Recensies films

Narcos Mexico

1 april 2019

Auteur: Mark Weenink

Eerste seizoen van populaire Netflixserie opmaat naar meer

Narcos MexicoMarihuanavelden zover het oog reikt. We zijn in Mexico in de jaren tachtig van de vorige eeuw en het gewas tiert welig. De omvang van de teelt en de kwaliteit ervan staan garant voor genoeg stof voor de eerste reeks van Narcos Mexico. Ten opzichte van Narcos 1, 2 en 3 gaan we terug in de tijd. Plaats van handeling zijn de deelstaten Guadalajara en Sinaloa, die van oudsher een smokkelcultuur kennen.

Hoofdpersonen zijn drugsbazen Miguel Ángel Félix Gallardo (Diego Luna) en Rafael Caro Quintero (Tenoch Huerta). Félix is een ex-politieagent, met aspiraties om dé grote drugsbaas van Mexico te worden. Rafael is een echte marihuanero, die dankzij zijn groene vingers marihuana van uitzonderlijke kwaliteit teelt.

Hun tegenspeler is de agent van de Amerikaanse drugsbestrijdingorganisatie DEA Enrique ‘Kiki’ Camarena (Michael Peña), die wordt overgeplaatst van de Verenigde Staten naar Guadalajara. Zijn vrouw Mika (Alyssa Díaz) is zwanger en gaat met hem mee. De jonge Kiki is gedreven en wil de drugshandel daadwerkelijk beëindigen. Als tweetalige Mexicaan-Amerikaan is hij meer dan zijn blanke collega’s geschikt om in Mexico te opereren. Maar het simpele inlichtingenwerk dat hij moet doen verveelt hem al snel en hij besluit op eigen houtje undercover te gaan in het Guadalajara-kartel.

Charme

Onvoorstelbaar veel zwart geld van de narcos overstroomt de regio, de economie is booming. En zoals dat gaat, kent hebzucht geen grenzen. Logisch dus dat Félix bedenkt dat alle smokkelaars moeten samenwerken binnen een groot netwerk, om zo een monopolie te vormen en de prijs te bepalen. Je zou Félix dus een visionair kunnen noemen. De Amerikanen kunnen zich niet voorstellen dat de Mexicanen zoiets in hun mars hebben.

Begin jaren tachtig van de vorige eeuw komt cocaïne op als de nieuwe drug, aanvankelijk vooral onder de rijken. Maar Félix ruikt zijn kans en wil overstappen op coke, in weerwil van zijn collega-kartelbazen die alles bij het oude willen laten. Marihuanaboer en broer Rafa is ook tegen, maar bezwijkt toch voor de charme van het witte poeder. Félix zet/drijft zijn zin door en legt contact met de Colombianen. Het betekent meer geld, grotere belangen, exponentieel geweld en meer risico. Is dit het begin van het einde? Er is geen weg terug naar vroeger, dat zijn voorbije tijden.

Het boeiende van de serie zit vooral in het conflict van de twee jonge ambitieuze mannen, Félix en Kiki. Hoewel ze vijanden zijn, lijken ze op elkaar en zijn hun omstandigheden vergelijkbaar. Voor beide personages staat er veel op het spel: status, macht, hun leven. Beiden hebben ook te maken met verschuivende machtsverhoudingen. Zowel Félix als Kiki staan onder hoge druk en ze worden gefrustreerd door tegenwerking, belangen van hogerop of verborgen agenda’s. Beide mannen zijn eenzaam en kunnen weinig mensen vertrouwen.

Gelegenheidsvrienden

Als kijker is de gewaarwording dat de staat de ergste vijand is die je in Mexico kunt hebben. Als de overheid betrokken is bij de illegale activiteiten, zijn de kartelbazen bang. Want die is het machtigst, sterkst en verraderlijkst. Alles en iedereen is corrupt.

Opvallend is dat Félix nauwelijks omringd wordt door bodyguards, zoals de drugsbazen in de eerste drie seizoenen van Narcos. En in tegenstelling tot wat je zag bij Escobar in Narcos 1 en 2, lijkt Félix geen meedogenloze, nietsontziende man, voor wie iedereen beeft en siddert. Hij moet alles bevechten, niet alleen de vijand, maar ook zijn eigen zakenpartners. Gelegenheidsvrienden met wie hij in de business zit, herinneren hem fijntjes aan zijn eenvoudige afkomst uit Sinaloa, een arme, stoffige boerendeelstaat. Een teken dat Félix niet echt wordt geaccepteerd door de elite. De oppermachtige en onaantastbare rijke families delen hun macht niet.

