Recensies films

Sofia y el terco (LAFF 2013)

6 mei 2014

Annelies van de Poel

Na een groot verlies in haar leven besluit Sofía dat ze nú haar grootste wens in vervulling moet brengen: de zee zien. Na jaren van dromen en excuses en uitstel van haar koppige man besluit ze alleen op reis te gaan. Omdat haar beste vriendin zei: “wij oudjes kunnen geen langetermijnplannen meer maken”, is het voor Sofía nu of nooit. Stiekem laat ze het routineuze leven met haar man achter en gaat ze nieuwsgierig en met de verwondering van een klein kind op avontuur.

De film Sofía y el terco (Sofía en de koppige) is een verrassende film uit Colombia. Anders dan het gebruikelijke beeld van dit land van geweld, drugs en criminaliteit toont deze film een mooie kant van Colombia. Sofía trekt door het land waarbij ze gewone mensen in hun dagelijkse leven tegenkomt, met op de achtergrond prachtige natuur. Sofía trekt vanuit een klein plattelandsdorp in het binnenland, waar ze haar hele leven gewoond heeft, richting de zee.

Sofía praat niet, maar haar lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen zeggen genoeg. De vraag is echter wel of Sofía vanwege het verhaal niet praat, of dat dit slechts is om het Spaanse accent van actrice Carmen Maura te verbergen. Hoewel de momenten waarop ze wel praat soms ontweken lijken, maakt het de film wel mooier en geeft het aandacht aan de andere elementen van de film. De personages zijn het centrum van het verhaal en niet andersom. De focus in de film ligt op Sofía en haar man, maar ook verschillende secundaire personages zijn interessant. Hoewel, het ook als storend gezien kan worden dat hun verhalen niet uitgewerkt worden.

De film Sofía y el terco toont duidelijk aan dat je pas iets kunt bereiken als je droomt en ergens voor durft te gaan. Als je vasthoudt aan routine, zoals de man van Sofía die zelfs elke dag alle kleine blikjes precies hetzelfde neerzet, kan dit niet. Sofía y el terco is een ogenschijnlijk eenvoudige film, waarbij het mooie en het symbolische in de kleine dingen zit. Hoewel je wat kleine dingen op de film kunt aanmerken, zul je je na het kijken van de film door de kinderlijke avontuurlijkheid van Sofía geïnspireerd voelen en daarom is deze film zeker een aanrader.

Sofía y el terco | Andrés Burgos | Colombia | 2012 | 80 minuten | Spaans gesproken | Engels ondertiteld

Sofía y el terco is van 8 tot en met 12 mei te zien op het Latin American Film Festival in Utrecht.

Op woensdag 8 mei geeft Amarens Greidanus (in het Engels) een intro over de nieuwe Colombiaanse cinema.

Gerelateerde berichten

Inside the World’s Toughest Prisons

Inside the World’s Toughest Prisons

Ooit bezocht ik in Colombia twee gevangenissen: de vrouwengevangenis Buen Pastor (de goede herder) en mannengevangenis La Picota (genoemd naar de wijk waar de gevangenis ligt). Toevallig was er een Franse journalist aanwezig voor het maken van een documentaire. Ik moest eraan terugdenken bij het kijken van de Netflix documentairereeks Inside the World’s Toughest Prisons.

Lees meer
Docudrama: De droevige kampioen

Docudrama: De droevige kampioen

’Wereldberoemd’ was Robert ‘Joy’ Hosé (1949) op Curaçao en de Antillen in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen hij als tafeltenniskampioen internationaal furore maakte en de wereld over reisde. Maar de tafeltennisheld raakte door drugs aan lager wal en verloor alles. Zijn tragische leven vormde de basis voor de roman De droevige kampioen van de Nederlandse schrijver Jan Brokken (1949), dat in 1997 verscheen. Nu is het levensverhaal van Robert Hosé vastgelegd in de driedelige VPRO-docudrama De droevige kampioen van Sander Burger.

Lees meer
Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Achttien jaar geleden komt de achttienjarige Sara Guzmán (Ximena Lamadrid) om het leven tijdens een middagje parasailen. Het is zogenaamd een ongeluk, maar al snel weet de kijker dat er met de parachute is geknoeid. Haar broer Alex (Leo Deluglio als jonge versie; Manolo Cardono als volwassen versie) draait ten onrechte op voor de dood van zijn zus, dus als hij na achttien jaar vrij komt, is hij uit op wraak. Dit is in het kort het verhaal van de Netflixserie Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?, uit Mexico.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This