Het Amerikaanse mijnbouwbedrijf Newmont delft met toestemming van de Peruaanse regering goud in de provincie Cajamarca. Al jaren voeren de boeren actie tegen de mijn, omdat het milieu wordt verwoest. Het water, waarvan mensen en vee afhankelijk zijn, raakt zwaar vervuild. Priester Marco Arana Zegarra – ‘padre Marco’- leidt het geweldloze verzet.
De actievoerders zijn in de ogen van Newmont terroristen, die je mag bedreigen en intimideren. Zozeer zelfs, dat het mijnbouwbedrijf een speciale eenheid inzet die activisten 24 uur per etmaal bespioneert. Ze maken foto’s van de activisten, van hun huizen, kinderen en vrienden. De boodschap ‘we weten je te vinden’ is ijzingwekkend duidelijk. Des te meer wanneer een activist dood wordt gevonden; zijn lichaam is met twintig kogels doorzeefd.
Gaandeweg toont de film wie er achter de intimidaties en bedreigingen zitten. Met archiefmateriaal en interviews met betrokkenen toont regisseuse Stephanie Boyd de onbeperkte macht van Newmont. De bijna thrillerachtige aanpak maakt dat de film je geen seconde loslaat. Langzaam wordt duidelijk dat The Devil Operation (Operatie Duivel) geen grappige titel is, maar de codenaam voor het bespioneren van Marco – de duivel – en andere activisten.
Al eerder maakte Boyd een film over de schadelijke en schandalige activiteiten van Newmont. Toen ging het over het lekken van kwik, waardoor bewoners ongeneeslijk ziek werden. Newmont ontkende en probeerde mensen met geld om te kopen en bood geld aan padre Marco om het verzet te stoppen. Maar dat was voor de priester en zijn medeactivisten geen optie, ondanks het gevaar. “Als wij ons leven niet riskeren om leven te geven, wat voor zin heeft het dan te leven?”, zegt Marco.
Peru, 2010, Quisca Productions, 69 minuten, Stephanie Boyd
Lees ook: Tip ‘Movies that Matter Festival’