Recensies films

Todavía el Amor (LAFF 2013)

27 april 2013

Simone Kalkman

“Ik wilde een film maken over liefde, maar al mijn ideeën waren romantisch en oppervlakkig”, aldus dertiger Guzmán García, regisseur van de documentaire Todavía el Amor.  Om toch zijn film te kunnen maken, gaat hij naar een dansgelegenheid voor ouderen. Daar vraagt hij de aanwezigen, die er volgens hem verstand van zouden moeten hebben, over de liefde in hun leven. García praat met ze en bezoekt ze in hun huizen. Todavía el Amor vertelt de gevonden verhalen.

De film toont zeer uiteenlopende levens: een stel dat al sinds hun achttiende bij elkaar is, mensen die na een scheiding hertrouwden, een man met een gebroken hart, en een vrouw in een relatie waar ze eigenlijk uit wil. Eén stel ontmoette elkaar pas enkele jaren geleden. Ze zijn nooit echt intiem geweest, maar wel gelukkig. Twee vrouwen zeggen nog nooit verliefd geweest te zijn.

De film toont interviews met deze ouderen, afgewisseld door scènes in de danszaal. Ook toont García hoe zijn hoofdpersonen zich klaarmaken voor hun avondje uit. Een alleenstaande man strijkt zijn overhemd, een vrouw stift haar lippen. Ze doen duidelijk moeite om er goed uit te zien. García zegt deze bar gekozen te hebben “omdat de mensen hier naar iets op zoek lijken te zijn.” Deze zoektocht wordt in de film benadrukt in droevige close-ups vergezeld van tangomuziek.

Toch lijkt García in zijn eigen zoektocht bedrogen uit te komen. Als hij de stellen vraagt of ze verliefd op elkaar zijn, is het meest gehoorde antwoord: “ach, wat is liefde..”. Wel horen we over elkaar aanvullen, op elkaar gesteld zijn, een maatje hebben. Wie in deze film verhalen van levenslange passie verwacht, zal dan ook teleurgesteld de zaal uitkomen. García’s zoektocht bracht hem realisme, vriendschap, maar ook eenzaamheid en verdriet. Of García de liefde heeft gevonden, is moeilijk te zeggen, maar romantisch en oppervlakkig is de film in ieder geval niet.

Love still | Guzmán García | Uruguay | 2012 | 54 minuten | Spaans gesproken | Engels ondertiteld

Love still is van 14 t/m 25 november te zien op het IDFA te Amsterdam.

Gerelateerde berichten

Inside the World’s Toughest Prisons

Inside the World’s Toughest Prisons

Ooit bezocht ik in Colombia twee gevangenissen: de vrouwengevangenis Buen Pastor (de goede herder) en mannengevangenis La Picota (genoemd naar de wijk waar de gevangenis ligt). Toevallig was er een Franse journalist aanwezig voor het maken van een documentaire. Ik moest eraan terugdenken bij het kijken van de Netflix documentairereeks Inside the World’s Toughest Prisons.

Lees meer
Docudrama: De droevige kampioen

Docudrama: De droevige kampioen

’Wereldberoemd’ was Robert ‘Joy’ Hosé (1949) op Curaçao en de Antillen in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen hij als tafeltenniskampioen internationaal furore maakte en de wereld over reisde. Maar de tafeltennisheld raakte door drugs aan lager wal en verloor alles. Zijn tragische leven vormde de basis voor de roman De droevige kampioen van de Nederlandse schrijver Jan Brokken (1949), dat in 1997 verscheen. Nu is het levensverhaal van Robert Hosé vastgelegd in de driedelige VPRO-docudrama De droevige kampioen van Sander Burger.

Lees meer
Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Achttien jaar geleden komt de achttienjarige Sara Guzmán (Ximena Lamadrid) om het leven tijdens een middagje parasailen. Het is zogenaamd een ongeluk, maar al snel weet de kijker dat er met de parachute is geknoeid. Haar broer Alex (Leo Deluglio als jonge versie; Manolo Cardono als volwassen versie) draait ten onrechte op voor de dood van zijn zus, dus als hij na achttien jaar vrij komt, is hij uit op wraak. Dit is in het kort het verhaal van de Netflixserie Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?, uit Mexico.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This