Recensies films

Las Lágrimas (LAFF 2013)

28 april 2013

Simone Kalkman

Het Centro de Capacitación Cinematográfica is de belangrijkste filmschool van Mexico en in de woorden van het Internationaal Film Festival Rotterdam “één van de belangrijkste broedplaatsen voor aanstormend Mexicaans talent”. Dit is zeker te zien aan het werk van regisseur Pablo Delgado Sánchez, die met de film Las Lágrimas afstudeerde aan dit instituut. Hij gebruikte voor de film een uniek filmformat en bijna geen script. Het resultaat is een mooi familiedrama met uitstekend acteerwerk.

Las Lágrimas vertelt het verhaal van Fernando, een opstandige tiener, en zijn broertje Gabriel. Hun vader is vertrokken en hun moeder heeft zich verdoofd van verdriet in haar kamer opgesloten. Fernando zoekt afleiding in drank en uitgaan, terwijl de elfjarige Gabriel hele dagen alleen thuis zit. De film volgt de broers als ze een nachtje gaan kamperen. Dit loopt eerst helemaal mis, maar brengt de twee vervolgens nader tot elkaar.

De film heeft een unieke uitstraling, omdat hij niet in breedbeeld vertoond wordt (maar in het zogeheten ”academic format”). De regisseur licht toe: “Ik heb een voorkeur voor dit formaat, omdat je zo echt op de acteurs kan focussen. Andere formaten leggen vaak veel nadruk op een esthetische weergave van het landschap; daar ben ik minder in geïnteresseerd.” Daarbij is de eigen inbreng van de acteurs is belangrijk. Voor Las Lágrimas schreef Sánchez slechts een kort script van enkele pagina’s. Verder werkte hij op basis van improvisatie.

De jonge Mexicaan maakt met deze film een indrukwekkend speelfilmdebuut. Dit komt met name door de goede casting en het uitstekende acteerwerk van de twee jonge acteurs. De kijker gelooft dat het hier om broertjes gaat, die ondanks wederzijdse irritatie niet zonder elkaar kunnen. Ondanks de vele problemen toont Sánchez daarbij ook hoop aan het einde van de film, waardoor de kijker met een goed gevoel de zaal uitgaat.

Las Lágrimas | Pablo Delgado Sánchez | Mexico | 2012 | 64 minuten | Spaans gesproken | Engels ondertiteld

Las Lágrimas is van 7 tot en met 12 mei te zien op het Latin American Film Festival in Utrecht.

Gerelateerde berichten

Inside the World’s Toughest Prisons

Inside the World’s Toughest Prisons

Ooit bezocht ik in Colombia twee gevangenissen: de vrouwengevangenis Buen Pastor (de goede herder) en mannengevangenis La Picota (genoemd naar de wijk waar de gevangenis ligt). Toevallig was er een Franse journalist aanwezig voor het maken van een documentaire. Ik moest eraan terugdenken bij het kijken van de Netflix documentairereeks Inside the World’s Toughest Prisons.

Lees meer
Docudrama: De droevige kampioen

Docudrama: De droevige kampioen

’Wereldberoemd’ was Robert ‘Joy’ Hosé (1949) op Curaçao en de Antillen in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen hij als tafeltenniskampioen internationaal furore maakte en de wereld over reisde. Maar de tafeltennisheld raakte door drugs aan lager wal en verloor alles. Zijn tragische leven vormde de basis voor de roman De droevige kampioen van de Nederlandse schrijver Jan Brokken (1949), dat in 1997 verscheen. Nu is het levensverhaal van Robert Hosé vastgelegd in de driedelige VPRO-docudrama De droevige kampioen van Sander Burger.

Lees meer
Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Achttien jaar geleden komt de achttienjarige Sara Guzmán (Ximena Lamadrid) om het leven tijdens een middagje parasailen. Het is zogenaamd een ongeluk, maar al snel weet de kijker dat er met de parachute is geknoeid. Haar broer Alex (Leo Deluglio als jonge versie; Manolo Cardono als volwassen versie) draait ten onrechte op voor de dood van zijn zus, dus als hij na achttien jaar vrij komt, is hij uit op wraak. Dit is in het kort het verhaal van de Netflixserie Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?, uit Mexico.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This