Recensies films

Troca o Trópico (Northwards), Natália Machiaveli (2011)

4 augustus 2011

Simone Kalkman

Kleurrijke trommels die een vrolijk sambaritme spelen, gevolgd door een kaal, Nederlands bospad in de winter. Dat is het contrast waarmee de korte film Troca o trópico van regisseuse Natália Machiaveli begint. In de film vertelt Machiaveli haar eigen verhaal over hoe ze als jonge Braziliaanse naar Nederland emigreerde. Daarnaast laat ze andere Braziliaanse vrouwen in Nederland aan het woord.

Troca o trópico wisselt in documentairestijl interviews en beelden uit Machiaveli’s leven af. Als tiener vertrok de regisseuse met haar moeder en zus om zich bij hun vader in Nederland te voegen. Dit mislukte echter en de familie moest terugkeren. Jaren later lukte het Machiaveli alsnog om zich in Nederland te vestigen. De droom om naar Nederland te komen blijkt echter anders dan de realiteit. De film draait dan ook vooral om het tonen van die realiteit van het leven van de Braziliaanse immigranten. Tussen twee landen in en altijd anders dan anderen zoeken ze naar hun plek. In Nederland gekomen moeten ze meer betalen voor studies, een dure inburgeringcursus volgen en kunnen ze met moeite een werkvergunning krijgen.

Dit geschetste negatieve beeld roept veel vragen op. Ten eerste wordt de reden waarom de vrouwen naar Nederland zijn gekomen niet duidelijk. Ook zijn er momenten waarop je je onwillekeurig afvraagt waarom ze niet simpelweg terugkeren naar Brazilië. Door in te gaan op deze vragen had de film, die een interessant onderwerp heeft, een meer genuanceerd en gelaagd beeld kunnen geven. Ondanks het symbolische eindbeeld van de sambaband die over het kale bospad danst, heb je als kijker het gevoel dat de film blijft hangen in het toch enigszins stereotype begincontrast. Brazilië als het warme thuisland en Nederland als koud, afstandelijk en te georganiseerd.

Troca o Trópico  draait tijdens World Cinema Amsterdam in Rialto en is te zien op 19 augustus om 20.30u. De regisseur is aanwezig.

Natália Machiaveli | Brazilië, Nederland | 2011 | 22’ | Portugees, Engels, Nederlands gesproken, Engels ondertiteld

Gerelateerde berichten

Inside the World’s Toughest Prisons

Inside the World’s Toughest Prisons

Ooit bezocht ik in Colombia twee gevangenissen: de vrouwengevangenis Buen Pastor (de goede herder) en mannengevangenis La Picota (genoemd naar de wijk waar de gevangenis ligt). Toevallig was er een Franse journalist aanwezig voor het maken van een documentaire. Ik moest eraan terugdenken bij het kijken van de Netflix documentairereeks Inside the World’s Toughest Prisons.

Lees meer
Docudrama: De droevige kampioen

Docudrama: De droevige kampioen

’Wereldberoemd’ was Robert ‘Joy’ Hosé (1949) op Curaçao en de Antillen in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen hij als tafeltenniskampioen internationaal furore maakte en de wereld over reisde. Maar de tafeltennisheld raakte door drugs aan lager wal en verloor alles. Zijn tragische leven vormde de basis voor de roman De droevige kampioen van de Nederlandse schrijver Jan Brokken (1949), dat in 1997 verscheen. Nu is het levensverhaal van Robert Hosé vastgelegd in de driedelige VPRO-docudrama De droevige kampioen van Sander Burger.

Lees meer
Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Achttien jaar geleden komt de achttienjarige Sara Guzmán (Ximena Lamadrid) om het leven tijdens een middagje parasailen. Het is zogenaamd een ongeluk, maar al snel weet de kijker dat er met de parachute is geknoeid. Haar broer Alex (Leo Deluglio als jonge versie; Manolo Cardono als volwassen versie) draait ten onrechte op voor de dood van zijn zus, dus als hij na achttien jaar vrij komt, is hij uit op wraak. Dit is in het kort het verhaal van de Netflixserie Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?, uit Mexico.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This