Recensies films

Unremember

18 maart 2019

Auteur: Maja Haanskorf

UnrememberIn de film Unremember van Flavia Castra speelt de Braziliaanse puber Joana de hoofdrol. Samen met haar Braziliaanse moeder Ana, Chileense stiefvader Luis en twee stiefbroertjes woont ze het grootste deel van haar leven in Parijs. Voor de ouders een leven in ballingschap; de echte vader van Joana is tijdens de dictatuur verdwenen en ook Luis moest zijn land ontvluchten. Zijn zoontje Paco nam hij mee. Alleen voor de jongste, Leon, zijn Ana en Luis de biologische ouders. Er wordt dan ook vrolijk Frans, Spaans en Portugees door elkaar gesproken. Zoals de kleine Leon zegt: “Wij zijn een gecompliceerd gezin”, waarop Paco verbetert: “Niet gecompliceerd, maar complex.”

De film start in Parijs, waar het gezin bezig is te pakken voor de verhuizing naar Rio de Janeiro.
De 15-jarige Joana heeft er niet veel zin in. Luis zegt dat er nu overal in Latijns Amerika kleine overwinningenzijn behaald. “Die Pinochet zit er toch nog, in Chili”, antwoordt Joana. Intussen krijgt Ana bericht dat ze in het appartement van de moeder van een van haar vriendinnen  terechtkunnen. Vervolgens bevinden we ons in Rio, waar de jongens zich al snel aanpassen aan het nieuwe leven. Joana, bij wie ook de puberteit meespeelt, heeft het er moeilijker mee. Tijdens een uitstapje met het gezin in de natuur, waar ze worden overvallen door een tropische regenbui, vraagt Joanna aan haar moeder of ze hier al eens is geweest. Die zegt van niet. Het is de eerste keer dat Joana  zich dingen uit haar vroege jeugd lijkt te herinneren, of zijn het dromen?

Al naar gelang de film vordert, ziet Joana steeds vaker flarden van gebeurtenissen, personen en plaatsen, die de kijker in nevelige flashbacks meemaakt. Op een feestje ontmoet Joana vrienden van haar moeder, onder wie Gerardo die haar vertelt dat haar vader een hele goede zanger was. Zelf houdt ze van muziek van The Doors. Ze leert er ook Ernesto kennen, een jongen van haar leeftijd. Allebei kinderen uit een links milieu. Zo denkt Ernesto dat Joanna geen cola drinkt, omdat het een ‘drankje van de yankee imperialisten’ is. Zij meent dat hij is vernoemd naar Ernesto Guevara.

Een cruciaal moment in de film is wanneer Joana’s school een excursie organiseert. Daarvoor moet ze een overlijdenscertificaat meenemen van haar vader. Haar moeder zegt kortaf dat zo’n certificaat er niet is. “Hoe weet je dan dat hij dood is”, vraagt  Joana. “Je weet wat desaparicidos zijn”, zegt Ana en daarmee is de kous af. Met haar vragen en twijfels vindt Joana meer gehoor bij haar oma van vaderszijde dan bij haar moeder. Oma vertelt haar over haar zoektocht naar Eduardo, haar zoon en de vader van Joana. Dan ontdekt Joana een foto van een huis in een van de krantenknipsels die ze van haar oma heeft gekregen. Ze weet zeker dat ze het huis kent, want op de vloer ligt haar pop Lily.

Een paar nachten later ziet Joana in een droom hoe ze in een trein zit met haar moeder, bij een huis komt en zichzelf “Eduardo!” hoort schreeuwen. Ana hoort haar dochter en vertelt haar dat het zo niet is gegaan. Er was niemand in dat huis en Joana heeft er niets mee te maken. “Niemand weet wat er is gebeurd met je vader”, zegt ze tenslotte. De film eindigt met het vertrek van Luis naar Chili, waar hij wil helpen met de strijd tegen Pinochet. Ana en de kinderen brengen hem naar de bus. Op de terugweg pakt Joanna de sigaret tussen de lippen van haar moeder weg, steekt hem zelf aan en neemt een diepe trek. Dan geeft ze hem aan haar moeder. Op de voorbank zitten niet meer een volwassene en een kind, maar twee (bijna) volwassen vrouwen.

Unremember is zowel een liefdevolle coming to age film als een zoektocht van een dochter naar haar vader. Dit tegen de achtergrond van een links milieu ten tijde van de dictatuur in Latijns Amerika.

Lengte: 96 minuten
Gesproken taal: Spaans, Portugees, Spaans
Ondertiteling: Engels

De film is te zien op het Festival Movies that Matter van 22 t/m 30 maart 2019 in Den Haag. Kijk voor data en tijdstip op:https://www.moviesthatmatter.nl/

Gerelateerde berichten

Inside the World’s Toughest Prisons

Inside the World’s Toughest Prisons

Ooit bezocht ik in Colombia twee gevangenissen: de vrouwengevangenis Buen Pastor (de goede herder) en mannengevangenis La Picota (genoemd naar de wijk waar de gevangenis ligt). Toevallig was er een Franse journalist aanwezig voor het maken van een documentaire. Ik moest eraan terugdenken bij het kijken van de Netflix documentairereeks Inside the World’s Toughest Prisons.

Lees meer
Docudrama: De droevige kampioen

Docudrama: De droevige kampioen

’Wereldberoemd’ was Robert ‘Joy’ Hosé (1949) op Curaçao en de Antillen in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen hij als tafeltenniskampioen internationaal furore maakte en de wereld over reisde. Maar de tafeltennisheld raakte door drugs aan lager wal en verloor alles. Zijn tragische leven vormde de basis voor de roman De droevige kampioen van de Nederlandse schrijver Jan Brokken (1949), dat in 1997 verscheen. Nu is het levensverhaal van Robert Hosé vastgelegd in de driedelige VPRO-docudrama De droevige kampioen van Sander Burger.

Lees meer
Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Achttien jaar geleden komt de achttienjarige Sara Guzmán (Ximena Lamadrid) om het leven tijdens een middagje parasailen. Het is zogenaamd een ongeluk, maar al snel weet de kijker dat er met de parachute is geknoeid. Haar broer Alex (Leo Deluglio als jonge versie; Manolo Cardono als volwassen versie) draait ten onrechte op voor de dood van zijn zus, dus als hij na achttien jaar vrij komt, is hij uit op wraak. Dit is in het kort het verhaal van de Netflixserie Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?, uit Mexico.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This