Recensies films

Todos tus Muertos

16 maart 2011

Melissa Rakim

Todos tus muertos (Al je doden) is de tweede speelfilm van Carlos Moreno, die met Perro come perro (Hond eet hond) over geweld, de drugsoorlog en corruptie, nationale en internationale prijzen won. Ook Todos tus muertos behandelt een controversieel thema: de burgeroorlog in Colombia en het onvermogen van de politiek om problemen op te lossen.

Hoofdpersoon is Salvador, een verlegen, schele boer die moeilijk uit zijn woorden komt. Het hele dorp is druk met de verkiezingen, maar hem interesseert het niet. Hij gaat net als andere dagen aan het werk op zijn land. Daar doet hij een schokkende ontdekking: iemand heeft een stapel van vijftig lijken gedumpt. Salvador probeert dit in het dorp te melden, maar wordt niet serieus genomen. Niemand wil het probleem oplossen, uit angst voor een schandaal op verkiezingsdag. Als kijker voel je Salvadors onmacht als hij onheus bejegend wordt.

Naarmate de film vordert, bekruipt je een beklemmend gevoel door de ongemakkelijke situatie en de hitte op het veld. De slachtoffers worden niet als mensen maar als probleem behandeld. De film heeft ondanks het zware thema een komische ondertoon en is soms een beetje absurd. Bijvoorbeeld wanneer de doden hun ogen opendoen en je aankijken. Op het einde van de film staan de doden op, om met andere personages een buiging naar het publiek te maken. Hierdoor lijkt de film soms meer een toneelstuk.

Colombia, 2010, 64a Films, Carlos Moreno

Gerelateerde berichten

Inside the World’s Toughest Prisons

Inside the World’s Toughest Prisons

Ooit bezocht ik in Colombia twee gevangenissen: de vrouwengevangenis Buen Pastor (de goede herder) en mannengevangenis La Picota (genoemd naar de wijk waar de gevangenis ligt). Toevallig was er een Franse journalist aanwezig voor het maken van een documentaire. Ik moest eraan terugdenken bij het kijken van de Netflix documentairereeks Inside the World’s Toughest Prisons.

Lees meer
Docudrama: De droevige kampioen

Docudrama: De droevige kampioen

’Wereldberoemd’ was Robert ‘Joy’ Hosé (1949) op Curaçao en de Antillen in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen hij als tafeltenniskampioen internationaal furore maakte en de wereld over reisde. Maar de tafeltennisheld raakte door drugs aan lager wal en verloor alles. Zijn tragische leven vormde de basis voor de roman De droevige kampioen van de Nederlandse schrijver Jan Brokken (1949), dat in 1997 verscheen. Nu is het levensverhaal van Robert Hosé vastgelegd in de driedelige VPRO-docudrama De droevige kampioen van Sander Burger.

Lees meer
Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Achttien jaar geleden komt de achttienjarige Sara Guzmán (Ximena Lamadrid) om het leven tijdens een middagje parasailen. Het is zogenaamd een ongeluk, maar al snel weet de kijker dat er met de parachute is geknoeid. Haar broer Alex (Leo Deluglio als jonge versie; Manolo Cardono als volwassen versie) draait ten onrechte op voor de dood van zijn zus, dus als hij na achttien jaar vrij komt, is hij uit op wraak. Dit is in het kort het verhaal van de Netflixserie Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?, uit Mexico.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This