Recensies films

Todo el mundo tiene a alguien menos yo

17 juli 2012

Simone Kalkman

Dertiger Alejandra is het toppunt van elegantie. Althans, dat vindt ze zelf. Ze werkt bij een uitgever, leest Plato en Foucault en gaat ’s avonds naar jazzcafés of chique restaurants. Maria lijkt het tegenovergestelde: een tiener op een privéschool die rookt, feest en vooral over jongens praat. Toch zijn ze allebei op zoek naar iets of iemand, en misschien vooral naar zichzelf. Dit leidt tot een vurige romance, die wordt verteld in de film Todo el mundo tiene a alguien menos yo (Iedereen heeft iemand behalve ik).

Deze debuutfilm van Mexicaanse regisseur Raúl Fuentes vertelt op niet-chronologische wijze het verhaal van de twee vrouwen. De film begint op het hoogtepunt van hun relatie met enkele gepassioneerde scènes. Hierna volgt hoe de twee elkaar ontmoeten en het verloop van hun relatie. Naarmate de film vordert, vindt er interessante omslag in de personages plaats. In het begin van de film zoekt Maria een uitweg van haar oppervlakkige leven. Ze vindt die in de belezen en cultureel onderlegde Alejandra. Naarmate het verhaal zich ontwikkelt, blijkt de oudere Alejandra echter vooral jaloers, wanhopig en snobistisch. Ze wil dat Maria zich volledig onttrekt uit haar vorige leven en geeft keihard af op haar “inhoudsloze” leeftijdsgenoten.

Fuentes vertelt het verhaal in prachtige zwart-wit beelden. Alleen al door het interessante camerawerk en de contrasterende lichtval in de shots is deze film de moeite waard. Beelden zijn mooi en onconventioneel afgesneden, vaak gericht op details. Zo toont de regisseur zijn hoofdpersonen vooral frontaal en en profil, waardoor een bijzondere focus ligt op hun gezichten. Ook voeten worden veelvuldig in beeld gebracht – waarbij het contrast tussen Alejandra’s stiletto’s en Maria’s afgetrapte gympen veelzeggend is.

Jammer genoeg voelt de regisseur zich genoodzaakt op verschillende momenten in het verhaal citaten uit liedjes en poëzie in beeld te laten verschijnen. Deze leiden niet alleen af van de beelden en het verhaal, maar verwijzen ook te letterlijk naar de situatie, waardoor ze weinig toevoegen.

Met Todo el mundo tiene a alguien menos yo maakte Fuentes een indrukwekkend filmdebuut. De film is een bijzonder portret van de gegoede middenklasse in stedelijk Mexico, een groep die niet vaak aan bod komt in de cinema van dit land. De twee actrices spelen hun rol uitstekend en worden naarmate de film vordert steeds menselijker. Het mooiste aan deze film zijn echter de bijna fotografische zwart-wit beelden. Hierin vindt Fuentes een geheel eigen stijl, die zeker het ontdekken waard is.

Todo el mundo tiene a alguien menos yo | Raúl Fuentes | Mexico 2012 | 100 minuten | Spaans gesproken, Engels ondertiteld

Todo el mundo tiene a alguien menos yo is van 8 t/m 19 augustus te zien op het World Cinema Festival te Amsterdam. Klik hier om kaarten te winnen voor deze film.

Gerelateerde berichten

Inside the World’s Toughest Prisons

Inside the World’s Toughest Prisons

Ooit bezocht ik in Colombia twee gevangenissen: de vrouwengevangenis Buen Pastor (de goede herder) en mannengevangenis La Picota (genoemd naar de wijk waar de gevangenis ligt). Toevallig was er een Franse journalist aanwezig voor het maken van een documentaire. Ik moest eraan terugdenken bij het kijken van de Netflix documentairereeks Inside the World’s Toughest Prisons.

Lees meer
Docudrama: De droevige kampioen

Docudrama: De droevige kampioen

’Wereldberoemd’ was Robert ‘Joy’ Hosé (1949) op Curaçao en de Antillen in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen hij als tafeltenniskampioen internationaal furore maakte en de wereld over reisde. Maar de tafeltennisheld raakte door drugs aan lager wal en verloor alles. Zijn tragische leven vormde de basis voor de roman De droevige kampioen van de Nederlandse schrijver Jan Brokken (1949), dat in 1997 verscheen. Nu is het levensverhaal van Robert Hosé vastgelegd in de driedelige VPRO-docudrama De droevige kampioen van Sander Burger.

Lees meer
Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Achttien jaar geleden komt de achttienjarige Sara Guzmán (Ximena Lamadrid) om het leven tijdens een middagje parasailen. Het is zogenaamd een ongeluk, maar al snel weet de kijker dat er met de parachute is geknoeid. Haar broer Alex (Leo Deluglio als jonge versie; Manolo Cardono als volwassen versie) draait ten onrechte op voor de dood van zijn zus, dus als hij na achttien jaar vrij komt, is hij uit op wraak. Dit is in het kort het verhaal van de Netflixserie Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?, uit Mexico.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This