Recensies films

La Yuma, Florence Jaugey

11 mei 2011

Quintijn Kat

Bij het zien van La Yuma zou je op het eerste gezicht zeggen dat het geen goede film is. Een redelijk standaard script, onervaren acteurs en hier en daar dialogen die wat onnatuurlijk aandoen. Als je echter in ogenschouw neemt dat dit de eerste speelfilm is in twintig jaar die in Nicaragua gemaakt is, dan doet dat er allemaal toch wat minder toe. In een land waar vrijwel geen filmtraditie bestaat, heeft Florence Jaugey een film gemaakt die de aandacht vasthoudt, aan het lachen maakt en soms ontroert. Dat is op zich een hele prestatie.

Yuma woont in een sloppenwijk met haar moeder, stiefvader, een jonger zusje en twee jongere broertjes. Haar grote passie is boksen, een activiteit waarmee ze kan ontsnappen – al is het maar voor even – uit alle problemen in haar leven. Dan wordt ze verliefd op Ernesto, een student journalistiek. Als haar ex-vriend hier lucht van krijgt beginnen de problemen. Intussen bereidt Yuma zich voor op haar eerste grote gevecht.

Het viel Florence Jaugey op dat de verschillende klassen in Nicaragua volledig langs elkaar heen leven. Daarom besloot ze in haar film een meisje uit de arme klasse het pad te laten kruisen met een jongen uit de middenklasse, iets wat normaal nooit gebeurt. Zo is La Yuma een film met een maatschappelijk thema. Wat overheerst is echter een aandoenlijk verhaal met een sympathieke hoofdfiguur, gespeeld door Alma Blanco. In het dagelijks leven danseres, zet zij, zonder enige acteerervaring en na slechts drie weken bokstraining te hebben gehad, een fantastische prestatie neer.

La Yuma draait op het LAFF en is nog te zien op 11 mei en 12 mei.

La Yuma, Florence Jaugey, Nicaragua (2009), 90 min.

Gerelateerde berichten

Inside the World’s Toughest Prisons

Inside the World’s Toughest Prisons

Ooit bezocht ik in Colombia twee gevangenissen: de vrouwengevangenis Buen Pastor (de goede herder) en mannengevangenis La Picota (genoemd naar de wijk waar de gevangenis ligt). Toevallig was er een Franse journalist aanwezig voor het maken van een documentaire. Ik moest eraan terugdenken bij het kijken van de Netflix documentairereeks Inside the World’s Toughest Prisons.

Lees meer
Docudrama: De droevige kampioen

Docudrama: De droevige kampioen

’Wereldberoemd’ was Robert ‘Joy’ Hosé (1949) op Curaçao en de Antillen in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen hij als tafeltenniskampioen internationaal furore maakte en de wereld over reisde. Maar de tafeltennisheld raakte door drugs aan lager wal en verloor alles. Zijn tragische leven vormde de basis voor de roman De droevige kampioen van de Nederlandse schrijver Jan Brokken (1949), dat in 1997 verscheen. Nu is het levensverhaal van Robert Hosé vastgelegd in de driedelige VPRO-docudrama De droevige kampioen van Sander Burger.

Lees meer
Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Achttien jaar geleden komt de achttienjarige Sara Guzmán (Ximena Lamadrid) om het leven tijdens een middagje parasailen. Het is zogenaamd een ongeluk, maar al snel weet de kijker dat er met de parachute is geknoeid. Haar broer Alex (Leo Deluglio als jonge versie; Manolo Cardono als volwassen versie) draait ten onrechte op voor de dood van zijn zus, dus als hij na achttien jaar vrij komt, is hij uit op wraak. Dit is in het kort het verhaal van de Netflixserie Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?, uit Mexico.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This