Recensies films

The Tree (IDFA)

11 november 2012

Manja Mathijssen

In de korte documentaire The Tree (El Árbol) van regisseur Gastón Andrade staat een boom centraal die nodig is voor het uitvoeren van het Totonaakse ritueel van de voladores. Dit ritueel wordt uitgevoerd door vijf mannen in kleurrijke kostuums. Ze klimmen naar boven. Een man, de capitán, staat bovenop een hoge paal en vier mannen, de voladores, cirkelen bijna honderd meter naar beneden. Ze hebben een touw aan hun enkels gebonden en dalen in dertien omwentelingen af naar de grond met hun hoofd naar beneden. De capitán blijft bovenop de paal staan. Hij bespeelt een fluit en trom, danst en groet de vier windrichtingen. De vier vliegende mannen en dertien omwentelingen verwijzen naar de oude Meso-Amerikaanse kalender: daarin bestaat een cyclus uit 52 (4×13) jaar.

In de eerste paar minuten van de documentaire zijn fraaie beelden te zien van een groepje mannen in een bos. In het bos staat een enorme boom. De mannen zagen de boom om en hebben al hun krachten nodig om de boom vervolgens te vervoeren. Er volgt een tocht naar het dorpje Cuetzalán, in de staat Puebla, waarbij de uiteinden van de boomstam gevaarlijk heen en weer bewegen op de vrachtwagen. De bewoners zijn in een feestelijke stemming en verzamelen zich op het plein. Aan de boomstam zijn dwarslatten en touwen bevestigd en de boomstam is opgesteld op het plein voor de kerk. Het ritueel kan beginnen.

Andrade heeft met The Tree een pure film gemaakt. Er wordt niet in gepraat, maar dat maakt de documentaire niet minder veelzeggend. De prachtige beelden zeggen genoeg. De bijna rustgevende beelden van de boom en het traditionele ritueel versus de beelden van de kleine kermis op het dorpsplein met moderne kermisattracties en felle knipperlichten vormen een mooi contrast. Als u even meegenomen wilt worden in het Totonaakse ritueel van de voladores, is deze mooie documentaire een absolute aanrader.

The Tree | Gastón Andrade | Mexico | 2012 | 14 minuten

The Tree is van 14 tot en met 25 november te zien op het IDFA te Amsterdam.

Gerelateerde berichten

Inside the World’s Toughest Prisons

Inside the World’s Toughest Prisons

Ooit bezocht ik in Colombia twee gevangenissen: de vrouwengevangenis Buen Pastor (de goede herder) en mannengevangenis La Picota (genoemd naar de wijk waar de gevangenis ligt). Toevallig was er een Franse journalist aanwezig voor het maken van een documentaire. Ik moest eraan terugdenken bij het kijken van de Netflix documentairereeks Inside the World’s Toughest Prisons.

Lees meer
Docudrama: De droevige kampioen

Docudrama: De droevige kampioen

’Wereldberoemd’ was Robert ‘Joy’ Hosé (1949) op Curaçao en de Antillen in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen hij als tafeltenniskampioen internationaal furore maakte en de wereld over reisde. Maar de tafeltennisheld raakte door drugs aan lager wal en verloor alles. Zijn tragische leven vormde de basis voor de roman De droevige kampioen van de Nederlandse schrijver Jan Brokken (1949), dat in 1997 verscheen. Nu is het levensverhaal van Robert Hosé vastgelegd in de driedelige VPRO-docudrama De droevige kampioen van Sander Burger.

Lees meer
Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Achttien jaar geleden komt de achttienjarige Sara Guzmán (Ximena Lamadrid) om het leven tijdens een middagje parasailen. Het is zogenaamd een ongeluk, maar al snel weet de kijker dat er met de parachute is geknoeid. Haar broer Alex (Leo Deluglio als jonge versie; Manolo Cardono als volwassen versie) draait ten onrechte op voor de dood van zijn zus, dus als hij na achttien jaar vrij komt, is hij uit op wraak. Dit is in het kort het verhaal van de Netflixserie Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?, uit Mexico.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This