Recensies films

The Tiniest Place

8 maart 2012

Maja Haanskorf

In de documentaire The Tiniest Place keren overlevenden van de burgeroorlog in El Salvador terug naar hun verwoeste dorp Cinquero. De film start met beelden van in mist gehulde bergen en groene valleien. Langzaamaan verschijnen mensen in beeld. Doña Elba, Aníbal Avalo en andere teruggekeerde bewoners vertellen wat er destijds in hun dorp is gebeurd. De verhalen hoor je niet rechtstreeks. De regisseuse heeft ervoor gekozen de stemmen van de personen te laten horen, terwijl je hen gadeslaat in hun huidige dagelijkse bezigheden.

Omdat de verhalen in stukjes verteld worden, komen dezelfde personen steeds opnieuw aan bod. Wat betreft de verhalen is dat niet erg, maar het vergt wel geduld om tien keer te kijken naar grazende koeien of een vrouw die haar kip eieren laat uitbroeden. De film duurt bijna twee uur en dat is te veel van het goede, hoe indrukwekkend en gruwelijk de verhalen ook zijn. Een spannend deel, dat je doet opveren, is een bezoek aan een grot, waar een aantal families zich twee jaar schuil hield.

Mooi aan de film is dat het laat zien hoe mensen hun trauma’s en verdriet verwerken. Eerlijk en open vertellen ze over hun gevoelens, zelfs als dat gedachten aan de dood zijn. Allengs kom je ook te weten waarom het dorp destijds vernietigd is en veel inwoners zijn omgebracht door het leger. Cinquera stond tijdens de burgeroolog van 1989 tot 1992 te boek als een haard van de guerrilla. Het verzet werd met harde hand neergeslagen. De oorlog maakte duizenden slachtoffers en nog meer mensen zijn ‘verdwenen’.

Pas aan het eind van de film zie je mensen zingen en lachen. Het leven lijkt zijn loop te hebben hervonden. Je kunt zeggen dat het tempo van de film past bij de zoektocht van de mensen naar een nieuw leven. Maar ik denk dat de impact niet minder was geweest, en misschien zelfs groter, als de film niet bijna twee uur, maar een uur had geduurd. Ook beter om een groot publiek te bereiken, dat sowieso niets weet van de Salvadoraanse geschiedenis en zelfs nier weet waar het land ligt.

De film wordt vertoond tijdens het festival Movies that Matter dat van 22 tot 28 maart plaatsvindt in Den Haag en tijdens het Latin American Film Festival van 18 tot 27 april in Utrecht. Op 21 april organiseert La Chispa een FilmExtra na de film.

The Tiniest Place | Tatiana Huezo | Mexico 2011 | 104 min | Spaans gesproken, Engels ondertiteld

Gerelateerde berichten

Inside the World’s Toughest Prisons

Inside the World’s Toughest Prisons

Ooit bezocht ik in Colombia twee gevangenissen: de vrouwengevangenis Buen Pastor (de goede herder) en mannengevangenis La Picota (genoemd naar de wijk waar de gevangenis ligt). Toevallig was er een Franse journalist aanwezig voor het maken van een documentaire. Ik moest eraan terugdenken bij het kijken van de Netflix documentairereeks Inside the World’s Toughest Prisons.

Lees meer
Docudrama: De droevige kampioen

Docudrama: De droevige kampioen

’Wereldberoemd’ was Robert ‘Joy’ Hosé (1949) op Curaçao en de Antillen in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen hij als tafeltenniskampioen internationaal furore maakte en de wereld over reisde. Maar de tafeltennisheld raakte door drugs aan lager wal en verloor alles. Zijn tragische leven vormde de basis voor de roman De droevige kampioen van de Nederlandse schrijver Jan Brokken (1949), dat in 1997 verscheen. Nu is het levensverhaal van Robert Hosé vastgelegd in de driedelige VPRO-docudrama De droevige kampioen van Sander Burger.

Lees meer
Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Achttien jaar geleden komt de achttienjarige Sara Guzmán (Ximena Lamadrid) om het leven tijdens een middagje parasailen. Het is zogenaamd een ongeluk, maar al snel weet de kijker dat er met de parachute is geknoeid. Haar broer Alex (Leo Deluglio als jonge versie; Manolo Cardono als volwassen versie) draait ten onrechte op voor de dood van zijn zus, dus als hij na achttien jaar vrij komt, is hij uit op wraak. Dit is in het kort het verhaal van de Netflixserie Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?, uit Mexico.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This