Narcos Mexico is gebaseerd op ware gebeurtenissen en gebruikt soms echte, historische beelden, een beproefde formule. Zowel Félix als Rafa en Kiki zijn echt bestaande personen en het verhaal van Narcos komt in grote mate overeen met de werkelijkheid. Uiteraard is de serie in de eerste plaats vermaak, maar duidelijk wordt dat de drugsoorlog een heilloze, zonder einde is. De vraag stopt niet, het aanbod dus ook niet en er wordt simpelweg veel te veel geld mee verdiend. Niet voor niets zegt de voice over: “I can’t tell you how the drug war ends. I can’t even tell you if it ends.”

Journaalbeelden

Het succes van de Narcosreeks past in de narcocultura van de laatste twee decennia. Er is ook kritiek op de serie, bijvoorbeeld dat er te weinig vrouwenrollen zijn, behalve de rol van Isabela Bautista (Teresa Ruiz), een mooie dame die optreedt als fixer voor Félix. En natuurlijk op het imago van Mexico en de stereotypering van Latino’s als drugsdealers, moordenaars en vreemdgangers.

In 2017 werd Carlos Muñoz Portal (37) vermoord. Hij werkte als locatiescout voor Narcos Mexico. De omstandigheden zijn nog altijd onopgehelderd, tekenend voor de tienduizenden drugsgerelateerde doden die jaarlijks vallen. Als ik een voorspelling mag doen, zullen de volgende seizoenen van de serie nog veel gewelddadiger worden. Daarvoor hoef je alleen maar de journaalbeelden van de afgelopen jaren terug te kijken. Tegenwoordig is de politie zwaar gemilitariseerd.

Narcos Mexico behandelt de beginjaren. Geheid zit er nog een seizoen 2 en 3 (en 4?) in de pijplijn, want dit succes wordt natuurlijk uitgemolken. Stof genoeg: bendevetes, liquidaties en moordpartijen, de rol van de Amerikanen, de 43 studenten van Ayotzinapa die verdwenen in 2014. Een jonge El Chapo (Alejandro Edda) – tegenwoordig Mexico’s grootste drugsbaas die in 2017 werd uitgeleverd aan de VS en daar op zijn veroordeling wacht –  duikt bovendien als chauffeur kort op in de serie. Van hem gaan we zeker nog horen. Benieuwd waar de schrijvers Carlo Bernard, Chris Brancato en Doug in de toekomst mee komen.

Narcos Mexico is te zien op Netflix. Lees ook onze recensie van Narcos seizoen 3.

Narcos Mexico | Taal gesproken Spaans |ondertiteling Engels/keuzetaal | leeftijdswijzer: vanaf 16 jaar | 10 afleveringen | producent: Eric Newman

Gerelateerde berichten

Inside the World’s Toughest Prisons

Inside the World’s Toughest Prisons

Ooit bezocht ik in Colombia twee gevangenissen: de vrouwengevangenis Buen Pastor (de goede herder) en mannengevangenis La Picota (genoemd naar de wijk waar de gevangenis ligt). Toevallig was er een Franse journalist aanwezig voor het maken van een documentaire. Ik moest eraan terugdenken bij het kijken van de Netflix documentairereeks Inside the World’s Toughest Prisons.

Lees meer
Docudrama: De droevige kampioen

Docudrama: De droevige kampioen

’Wereldberoemd’ was Robert ‘Joy’ Hosé (1949) op Curaçao en de Antillen in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen hij als tafeltenniskampioen internationaal furore maakte en de wereld over reisde. Maar de tafeltennisheld raakte door drugs aan lager wal en verloor alles. Zijn tragische leven vormde de basis voor de roman De droevige kampioen van de Nederlandse schrijver Jan Brokken (1949), dat in 1997 verscheen. Nu is het levensverhaal van Robert Hosé vastgelegd in de driedelige VPRO-docudrama De droevige kampioen van Sander Burger.

Lees meer
Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Achttien jaar geleden komt de achttienjarige Sara Guzmán (Ximena Lamadrid) om het leven tijdens een middagje parasailen. Het is zogenaamd een ongeluk, maar al snel weet de kijker dat er met de parachute is geknoeid. Haar broer Alex (Leo Deluglio als jonge versie; Manolo Cardono als volwassen versie) draait ten onrechte op voor de dood van zijn zus, dus als hij na achttien jaar vrij komt, is hij uit op wraak. Dit is in het kort het verhaal van de Netflixserie Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?, uit Mexico.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This