Recensies films

O céu sobre os ombros

12 juli 2012

Simone Kalkman

Verschillende identiteiten in één

Een transseksuele straathoer die haar PhD haalt, een Hare Krishna voetbalsupporter en een depressieve schrijver met een gehandicapte zoon. Dat zijn de personages waar de film O céu sobre os ombros (The Sky Above) van de Braziliaanse regisseur Sérgio Borges om draait. De film, die de grenzen van documentaire en fictie opzoekt, laat zien dat mensen meerdere identiteiten kunnen bezitten. Decor is de Braziliaanse stad Belo Horizonte, waar de drie mannen aan de rand van de samenleving staan.

Het meest indrukwekkende personage is Dani. Hoewel afgestudeerd aan de universiteit, kan ze door haar transseksualiteit geen baan vinden en werkt ze als straathoer. Zelf zegt ze hier de liefde te vinden die ze elders niet krijgt. Haar eenzaamheid wordt op verschillende momenten benadrukt, onder andere wanneer ze vertelt over haar oma, die ze sinds ze vrouw is niet meer kan zien.

Nog een bijzondere scene is als Luei, de suïcidale schrijver die aan negen boeken tegelijk werkt, praat tegen zijn gehandicapte zoon. De liefde voor zijn zoon gaat samen met een afkeer voor diens ziekte.  Borges brengt dit op indrukwekkende wijze in beeld.

O céu sobre os ombros is geen makkelijke film. Het gebrek aan een expliciete verhaallijn maakt dat deze film niet bij iedereen populair zal zijn. Het duurt vrij lang voordat de film op gang komt, waardoor het begin ongrijpbaar en ontoegankelijk kan zijn. Naarmate de film vordert, ontstaat echter een intiem portret van drie bijzondere mannen. De kwetsbaarheid van de personages staat hierin centraal. Indirect wordt zo een verhaal vertelt over identiteiten binnen de stad en verschillende identiteiten in de mens zelf.

O céu sobre os ombros is te zien als onderdeel van het programma Brazilian Stories op het Festival World Cinema Amsterdam, dat van 8 tot en met 19 augustus 2012 plaatsvindt. 

Lees ook het interview met Sergio Borges in La Chispa 356.
Bestel nu

Gerelateerde berichten

Inside the World’s Toughest Prisons

Inside the World’s Toughest Prisons

Ooit bezocht ik in Colombia twee gevangenissen: de vrouwengevangenis Buen Pastor (de goede herder) en mannengevangenis La Picota (genoemd naar de wijk waar de gevangenis ligt). Toevallig was er een Franse journalist aanwezig voor het maken van een documentaire. Ik moest eraan terugdenken bij het kijken van de Netflix documentairereeks Inside the World’s Toughest Prisons.

Lees meer
Docudrama: De droevige kampioen

Docudrama: De droevige kampioen

’Wereldberoemd’ was Robert ‘Joy’ Hosé (1949) op Curaçao en de Antillen in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen hij als tafeltenniskampioen internationaal furore maakte en de wereld over reisde. Maar de tafeltennisheld raakte door drugs aan lager wal en verloor alles. Zijn tragische leven vormde de basis voor de roman De droevige kampioen van de Nederlandse schrijver Jan Brokken (1949), dat in 1997 verscheen. Nu is het levensverhaal van Robert Hosé vastgelegd in de driedelige VPRO-docudrama De droevige kampioen van Sander Burger.

Lees meer
Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Achttien jaar geleden komt de achttienjarige Sara Guzmán (Ximena Lamadrid) om het leven tijdens een middagje parasailen. Het is zogenaamd een ongeluk, maar al snel weet de kijker dat er met de parachute is geknoeid. Haar broer Alex (Leo Deluglio als jonge versie; Manolo Cardono als volwassen versie) draait ten onrechte op voor de dood van zijn zus, dus als hij na achttien jaar vrij komt, is hij uit op wraak. Dit is in het kort het verhaal van de Netflixserie Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?, uit Mexico.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This