Recensies films

Which Way Home, Rebecca Cammisa

6 mei 2011

Quintijn Kat

Dat Mexico al jarenlang het toneel is van grote stromen migranten die de VS proberen te bereiken is algemeen bekend. Dat deze migranten leven onder erbarmelijke omstandigheden en velen tijdens de reis om het leven komen ook. Minder bekend is echter dat onder deze migranten ook veel kinderen voorkomen. Jonge kinderen, die alleen reizen, illegaal op de daken van treinen, zonder ouders, zonder bescherming. Wat ze uiteindelijk gaan doen als ze bij de grens met de VS komen, weten ze nog niet, laat staan hoe ze zich gaan redden mochten ze de grens heelhuids oversteken.

Over dit thema heeft Rebecca Cammisa de documentaire Which Way Home gemaakt. Ze ging mee met de kinderen op de treinen en ondervond aan den lijve de gevaren van deze vorm van reizen. Doordat ze de kinderen overal volgt, komen deze tot leven. Je ziet ze in tijden van onschuldige kindervreugde en in tijden van groot leed. Aan de ene kant zijn ze ontzettend volwassen voor hun leeftijd, aan de andere kant blijven het hulpeloze kinderen die geen thuis hebben en nergens om naar toe te gaan, behalve naar het ‘paradijs’, de VS.

Which Way Home werd genomineerd voor een Oscar en won de Dirk VanderSypen Award 2011. Ook draaide de film al op het IDFA in 2009. De film draait nu op het LAFF in Utrecht op 7 en 8 mei. Voor wie hem eerder gemist heeft een mooie gelegenheid deze prachtige documentaire alsnog te zien. Een aanrader!

Gerelateerde berichten

Inside the World’s Toughest Prisons

Inside the World’s Toughest Prisons

Ooit bezocht ik in Colombia twee gevangenissen: de vrouwengevangenis Buen Pastor (de goede herder) en mannengevangenis La Picota (genoemd naar de wijk waar de gevangenis ligt). Toevallig was er een Franse journalist aanwezig voor het maken van een documentaire. Ik moest eraan terugdenken bij het kijken van de Netflix documentairereeks Inside the World’s Toughest Prisons.

Lees meer
Docudrama: De droevige kampioen

Docudrama: De droevige kampioen

’Wereldberoemd’ was Robert ‘Joy’ Hosé (1949) op Curaçao en de Antillen in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen hij als tafeltenniskampioen internationaal furore maakte en de wereld over reisde. Maar de tafeltennisheld raakte door drugs aan lager wal en verloor alles. Zijn tragische leven vormde de basis voor de roman De droevige kampioen van de Nederlandse schrijver Jan Brokken (1949), dat in 1997 verscheen. Nu is het levensverhaal van Robert Hosé vastgelegd in de driedelige VPRO-docudrama De droevige kampioen van Sander Burger.

Lees meer
Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Achttien jaar geleden komt de achttienjarige Sara Guzmán (Ximena Lamadrid) om het leven tijdens een middagje parasailen. Het is zogenaamd een ongeluk, maar al snel weet de kijker dat er met de parachute is geknoeid. Haar broer Alex (Leo Deluglio als jonge versie; Manolo Cardono als volwassen versie) draait ten onrechte op voor de dood van zijn zus, dus als hij na achttien jaar vrij komt, is hij uit op wraak. Dit is in het kort het verhaal van de Netflixserie Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?, uit Mexico.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This