Recensies films

Maids and Bosses, Abner Benaim

8 mei 2011

Quintijn Kat

In Panama zijn de verschillen tussen arm en rijk, zoals in heel Latijns Amerika, gigantisch. De elite woont in dure villa’s en huurt de armere bevolking in als personeel. Schoonmaaksters, koks en kindermeisjes leven vaak jarenlang in huis bij hun rijke baas of bazin. Desondanks heerst er veel onbegrip tussen baas en dienstmeid. Diefstal, intimidatie, dronkenschap en jaloezie zijn enkele oorzaken van hevige conflicten die vaak eindigen in het ontslag van het personeel.

Abner Benaim nam dit gegeven als onderwerp van zijn documentaire Maids and Bosses. Via interviews met zowel de bazen als het personeel geeft hij de kijker een inkijk op de gespannen relaties. Stereotyperingen en generalisaties druipen hierbij van het scherm. De kijker ziet de oogkleppen van de geïnterviewden (vooral van de bazen), en heeft bijna de neiging zich als bemiddelaar op te werpen. Helaas is dat onmogelijk, en rest hem niets meer dan lijdzaam toekijken.

Maids and Bosses is een fascinerende documentaire. Benaim bespreekt een probleem dat zowel de rijke als de arme klasse raakt, waar andere documentaires zich vaak richten op één van beiden. De duidelijk in scène gezette beelden die in de film voorkomen, lijken echter afbreuk te doen aan zijn boodschap. Hoewel Benaim hier bewust voor kiest, moet je ervan houden. Hoe dan ook is Maids and Bosses een boeiende en luchtige documentaire over een probleem dat zich in heel Latijns Amerika voordoet.

Gerelateerde berichten

Inside the World’s Toughest Prisons

Inside the World’s Toughest Prisons

Ooit bezocht ik in Colombia twee gevangenissen: de vrouwengevangenis Buen Pastor (de goede herder) en mannengevangenis La Picota (genoemd naar de wijk waar de gevangenis ligt). Toevallig was er een Franse journalist aanwezig voor het maken van een documentaire. Ik moest eraan terugdenken bij het kijken van de Netflix documentairereeks Inside the World’s Toughest Prisons.

Lees meer
Docudrama: De droevige kampioen

Docudrama: De droevige kampioen

’Wereldberoemd’ was Robert ‘Joy’ Hosé (1949) op Curaçao en de Antillen in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen hij als tafeltenniskampioen internationaal furore maakte en de wereld over reisde. Maar de tafeltennisheld raakte door drugs aan lager wal en verloor alles. Zijn tragische leven vormde de basis voor de roman De droevige kampioen van de Nederlandse schrijver Jan Brokken (1949), dat in 1997 verscheen. Nu is het levensverhaal van Robert Hosé vastgelegd in de driedelige VPRO-docudrama De droevige kampioen van Sander Burger.

Lees meer
Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Achttien jaar geleden komt de achttienjarige Sara Guzmán (Ximena Lamadrid) om het leven tijdens een middagje parasailen. Het is zogenaamd een ongeluk, maar al snel weet de kijker dat er met de parachute is geknoeid. Haar broer Alex (Leo Deluglio als jonge versie; Manolo Cardono als volwassen versie) draait ten onrechte op voor de dood van zijn zus, dus als hij na achttien jaar vrij komt, is hij uit op wraak. Dit is in het kort het verhaal van de Netflixserie Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?, uit Mexico.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This