leerde ze haar man kennen, Emilio Estefan Jr. – een Cubaanse muzikant die ook met zijn familie was gevlucht – toen ze optrad tijdens een Cubaanse bruiloft. Naar aanleiding van hun ontmoeting vroeg hij haar om leadzangeres te worden van de groep de Miami Sound Machine. Zij ging akkoord en in hetzelfde jaar verscheen hun debuutalbum.

Na meerdere Spaanstalige platen en singles besloot de groep over te stappen naar het Engels. Hun nummer Dr. Beat, van het album Eyes of Innocence (1984), werd in Europa een succes en bereikte in Nederland de derde plek in de Top 40. In 1985 brak de Miami Sound Machine internationaal echt door met het album Primitive Love. Sinds hun album Anything For You in 1988, dat een groot succes werd, spreekt men niet meer van Miami Sound Machine maar van Gloria Estefan. Sinds 1989 fungeert de Miami Sound Machine als band op de achtergrond en worden de platen onder de naam van Gloria Estefan uitgebracht.

Cubaanse wortels

Toch zat het haar niet altijd mee. Tijdens een tournee in de Verenigde Staten in 1990 raakte ze zwaargewond bij een ernstig busongeluk. Daarbij brak ze haar rug. Gelukkig herstelde ze snel, maar ze moest al haar concerten van dat jaar afzeggen. Pas in 1991 kon ze weer aan de slag en maakte een comeback met het album Into the Light. In 1993 bracht ze opnieuw een album uit in het Spaans: Mi Tierra. Vooral in Spaanstalige gebieden werd het een enorm succes met wereldwijd meer dan 5 miljoen verkochte albums.

Gloria Estefan wilde met haar album Mi Tierra haar Cubaanse afkomst eren. Muziek was altijd belangrijk geweest in haar familie. Haar oma leerde haar als kind traditionele Cubaanse liedjes. Haar andere oma was een dichteres en haar oom speelde fluit in een salsa-band. Mede voor haar zoon, Nayib, wilde ze een album in het Spaans smaken opdat hij kennis zou nemen van zijn Cubaanse achtergronden. In Mi Tierra zingt zij over haar verdriet om niet in Cuba te kunnen leven. Ondanks haar nostalgie zal Cuba altijd een onderdeel van haar blijven. Gloria Estefan keerde nooit meer terug naar Cuba, en bewaart nog steeds haar Cubaanse babypaspoort en het retourticket van haar reis uit Cuba.

Queen of Latin Pop

In 2007 kwam haar album 90 Millas uit, en dat werd zo’n instant succes dat de plaat op nummer 1 binnenkwam in de Nederlandse Album Top 100. Het was ook het eerste album in het Spaans dat gelijk op nummer 1 in de Nederlandse hitlijsten kwam.

Velen beschouwen Gloria Estefan als de Queen of Latin Pop. Met haar veelzijdige muziek, bestaande uit allerlei muziekstijlen uit Latijns-Amerika, wist ze de wereld te veroveren. Ze verkocht meer dan 150 miljoen platen wereldwijd en won vijf Grammy’s. Ze wordt als voorloper gezien van grote zangeressen als Shakira en Jennifer Lopez en verdient het om in de Top2000 van 2020 te komen!

Deze bijdrage is onderdeel van de special Film, muziek & street art

 

Bronnen: Wikipedia, Youtube, Impacto Latino, Español News

Gerelateerde berichten

A Garota de Ipanema (The Girl from Ipanema)

A Garota de Ipanema (The Girl from Ipanema)

Rio de Janeiro is een van mijn favoriete steden in de wereld. Zon, zee, legendarische stranden met de Cristo Redentor die boven alles uittorent en de Pão de Açúcar op de achtergrond. De vrolijke samba en de zwoele bossa nova zijn onlosmakelijk met de stad verbonden. En de schoonheid van de vrouwen is er ongeëvenaard. De aanbidding voor de bevallige carioca-dames is vereeuwigd in de evergreen A Garota de Ipanema (The Girl from Ipanema), een zwoel bossa nova nummer van componist Antônio Carlos Jobim.

Lees meer
God is een mens

God is een mens

Robert Nesta (Bob) Marley (1945 – 1981) hoort zonder enige twijfel tot de groten in de muziek. Geboren in de Britse kolonie Jamaica werd hij voor velen over de hele wereld een voorbeeld van emancipatie en trots op je afkomst in de jaren van dekolonisatie en daarna. Get Up, Stand Up uit 1973 is daar een goed voorbeeld van.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This