Recensies films

Reportero (Movies that Matter Festival 2013)

4 maart 2013

Simone Kalkman

Iedereen kent de headlines over de drugshandel in Mexico: gevonden lichamen, bedreigingen, afpersing, corruptie en moord. Sinds oud-president Felipe Calderón in 2006 aan de macht kwam, stierven naar schatting meer dan 50.000 mensen door aan drugs gerelateerd geweld. Journalisten zijn daarbij een bekend doelwit, met meer dan 70 slachtoffers in dezelfde periode. In de documentaire Reportero vertelt regisseur Bernardo Ruiz. het verhaal van de krant Zeta, die de feiten over deze oorlog aan het licht probeert te brengen.

We volgen verslaggever Sergio Haro. Hij werkt al jaren voor Zeta en gelooft heilig in zijn missie als reporter. De krant, zo vertelt de documentaire, vecht al meer dan dertig jaar voor persvrijheid en tegen straffeloosheid in Mexico. “Als je niets doet met de informatie die beschikbaar is, ben je medeplichtig”, aldus Haro. Dat dit risico’s met zich meebrengt, ontkent niemand. Haro werd telefonisch bedreigd, en verschillende collega’s werden vermoord. Jesús Blancornelas, oprichter van Zeta, werd in 1997 aangevallen, maar overleefde. Vervolgens moest hij met twintig bodyguards en een kogelvrij vest door het leven. Hij bleef echter verslag doen van de drugshandel.

Toch schrijft Zeta niet alleen over drugsgeweld. De krant stelt ook de betrokkenheid van overheidsinstellingen aan de kaak. Zo plaatste de krant foto’s van corrupte ambtenaren en beschuldigde ze het openbaar ministerie van betrokkenheid bij moord. Daarnaast publiceert ze artikelen die de sociale ongelijkheid in Mexico bekritiseren. Dit is niet altijd makkelijk, zo vertellen de reporters, want “de mensen willen bloederige headlines”. Toch is juist deze bredere, diepgaande onderzoeksjournalistiek belangrijk voor Zeta’s reporters.

Ruiz kiest in zijn film voor een traditionele documentairestijl. Interviews, archiefbeelden, nieuwsfeiten en reportages wisselen elkaar af. Af en toe toont Ruiz mooie, bijna poëtische camerabeelden, maar het gaat vooral om wat er verteld wordt. De film is een eerbetoon aan Zeta’s reporters. Als kijker overheerst een gevoel van bewondering voor de moed en het doorzettingsvermogen van deze mensen. De documentaire toont de wereld rondom de bloederige headlines, en het indrukwekkende verhaal van de mensen die hun leven riskeren voor hun vak.

Reportero | Bernardo Ruiz | Verenigde Staten | 2012 | 71 minuten | Spaans gesproken | Engels ondertiteld

Reportero is van 21 t/m 27 maart de zien op het Movies that Matter Festival in Den Haag.

Gerelateerde berichten

Inside the World’s Toughest Prisons

Inside the World’s Toughest Prisons

Ooit bezocht ik in Colombia twee gevangenissen: de vrouwengevangenis Buen Pastor (de goede herder) en mannengevangenis La Picota (genoemd naar de wijk waar de gevangenis ligt). Toevallig was er een Franse journalist aanwezig voor het maken van een documentaire. Ik moest eraan terugdenken bij het kijken van de Netflix documentairereeks Inside the World’s Toughest Prisons.

Lees meer
Docudrama: De droevige kampioen

Docudrama: De droevige kampioen

’Wereldberoemd’ was Robert ‘Joy’ Hosé (1949) op Curaçao en de Antillen in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen hij als tafeltenniskampioen internationaal furore maakte en de wereld over reisde. Maar de tafeltennisheld raakte door drugs aan lager wal en verloor alles. Zijn tragische leven vormde de basis voor de roman De droevige kampioen van de Nederlandse schrijver Jan Brokken (1949), dat in 1997 verscheen. Nu is het levensverhaal van Robert Hosé vastgelegd in de driedelige VPRO-docudrama De droevige kampioen van Sander Burger.

Lees meer
Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Achttien jaar geleden komt de achttienjarige Sara Guzmán (Ximena Lamadrid) om het leven tijdens een middagje parasailen. Het is zogenaamd een ongeluk, maar al snel weet de kijker dat er met de parachute is geknoeid. Haar broer Alex (Leo Deluglio als jonge versie; Manolo Cardono als volwassen versie) draait ten onrechte op voor de dood van zijn zus, dus als hij na achttien jaar vrij komt, is hij uit op wraak. Dit is in het kort het verhaal van de Netflixserie Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?, uit Mexico.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This