Recensies films

Un lugar llamado Los Pereyra

13 februari 2010

Daniel Zwaagstra

In Un lugar llamado Los Pereyra (A Place called Los Pereyra) van Andrés Livov-Macklin wordt elk jaar door kinderen van een basisschool in spanning uitgekeken naar de komst van de madrinas (peetmoeders). In dit geval zijn het rijke middelbare scholieren uit Buenos Aires die onder begeleiding van twee volwassenen een liefdadigheidstripje van vijf dagen maken naar het desolate noorden van Argentinië. Het leven in het dorpje Los Pereyra wordt in die paar dagen dusdanig mooi op de kop gezet dat je als toeschouwer ook meegaat in het leven van de kinderen, die beduusd en vrolijk de komst van de scholieren afwachten. Livov-Macklin toont echter niet alleen de emotie van de kinderen maar ook die van de studenten, die duidelijk gebaat zijn met de ontmoeting. Hoewel hij in eerste instantie deze vorm van liefdadigheid (het sturen van levensmiddelen, goederen en mensen) afkeurde, veranderde de regisseur naarmate hij er langer verbleef, van mening. De documentaire geeft weer wat hij voelde toen hij daar was. Het blijft echter de vraag of de groep kinderen baat heeft gehad van de komst van de scholieren. Temeer daar de filmmaker aangeeft dat na 2008 de scholieren niet meer zijn gekomen. Het afscheid in de documentaire blijkt dus een definitief afscheid te zijn. Hoewel de documentaire filmtechnisch gezien (camerawerk, montage) wat kleine gebreken vertoont, kan toch naar een volgend project van deze regisseur met spanning worden uitgekeken.

 

Gerelateerde berichten

Inside the World’s Toughest Prisons

Inside the World’s Toughest Prisons

Ooit bezocht ik in Colombia twee gevangenissen: de vrouwengevangenis Buen Pastor (de goede herder) en mannengevangenis La Picota (genoemd naar de wijk waar de gevangenis ligt). Toevallig was er een Franse journalist aanwezig voor het maken van een documentaire. Ik moest eraan terugdenken bij het kijken van de Netflix documentairereeks Inside the World’s Toughest Prisons.

Lees meer
Docudrama: De droevige kampioen

Docudrama: De droevige kampioen

’Wereldberoemd’ was Robert ‘Joy’ Hosé (1949) op Curaçao en de Antillen in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen hij als tafeltenniskampioen internationaal furore maakte en de wereld over reisde. Maar de tafeltennisheld raakte door drugs aan lager wal en verloor alles. Zijn tragische leven vormde de basis voor de roman De droevige kampioen van de Nederlandse schrijver Jan Brokken (1949), dat in 1997 verscheen. Nu is het levensverhaal van Robert Hosé vastgelegd in de driedelige VPRO-docudrama De droevige kampioen van Sander Burger.

Lees meer
Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Achttien jaar geleden komt de achttienjarige Sara Guzmán (Ximena Lamadrid) om het leven tijdens een middagje parasailen. Het is zogenaamd een ongeluk, maar al snel weet de kijker dat er met de parachute is geknoeid. Haar broer Alex (Leo Deluglio als jonge versie; Manolo Cardono als volwassen versie) draait ten onrechte op voor de dood van zijn zus, dus als hij na achttien jaar vrij komt, is hij uit op wraak. Dit is in het kort het verhaal van de Netflixserie Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?, uit Mexico.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This