Recensies films

También la Lluvia, Icíar Bollaín

8 mei 2011

Simone Kalkman

Wat hebben de aankomst van Columbus in Amerika en de Boliviaanse wateroorlog met elkaar gemeen? Ten eerste staan ze allebei centraal in de speelfilm También la Lluvia, van regisseur Icíar Bollaín. In de film wil een jonge, idealistische regisseur uit Spanje, gespeeld door Gael García Bernal, de aankomst van Columbus verfilmen. Hiervoor gaat hij naar Bolivia, omdat daar nog indianen zijn. Ze komen echter midden in een indianenopstand terecht, waar hun hoofdrolspeler de leider van blijkt te zijn. De film lijkt dan ook te willen vertellen dat de tweede overeenkomst de uitbuiting van Indianen is.

De film toont de uitbuiting van de indianen op een expliciete manier. De gelegde relatie tussen heden en verleden, maakt dat de film soms wat cliché overkomt. Dit wordt echter gecompenseerd door de interessante relatie tussen hoofdrolspelers García Bernal en Luis Tosar. Het idealisme van Garcia Bernal, dat langzaam instort, vormt een mooi contrast met het pragmatisme van Tosar. Door beide karakters aan zichzelf te laten twijfelen geeft Bollaín kritiek op het medium film en de westerse kijk. Ook Juan Carlos Aduviri, die de indiaanse acteur speelt, zet een indrukwekkende rol neer.

Al met al zet Bollaín een mooi gefilmd drama neer, waarin de uitbuiting van de indianen door de geschiedenis op een mooie manier in beeld wordt gebracht.

También la Lluvia was in maart te zien op het Movies that Matter festival, en is op 11 mei te zien op het Latin American Film Festival in Utrecht.

Gerelateerde berichten

Inside the World’s Toughest Prisons

Inside the World’s Toughest Prisons

Ooit bezocht ik in Colombia twee gevangenissen: de vrouwengevangenis Buen Pastor (de goede herder) en mannengevangenis La Picota (genoemd naar de wijk waar de gevangenis ligt). Toevallig was er een Franse journalist aanwezig voor het maken van een documentaire. Ik moest eraan terugdenken bij het kijken van de Netflix documentairereeks Inside the World’s Toughest Prisons.

Lees meer
Docudrama: De droevige kampioen

Docudrama: De droevige kampioen

’Wereldberoemd’ was Robert ‘Joy’ Hosé (1949) op Curaçao en de Antillen in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen hij als tafeltenniskampioen internationaal furore maakte en de wereld over reisde. Maar de tafeltennisheld raakte door drugs aan lager wal en verloor alles. Zijn tragische leven vormde de basis voor de roman De droevige kampioen van de Nederlandse schrijver Jan Brokken (1949), dat in 1997 verscheen. Nu is het levensverhaal van Robert Hosé vastgelegd in de driedelige VPRO-docudrama De droevige kampioen van Sander Burger.

Lees meer
Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Achttien jaar geleden komt de achttienjarige Sara Guzmán (Ximena Lamadrid) om het leven tijdens een middagje parasailen. Het is zogenaamd een ongeluk, maar al snel weet de kijker dat er met de parachute is geknoeid. Haar broer Alex (Leo Deluglio als jonge versie; Manolo Cardono als volwassen versie) draait ten onrechte op voor de dood van zijn zus, dus als hij na achttien jaar vrij komt, is hij uit op wraak. Dit is in het kort het verhaal van de Netflixserie Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?, uit Mexico.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This