Recensies films

The Devil Operation

14 maart 2011

Maja Haanskorf

Het Amerikaanse mijnbouwbedrijf Newmont delft met toestemming van de Peruaanse regering goud in de provincie Cajamarca. Al jaren voeren de boeren actie tegen de mijn, omdat het milieu wordt verwoest. Het water, waarvan mensen en vee afhankelijk zijn, raakt zwaar vervuild. Priester Marco Arana Zegarra – ‘padre Marco’- leidt het geweldloze verzet.

De actievoerders zijn in de ogen van Newmont terroristen, die je mag bedreigen en intimideren. Zozeer zelfs, dat het mijnbouwbedrijf een speciale eenheid inzet die activisten 24 uur per etmaal bespioneert. Ze maken foto’s van de activisten, van hun huizen, kinderen en vrienden. De boodschap ‘we weten je te vinden’ is ijzingwekkend duidelijk. Des te meer wanneer een activist dood wordt gevonden; zijn lichaam is met twintig kogels doorzeefd.
Gaandeweg toont de film wie er achter de intimidaties en bedreigingen zitten. Met archiefmateriaal en interviews met betrokkenen toont regisseuse Stephanie Boyd de onbeperkte macht van Newmont. De bijna thrillerachtige aanpak maakt dat de film je geen seconde loslaat. Langzaam wordt duidelijk dat The Devil Operation (Operatie Duivel) geen grappige titel is, maar de codenaam voor het bespioneren van Marco – de duivel – en andere activisten.

Al eerder maakte Boyd een film over de schadelijke en schandalige activiteiten van Newmont. Toen ging het over het lekken van kwik, waardoor bewoners ongeneeslijk ziek werden. Newmont ontkende en probeerde mensen met geld om te kopen en bood geld aan padre Marco om het verzet te stoppen. Maar dat was voor de priester en zijn medeactivisten geen optie, ondanks het gevaar. “Als wij ons leven niet riskeren om leven te geven, wat voor zin heeft het dan te leven?”, zegt Marco.

Peru, 2010, Quisca Productions, 69 minuten, Stephanie Boyd

Lees ookTip ‘Movies that Matter Festival’

Gerelateerde berichten

Inside the World’s Toughest Prisons

Inside the World’s Toughest Prisons

Ooit bezocht ik in Colombia twee gevangenissen: de vrouwengevangenis Buen Pastor (de goede herder) en mannengevangenis La Picota (genoemd naar de wijk waar de gevangenis ligt). Toevallig was er een Franse journalist aanwezig voor het maken van een documentaire. Ik moest eraan terugdenken bij het kijken van de Netflix documentairereeks Inside the World’s Toughest Prisons.

Lees meer
Docudrama: De droevige kampioen

Docudrama: De droevige kampioen

’Wereldberoemd’ was Robert ‘Joy’ Hosé (1949) op Curaçao en de Antillen in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen hij als tafeltenniskampioen internationaal furore maakte en de wereld over reisde. Maar de tafeltennisheld raakte door drugs aan lager wal en verloor alles. Zijn tragische leven vormde de basis voor de roman De droevige kampioen van de Nederlandse schrijver Jan Brokken (1949), dat in 1997 verscheen. Nu is het levensverhaal van Robert Hosé vastgelegd in de driedelige VPRO-docudrama De droevige kampioen van Sander Burger.

Lees meer
Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Achttien jaar geleden komt de achttienjarige Sara Guzmán (Ximena Lamadrid) om het leven tijdens een middagje parasailen. Het is zogenaamd een ongeluk, maar al snel weet de kijker dat er met de parachute is geknoeid. Haar broer Alex (Leo Deluglio als jonge versie; Manolo Cardono als volwassen versie) draait ten onrechte op voor de dood van zijn zus, dus als hij na achttien jaar vrij komt, is hij uit op wraak. Dit is in het kort het verhaal van de Netflixserie Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?, uit Mexico.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This