Recensies films

Los Colores de la Montaña

14 maart 2011

Mark Weenink

De negenjarige Manuel heeft een zorgeloos leventje, zoals kinderen dat horen te hebben. Met zijn ouders en kleine broertje woont hij in de bergen in Colombia. Buiten spelen, tekenen en voetballen met zijn vriendjes Poca Luz en Julián doet hij het liefst. Maar de rust wordt verstoord in Los colores de la montaña (de kleuren van de berg), als enkele mannen in poncho het boerderijtje van Manuels familie aandoen: handlangers van de guerrilla.

Filmmaker Carlos César Arbeláez laat temidden van een adembenemend mooi landschap beetje bij beetje de dreiging van de burgeroorlog die het platteland beheerst, doorsijpelen: guerrillaleuzen op het schoolgebouw, ‘vrijwillige’ bijeenkomsten en mijnen rondom het voetbalveldje van Manuel en zijn vriendjes.

Colombia telt zo’n twee tot vier miljoen – het cijfer varieert al naar gelang de bron – desplazados, binnenlandse vluchtelingen. Na Sudan en Afghanistan is dat het hoogste aantal binnenlandse vluchtelingen ter wereld. Arbeláez geeft met deze speelfilm de desplazadosproblematiek een gezicht. De hoofdrollen worden voornamelijk vertolkt door kinderen, die prima naturel acteerwerk afleveren.

Gaandeweg laat Arbeláez de spanning oplopen: paramilitairen komen in het dorp aan, een helikopter vliegt over, de school wordt beklad met bedreigende teksten, mensen trekken weg uit het dorp. Nergens wordt het geweld echter expliciet.

Los colores de la montañana is een rustige film die op realistische wijze weergeeft waar vooral de plattelandsbevolking in Colombia mee te maken heeft, die gevangen zit tussen de strijdende partijen.

Colombia/Panama, 2010, El Bus Producciones, Carlos César Arbeláez

Gerelateerde berichten

Inside the World’s Toughest Prisons

Inside the World’s Toughest Prisons

Ooit bezocht ik in Colombia twee gevangenissen: de vrouwengevangenis Buen Pastor (de goede herder) en mannengevangenis La Picota (genoemd naar de wijk waar de gevangenis ligt). Toevallig was er een Franse journalist aanwezig voor het maken van een documentaire. Ik moest eraan terugdenken bij het kijken van de Netflix documentairereeks Inside the World’s Toughest Prisons.

Lees meer
Docudrama: De droevige kampioen

Docudrama: De droevige kampioen

’Wereldberoemd’ was Robert ‘Joy’ Hosé (1949) op Curaçao en de Antillen in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen hij als tafeltenniskampioen internationaal furore maakte en de wereld over reisde. Maar de tafeltennisheld raakte door drugs aan lager wal en verloor alles. Zijn tragische leven vormde de basis voor de roman De droevige kampioen van de Nederlandse schrijver Jan Brokken (1949), dat in 1997 verscheen. Nu is het levensverhaal van Robert Hosé vastgelegd in de driedelige VPRO-docudrama De droevige kampioen van Sander Burger.

Lees meer
Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Achttien jaar geleden komt de achttienjarige Sara Guzmán (Ximena Lamadrid) om het leven tijdens een middagje parasailen. Het is zogenaamd een ongeluk, maar al snel weet de kijker dat er met de parachute is geknoeid. Haar broer Alex (Leo Deluglio als jonge versie; Manolo Cardono als volwassen versie) draait ten onrechte op voor de dood van zijn zus, dus als hij na achttien jaar vrij komt, is hij uit op wraak. Dit is in het kort het verhaal van de Netflixserie Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?, uit Mexico.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This