Recensies films

Sonhos Roubados, Sandra Werneck

8 mei 2011

Quintijn Kat

Drie jonge meisjes proberen het hoofd boven water te houden in een favela in Rio de Janeiro. De eerste probeert als tienermoeder de voogdij over haar kind te behouden, de tweede heeft geen familie en is compleet op zichzelf aangewezen en de derde weerstaat dagelijks de seksuele driften van haar oom. Door middel van prostitutie proberen ze in elk geval financieel te overleven. Intussen blijven ze opvallend vrolijk, gaan ze winkelen en kletsen ze met elkaar over onbenulligheden.

Sonhos Roubados toont een harde kant van de Braziliaanse maatschappij. Als alleenstaande jonge vrouw ben je in een favela niet veel meer dan een prooi voor seks, en daarom lijkt prostitutie geen gek idee. Op die manier verdien je tenminste nog wat. De uitzichtloosheid van de situatie stemt droevig, en hoewel er hier en daar een opening wordt geboden naar een betere toekomst, sluit deze zich meestal weer even snel. Toch is Sonhos Roubados geen deprimerende film. De vrolijkheid van de meisjes is aanstekelijk, en hoewel het acteerwerk af en toe wat amateuristisch aandoet en de boodschap van de film er vrij dik bovenop ligt, is de film zeker onderhoudend.

Sonhos Roubados zal veel mensen aanspreken en won de publieksprijs op het filmfestival van Rio de Janeiro. In Utrecht op het LAFF is de film nog te zien op 10 mei.

Gerelateerde berichten

Inside the World’s Toughest Prisons

Inside the World’s Toughest Prisons

Ooit bezocht ik in Colombia twee gevangenissen: de vrouwengevangenis Buen Pastor (de goede herder) en mannengevangenis La Picota (genoemd naar de wijk waar de gevangenis ligt). Toevallig was er een Franse journalist aanwezig voor het maken van een documentaire. Ik moest eraan terugdenken bij het kijken van de Netflix documentairereeks Inside the World’s Toughest Prisons.

Lees meer
Docudrama: De droevige kampioen

Docudrama: De droevige kampioen

’Wereldberoemd’ was Robert ‘Joy’ Hosé (1949) op Curaçao en de Antillen in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen hij als tafeltenniskampioen internationaal furore maakte en de wereld over reisde. Maar de tafeltennisheld raakte door drugs aan lager wal en verloor alles. Zijn tragische leven vormde de basis voor de roman De droevige kampioen van de Nederlandse schrijver Jan Brokken (1949), dat in 1997 verscheen. Nu is het levensverhaal van Robert Hosé vastgelegd in de driedelige VPRO-docudrama De droevige kampioen van Sander Burger.

Lees meer
Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Achttien jaar geleden komt de achttienjarige Sara Guzmán (Ximena Lamadrid) om het leven tijdens een middagje parasailen. Het is zogenaamd een ongeluk, maar al snel weet de kijker dat er met de parachute is geknoeid. Haar broer Alex (Leo Deluglio als jonge versie; Manolo Cardono als volwassen versie) draait ten onrechte op voor de dood van zijn zus, dus als hij na achttien jaar vrij komt, is hij uit op wraak. Dit is in het kort het verhaal van de Netflixserie Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?, uit Mexico.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This