Recensies muziek

Sting bezingt Chileense vrouwen in They dance alone

Sting bezingt Chileense vrouwen in They dance alone

Sting staat al vanaf het allereerste begin, in 1999, in de Top 2000. En niet met maar één nummer, nee, altijd met vier of vijf songs, waarvan Fragile nu al twintig jaar zijn hoogst scorende lied is. They dance alone kwam nog niet bij de eerste 2000. Gaat dat met uw hulp dit jaar veranderen?

Lees meer
A Garota de Ipanema (The Girl from Ipanema)

A Garota de Ipanema (The Girl from Ipanema)

Rio de Janeiro is een van mijn favoriete steden in de wereld. Zon, zee, legendarische stranden met de Cristo Redentor die boven alles uittorent en de Pão de Açúcar op de achtergrond. De vrolijke samba en de zwoele bossa nova zijn onlosmakelijk met de stad verbonden. En de schoonheid van de vrouwen is er ongeëvenaard. De aanbidding voor de bevallige carioca-dames is vereeuwigd in de evergreen A Garota de Ipanema (The Girl from Ipanema), een zwoel bossa nova nummer van componist Antônio Carlos Jobim.

Lees meer
Mi Tierra, nostalgie naar Cuba

Mi Tierra, nostalgie naar Cuba

Gloria Estefan vluchtte met haar ouders uit Cuba vanwege de Cubaanse revolutie. In haar liedje Mi Tierra zingt ze over haar verdriet en nostalgie door het gedwongen vertrek. Maar ook eert ze haar wortels. Ze is nooit meer teruggekeerd naar Cuba.

Lees meer
God is een mens

God is een mens

Robert Nesta (Bob) Marley (1945 – 1981) hoort zonder enige twijfel tot de groten in de muziek. Geboren in de Britse kolonie Jamaica werd hij voor velen over de hele wereld een voorbeeld van emancipatie en trots op je afkomst in de jaren van dekolonisatie en daarna. Get Up, Stand Up uit 1973 is daar een goed voorbeeld van.

Lees meer
Shakira’s heupen liegen niet

Shakira’s heupen liegen niet

Het is alweer een aantal jaren geleden dat de Colombiaanse zangeres Shakira in de Top 2000 stond. De laatste maal was in 2013 met de hit “Hips don’t lie”. Maar Shakira én dit vrolijke dansnummer verdienen een terugkeer.

Lees meer
Chan Chan, een Cubaans liefdeslied

Chan Chan, een Cubaans liefdeslied

Ry Cooder reisde in 1997 naar Cuba. Hij bracht daar muzikanten bij elkaar die sinds 1959, de nadagen van de Buena Vista Social Club in Havana, niet meer samen hadden gespeeld. Het album dat ze in zes dagen tijd opnamen was meteen een wereldsucces.

Lees meer
Een sympathieke Surinamer in de top 2000

Een sympathieke Surinamer in de top 2000

Het overgrote deel van de nummers in de top 2000 is Engelstalig: elk jaar zo tegen de 90 procent. Toch zijn er ook anderstalige nummers die soms hoog scoren: Nederlands is de tweede taal in de top 2000 en inderdaad, Nederlands is dankzij Suriname ook een van de officiële talen van de Amerika’s. In 2015 was de Surinaamse Nederlander Kenny B. met Parijs een sympathieke nieuwkomer op nummer 733.

Lees meer
Swingen met koffie als regen

Swingen met koffie als regen

Het is 1989 en de Dominicaanse Republiek gooit de heupen los op het ritmische en vrolijke Ojalá Que Llueva Café van de zanger Juan Luis Guerra (Santo Domingo, 1957). Met dit nummer zou Guerra de zomer van dat jaar voor zich winnen. Maar ook zou hij buiten de Dominicaanse Republiek terrein veroveren: dankzij dit nummer werd zijn muziek ook in het buitenland gedraaid, onder meer in Latijns-Amerika, de Verenigde Staten en Spanje.

Lees meer

Vintage Latino

Latijns-Amerikaanse klassieker samengebracht door het Putumayolabel Putumayo is typisch een platenlabel dat je niet alleen in muziekwinkels maar ook in boekhandels en koffiebars tegenkomt, al dan niet uitgestald in een mooie display met muziek uit alle windstreken van...

Lees meer

Déjame así

Een lange, mooie vrouw als Maite Hontelé (1980) valt meteen op in Colombia. Als zo’n blonde, buitenlandse vrouw met de trompet onze muziek vertolkt, dan worden wij Colombianen gek. Onze cumbia, onze porro, onze chirimias. Op de cd Déjame Así is het salsa wat de klok...

Lees meer

Che Sudaka in Tivoli De Helling, Utrecht

Ondanks trucjes, toch een feest Het contrast kon niet groter. Terwijl Utrecht bedolven lag onder een vredig pak sneeuw, was er één plek in de stad waar de temperatuur tot zomerse hoogte steeg. De Spaanse mestizoband Che Sudaka deed op 16 januari 2013 het Utrechtse...

Lees meer

Café Tacvba na vijf jaar terug met meesterwerk

De meest toonaangevende en populaire, alternatieve pop/rockband van Mexicaanse bodem, Café Tacvba, is na vijf jaar radiostilte terug met de nieuwe plaat El Objeto Antes Llamado Disco. De tien nieuwe nummers van alweer hun zevende studioalbum bewijzen dat de...

Lees meer
Nieuw album van Mexican Institute of Sound

Nieuw album van Mexican Institute of Sound

Het nieuwe album Político is alweer de vierde langspeelplaat van Mexican Institute of Sound van de Mexicaanse producer en DJ Camilo Lara. Mexican Institute of Sound – ook kortweg M.I.S. genaamd – maakt een moderne en onweerstaanbare mix van elektronische, folkloristische en traditionele muziek.

Lees meer
Nieuw album van rap-rockband Molotov uit Mexico

Nieuw album van rap-rockband Molotov uit Mexico

De populaire rap-rockband Molotov uit Mexico heeft een nieuw album met de op James Bond geïnspireerde titel: Desde Rusia con Amor. Een live registratie van een optreden in Rusland in 2010. Het album geeft een overzicht van hun grootste hits uit hun succesvolle zeventienjarige bestaan.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.