Recensies films

Porfirio, Alejandro Landes (2011)

4 augustus 2011

Teun Heuvelink

Het verhaal van de film Porfirio is een bekend verhaal in Colombia. Het is de waar gebeurde geschiedenis van een man – Porfirio Ramirez Aldana –  die door de politie in zijn rug werd geschoten en daardoor zijn verdere leven tot een rolstoel is veroordeeld. Zijn pogingen om hiervoor compensatie van de staat te krijgen, lopen telkens op niets uit. Dit doet Porfirio in 2005 besluiten tot een wanhoopsdaad, waarmee hij landelijke bekendheid vergaart: hij kaapt een vliegtuig naar Bogotá en belandt in de gevangenis.

Porfirio is een vijftiger in een rolstoel. Samen met zijn vele jaren jongere vrouw en zijn zoon Lissin woont hij in het Zuid-Colombiaanse junglestadje Florencia. De film is zoals het leven van Porfirio zelf: langzaam, monotoon en teleurstellend. Het enige echt verassende aan de film is dat de rol van Porfirio wordt gespeeld door Porfirio zelf, waardoor de film een documentaireachtig karakter krijgt. Regisseur Alejandro Landes zal met de eentonige en langzame shots ongetwijfeld het leven van Porfirio in beeld hebben willen brengen, maar omdat er geen schakelmomenten van spanning of snelheid in de film zitten, missen deze scènes hun uitwerking.

Aan het einde wordt pas duidelijk waar de film over gaat. In een kort liedje legt Porfirio feitelijk de hele film uit. Hoewel sommige scènes indruk maken, omdat ze het leven van een arme man in een rolstoel uit een stadje in Colombia weergeven, blijft het gevoel overheersen dat er met een verhaal zoals dat van Porfirio, meer gedaan had kunnen worden.

Porfirio draait tijdens World Cinema Amsterdam in Rialto en is te zien op 11, 17 en 18 augustus. Op de laatste twee data is de regisseur aanwezig.

Porfirio | Alejandro Landes | Spanje, Colombia, Uruguay | 2011 | 106’ | Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld | Distributie: Eye Film

Gerelateerde berichten

Inside the World’s Toughest Prisons

Inside the World’s Toughest Prisons

Ooit bezocht ik in Colombia twee gevangenissen: de vrouwengevangenis Buen Pastor (de goede herder) en mannengevangenis La Picota (genoemd naar de wijk waar de gevangenis ligt). Toevallig was er een Franse journalist aanwezig voor het maken van een documentaire. Ik moest eraan terugdenken bij het kijken van de Netflix documentairereeks Inside the World’s Toughest Prisons.

Lees meer
Docudrama: De droevige kampioen

Docudrama: De droevige kampioen

’Wereldberoemd’ was Robert ‘Joy’ Hosé (1949) op Curaçao en de Antillen in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen hij als tafeltenniskampioen internationaal furore maakte en de wereld over reisde. Maar de tafeltennisheld raakte door drugs aan lager wal en verloor alles. Zijn tragische leven vormde de basis voor de roman De droevige kampioen van de Nederlandse schrijver Jan Brokken (1949), dat in 1997 verscheen. Nu is het levensverhaal van Robert Hosé vastgelegd in de driedelige VPRO-docudrama De droevige kampioen van Sander Burger.

Lees meer
Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Achttien jaar geleden komt de achttienjarige Sara Guzmán (Ximena Lamadrid) om het leven tijdens een middagje parasailen. Het is zogenaamd een ongeluk, maar al snel weet de kijker dat er met de parachute is geknoeid. Haar broer Alex (Leo Deluglio als jonge versie; Manolo Cardono als volwassen versie) draait ten onrechte op voor de dood van zijn zus, dus als hij na achttien jaar vrij komt, is hij uit op wraak. Dit is in het kort het verhaal van de Netflixserie Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?, uit Mexico.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This