Recensies films

Melaza (IFFR 2013)

30 januari 2013

Simone Kalkman

Het is in Cuba niet makkelijk om een onafhankelijke film te produceren, zonder steun van het door de staat gefinancierde filminstituut ICAIC. De jonge regisseur Carlos Lechuga deed dat wel. Zijn film Melaza vertelt het verhaal van twee geliefden in een fictief dorpje dat deze naam draagt. Na de sluiting van de plaatselijke suikermolen is het voor het hele dorp moeilijk om rond te komen. We zien daardoor steeds creatievere manieren om aan geld te komen, waarbij een sarcastische blik op het Cubaanse socialisme niet vermeden wordt.

“Ik wilde vooral het doorzettingsvermogen en de creativiteit van jonge Cubanen laten zien. De economie, die vroeger vooral op suiker draaide, is veranderd. Dit is niet alleen zo op het platteland. De film toont hoe de jonge generatie, waar ik zelf ook toe behoor, hierin moet zien te overleven”, aldus Lechuga. Dit gevoel van een positieve houding, een manier vinden wat er ook gebeurt, is duidelijk aanwezig in de film. Hoofdpersonen Mónica en Aldo doen van alles om aan geld te komen, van hun huis verhuren aan een prostituee tot illegaal vlees verkopen. Daarbij geven ze de moed nooit op en blijven ze veel van elkaar houden.

Interessant is vooral de kritiek op de Cubaanse staat. Lechuga verpakt dit in een sarcastische blik en vermijdt daarmee uitgesproken protest. Zo zien we een rally voor het socialisme, die belachelijk gemaakt wordt. Door deze indirecte houding kon de film wel vertoond worden in Cuba, maar, zo benadrukt een van de producers, “alleen op het filmfestival”. Ze licht toe: “Ik geloof niet dat de film ooit in reguliere Cubaanse bioscopen zal draaien. Nadat ICAIC expliciet afstand genomen heeft van de film, zie je ook dat de pers niet meer over ons schrijft.”

Juist hierdoor is Melaza uniek in de Cubaanse cinema. Lechuga combineert een liefdesverhaal, dat knap gespeeld wordt door de twee hoofdpersonen, met grappige scènes en een sociale ondertoon. Het is daarom te hopen dat de film in het buitenland wél de filmhuizen zal bereiken.

Melaza | Carlos Lechuga | Cuba | 2012 | 80 minuten | Spaans gesproken | Engels ondertiteld

Melaza is nog tot 2 februari te zien op het Internationaal Film Festival Rotterdam.

Gerelateerde berichten

Inside the World’s Toughest Prisons

Inside the World’s Toughest Prisons

Ooit bezocht ik in Colombia twee gevangenissen: de vrouwengevangenis Buen Pastor (de goede herder) en mannengevangenis La Picota (genoemd naar de wijk waar de gevangenis ligt). Toevallig was er een Franse journalist aanwezig voor het maken van een documentaire. Ik moest eraan terugdenken bij het kijken van de Netflix documentairereeks Inside the World’s Toughest Prisons.

Lees meer
Docudrama: De droevige kampioen

Docudrama: De droevige kampioen

’Wereldberoemd’ was Robert ‘Joy’ Hosé (1949) op Curaçao en de Antillen in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen hij als tafeltenniskampioen internationaal furore maakte en de wereld over reisde. Maar de tafeltennisheld raakte door drugs aan lager wal en verloor alles. Zijn tragische leven vormde de basis voor de roman De droevige kampioen van de Nederlandse schrijver Jan Brokken (1949), dat in 1997 verscheen. Nu is het levensverhaal van Robert Hosé vastgelegd in de driedelige VPRO-docudrama De droevige kampioen van Sander Burger.

Lees meer
Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Achttien jaar geleden komt de achttienjarige Sara Guzmán (Ximena Lamadrid) om het leven tijdens een middagje parasailen. Het is zogenaamd een ongeluk, maar al snel weet de kijker dat er met de parachute is geknoeid. Haar broer Alex (Leo Deluglio als jonge versie; Manolo Cardono als volwassen versie) draait ten onrechte op voor de dood van zijn zus, dus als hij na achttien jaar vrij komt, is hij uit op wraak. Dit is in het kort het verhaal van de Netflixserie Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?, uit Mexico.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This