Recensies films

Tropa de Elite 2, José Padilha (2010)

4 augustus 2011

Teun Heuvelink

Door het grote succes van het eerste deel van Tropa de Elite was het grote gevaar dat het tweede deel een slap aftreksel van zijn voorganger zou worden. Maar de Braziliaanse cinema is geen Hollywood, waar vervolgfilms vaak vervallen in clichés en nauwelijks vernieuwend zijn. Regisseur José Padilha is er in geslaagd om het indrukwekkende eerste deel op zijn minst te evenaren en misschien zelfs te overtreffen.

Waar geweld, dood en verderf de boventoon voerden in het eerste deel van Tropa de Elite, daar krijgen we in deel twee een kijkje achter de schermen, waar al dit geweld georkestreerd wordt. Padilha neemt de kijker mee in de wereld van de politiek in de staat Rio de Janeiro. Intriges, corruptie en zelfverrijking voeren hoogtij onder afgevaardigden en politiefunctionarissen, over de rug van de sociaal gemarginaliseerde cariocas.

Tropa de Elite 2 laat haarfijn zien dat de mensen die altijd worden afgeschilderd als de oorzaak van het probleem, lang niet altijd het probleem zijn. Zelfs de meedogenloze Luitenant Nascimiento, die net als in deel een ook nu weer een prominente rol speelt, ziet tegen het einde van de film in dat iets wat in eerste instantie de oplossing van het probleem lijkt, het probleem alleen maar groter kan maken.

Tropa de Elite 2 staat voor minder geweld en meer diepgang. Daarmee is de film een zeer sterk en overtuigend vervolg op deel een.

De film draait tijdens World Cinema Amsterdam en is te zien op zaterdag 20 augustus om 21.30 uur op het Marie Heinekenplein. De regisseur is aanwezig.

Tropa de elite 2 | José Padilha | Brazilië | 2010 | 116’ | Portugees, Nederlands ondertiteld

Gerelateerde berichten

Inside the World’s Toughest Prisons

Inside the World’s Toughest Prisons

Ooit bezocht ik in Colombia twee gevangenissen: de vrouwengevangenis Buen Pastor (de goede herder) en mannengevangenis La Picota (genoemd naar de wijk waar de gevangenis ligt). Toevallig was er een Franse journalist aanwezig voor het maken van een documentaire. Ik moest eraan terugdenken bij het kijken van de Netflix documentairereeks Inside the World’s Toughest Prisons.

Lees meer
Docudrama: De droevige kampioen

Docudrama: De droevige kampioen

’Wereldberoemd’ was Robert ‘Joy’ Hosé (1949) op Curaçao en de Antillen in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen hij als tafeltenniskampioen internationaal furore maakte en de wereld over reisde. Maar de tafeltennisheld raakte door drugs aan lager wal en verloor alles. Zijn tragische leven vormde de basis voor de roman De droevige kampioen van de Nederlandse schrijver Jan Brokken (1949), dat in 1997 verscheen. Nu is het levensverhaal van Robert Hosé vastgelegd in de driedelige VPRO-docudrama De droevige kampioen van Sander Burger.

Lees meer
Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Achttien jaar geleden komt de achttienjarige Sara Guzmán (Ximena Lamadrid) om het leven tijdens een middagje parasailen. Het is zogenaamd een ongeluk, maar al snel weet de kijker dat er met de parachute is geknoeid. Haar broer Alex (Leo Deluglio als jonge versie; Manolo Cardono als volwassen versie) draait ten onrechte op voor de dood van zijn zus, dus als hij na achttien jaar vrij komt, is hij uit op wraak. Dit is in het kort het verhaal van de Netflixserie Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?, uit Mexico.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This