Recensies films

La Vida de los Peces, Matias Bize

16 maart 2011

Simone Kalkman

Subtiele nostalgie

Het lijkt ieders droombaan: betaald krijgen om de mooiste plaatsen ter wereld te bezoeken. De film La Vida de los Peces van de Chileense regisseur Matias Bize stelt dit leven heel anders voor. De 33-jarige hoofdpersoon Andrés is reizend journalist. Hij is echter ook eenzaam, thuisloos en op zoek naar zichzelf. De film laat zien hoe hij in contact komt met het verleden dat hij wilde vergeten.

In de film is Andrés naar zijn moederland Chili gekomen om openstaande zaken af te handelen. Hier bezoekt hij het verjaardagfeest van een vriend. De film speelt zich af op dit feest. Vanaf de eerste scene probeert Andrés afscheid te nemen, omdat hij de volgende ochtend vroeg moet vertrekken. De camera volgt hem door het huis terwijl hij telkens andere oude bekenden tegenkomt. Vertrekken en zijn verleden achter zich te laten lijkt hem zo steeds maar niet te lukken.

Centraal staat het weerzien met zijn oude geliefde Beatriz. Hij heeft haar tien jaar niet gezien, maar ze blijft de liefde van zijn leven. Alleen is ze getrouwd en heeft twee dochters.  De emotionele gesprekken tussen Andrés en Beatriz geven een gevoel van nostalgie. Hebben ze de juiste beslissingen genomen? Waar is het misgegaan? En bovenal, hebben ze misschien nog een kans?

Op mooie, eenvoudige wijze toont Bize het verhaal van deze dertigers. De veelzeggende blikken en beladen dialogen slagen er goed in de nostalgische sfeer over te brengen.  Knap is daarbij dat de film nergens zwaar of dramatisch wordt. Het resultaat is subtiel en tegelijkertijd ontroerend.

La Vida de los Peces is de openingsfilm van het LAFF 2011.

Lees het interview met Matías Bize in La Chispa 356.
Bestel nu

Gerelateerde berichten

Inside the World’s Toughest Prisons

Inside the World’s Toughest Prisons

Ooit bezocht ik in Colombia twee gevangenissen: de vrouwengevangenis Buen Pastor (de goede herder) en mannengevangenis La Picota (genoemd naar de wijk waar de gevangenis ligt). Toevallig was er een Franse journalist aanwezig voor het maken van een documentaire. Ik moest eraan terugdenken bij het kijken van de Netflix documentairereeks Inside the World’s Toughest Prisons.

Lees meer
Docudrama: De droevige kampioen

Docudrama: De droevige kampioen

’Wereldberoemd’ was Robert ‘Joy’ Hosé (1949) op Curaçao en de Antillen in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen hij als tafeltenniskampioen internationaal furore maakte en de wereld over reisde. Maar de tafeltennisheld raakte door drugs aan lager wal en verloor alles. Zijn tragische leven vormde de basis voor de roman De droevige kampioen van de Nederlandse schrijver Jan Brokken (1949), dat in 1997 verscheen. Nu is het levensverhaal van Robert Hosé vastgelegd in de driedelige VPRO-docudrama De droevige kampioen van Sander Burger.

Lees meer
Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Achttien jaar geleden komt de achttienjarige Sara Guzmán (Ximena Lamadrid) om het leven tijdens een middagje parasailen. Het is zogenaamd een ongeluk, maar al snel weet de kijker dat er met de parachute is geknoeid. Haar broer Alex (Leo Deluglio als jonge versie; Manolo Cardono als volwassen versie) draait ten onrechte op voor de dood van zijn zus, dus als hij na achttien jaar vrij komt, is hij uit op wraak. Dit is in het kort het verhaal van de Netflixserie Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?, uit Mexico.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This