Recensies films

Mai Morire (IFFR 2013)

27 januari 2013

Simone Kalkman

“Voordat jullie de film gaan bekijken, wil ik even zeggen dat hij gemaakt is in een afgelegen deel van Mexico-Stad”, aldus Enrique Rivero, regisseur van Mai Morire. Deze mededeling is nuttig, want de film lijkt gesitueerd in een ruraal landschap. We zien echter het waterrijke gebied Xochimilco, “maar niet het toeristische gedeelte”, benadrukt de regisseur.

Het verhaal van Mai Morire is eenvoudig: hoofdpersoon Chayo keert terug naar haar geboortestreek om voor haar stervende moeder te zorgen. Hier wonen ook haar man en kinderen, die ze achterliet om in de stad te gaan werken. Rivero baseerde zijn script op conversaties met een oude vrouw uit Xochimilco. Het resultaat is een indrukwekkende film over de dood, het hiernamaals en de positie hiervan in de Mexicaanse samenleving.

Rivero werkt daarbij met minimale middelen: er wordt weinig gesproken en emoties worden nauwelijks getoond. Toch is de film niet traag en verre van afstandelijk. Prachtige landschapsbeelden en intieme close-ups wisselen elkaar af. Het acteerwerk van de niet-professionele acteurs is uitstekend. Er is veel aandacht voor de speciale blik van de vrouw, iets waar de regisseur door gefascineerd is. “Vrouwen hebben een andere perceptie, die puurder en subtieler is. Dromen zijn voor hen vaak net zo belangrijk als de realiteit.”

Mai Morire is zowel een intiem familieportret als een ode aan het landschap van Xochimilco. Ondanks de zware thema’s vervalt Rivero daarbij niet in overmatige dramatiek. Hij licht toe: “Hoewel dromen en symboliek een belangrijke rol spelen, probeer ik het realistisch te houden. Ik hou niet van melodramatische films. Ik wil geen zwart-wit, of sepia; geen shots die langzaam vervagen tot wit.” Dit gebrek aan artificieel drama maakt de film des te geslaagder, zowel visueel als inhoudelijk.

Mai Morire | Enrique Rivero | Mexico | 2012 | 84 minuten | Spaans gesproken | Engels ondertiteld

Mai Morire is nog tot 2 februari te zien op het Internationaal Film Festival Rotterdam.

Gerelateerde berichten

Inside the World’s Toughest Prisons

Inside the World’s Toughest Prisons

Ooit bezocht ik in Colombia twee gevangenissen: de vrouwengevangenis Buen Pastor (de goede herder) en mannengevangenis La Picota (genoemd naar de wijk waar de gevangenis ligt). Toevallig was er een Franse journalist aanwezig voor het maken van een documentaire. Ik moest eraan terugdenken bij het kijken van de Netflix documentairereeks Inside the World’s Toughest Prisons.

Lees meer
Docudrama: De droevige kampioen

Docudrama: De droevige kampioen

’Wereldberoemd’ was Robert ‘Joy’ Hosé (1949) op Curaçao en de Antillen in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen hij als tafeltenniskampioen internationaal furore maakte en de wereld over reisde. Maar de tafeltennisheld raakte door drugs aan lager wal en verloor alles. Zijn tragische leven vormde de basis voor de roman De droevige kampioen van de Nederlandse schrijver Jan Brokken (1949), dat in 1997 verscheen. Nu is het levensverhaal van Robert Hosé vastgelegd in de driedelige VPRO-docudrama De droevige kampioen van Sander Burger.

Lees meer
Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Achttien jaar geleden komt de achttienjarige Sara Guzmán (Ximena Lamadrid) om het leven tijdens een middagje parasailen. Het is zogenaamd een ongeluk, maar al snel weet de kijker dat er met de parachute is geknoeid. Haar broer Alex (Leo Deluglio als jonge versie; Manolo Cardono als volwassen versie) draait ten onrechte op voor de dood van zijn zus, dus als hij na achttien jaar vrij komt, is hij uit op wraak. Dit is in het kort het verhaal van de Netflixserie Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?, uit Mexico.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This