Recensies films

La noche de enfrente (IFFR 2013)

25 januari 2013

Simone Kalkman

“Wat als de tijd niet in een rechte lijn liep, en momenten zoals losse knikkers waren?” Dit vraagt een van de personages uit de film La Noche de Enfrente, van regisseur Raúl Ruiz. Dit idee, van momenten waar je als knikkers mee kunt spelen, lijkt ten grondslag te liggen aan de laatste film van deze bekende Chileense regisseur.

Hoofdpersoon van de film is Don Celso, een professor die op het punt staat met pensioen te gaan. Ruiz toont de laatste vijf werkdagen van deze zonderlinge, oude man. Hierbij lopen realiteit, fantasie, heden en verleden door elkaar. Zo zien we een jonge Celso in gesprek met zijn favoriete historische figuren: piraat Long John Silver en componist Beethoven. Ondertussen is de oude Celso ervan overtuigd dat hij binnenkort vermoord zal worden.

La noche de enfrente is gebaseerd op de gelijknamige roman van Chileense schrijver Hernán de Solar. De uitvoering van de film heeft echter ook veel weg van een toneelstuk, met name in het decor en de dialogen. Daarnaast speelt Ruiz met lichtval, waarmee het artificiële karakter van het filmproces benadrukt wordt. Deze elementen versterken het surreële gevoel dat de verhaallijn oproept en geven de film een unieke sfeer.

Als kijker is er aan het verhaal soms geen touw vast te knopen, maar dat hoeft ook niet. Het beste kun je meegaan in Ruiz’ poëtische knikkerspel. Onderweg komen in karakteristieke, filosofische dialogen veel centrale thema’s uit Ruiz’ uitgebreide oeuvre voorbij: leven en dood, muziek, literatuur, politiek en natuurlijk de tijd. Door deze diverse thematiek is La noche de enfrente geen makkelijke film, maar juist daardoor blijft hij lang in je hoofd zitten.

La noche de enfrente | Raúl Ruiz | 2012 | Chili | 110 minuten | Spaans gesproken | Engels ondertiteld

La noche de enfrente is nog tot 2 februari te zien op het Internationaal Film Festival Rotterdam.

Gerelateerde berichten

Inside the World’s Toughest Prisons

Inside the World’s Toughest Prisons

Ooit bezocht ik in Colombia twee gevangenissen: de vrouwengevangenis Buen Pastor (de goede herder) en mannengevangenis La Picota (genoemd naar de wijk waar de gevangenis ligt). Toevallig was er een Franse journalist aanwezig voor het maken van een documentaire. Ik moest eraan terugdenken bij het kijken van de Netflix documentairereeks Inside the World’s Toughest Prisons.

Lees meer
Docudrama: De droevige kampioen

Docudrama: De droevige kampioen

’Wereldberoemd’ was Robert ‘Joy’ Hosé (1949) op Curaçao en de Antillen in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen hij als tafeltenniskampioen internationaal furore maakte en de wereld over reisde. Maar de tafeltennisheld raakte door drugs aan lager wal en verloor alles. Zijn tragische leven vormde de basis voor de roman De droevige kampioen van de Nederlandse schrijver Jan Brokken (1949), dat in 1997 verscheen. Nu is het levensverhaal van Robert Hosé vastgelegd in de driedelige VPRO-docudrama De droevige kampioen van Sander Burger.

Lees meer
Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Achttien jaar geleden komt de achttienjarige Sara Guzmán (Ximena Lamadrid) om het leven tijdens een middagje parasailen. Het is zogenaamd een ongeluk, maar al snel weet de kijker dat er met de parachute is geknoeid. Haar broer Alex (Leo Deluglio als jonge versie; Manolo Cardono als volwassen versie) draait ten onrechte op voor de dood van zijn zus, dus als hij na achttien jaar vrij komt, is hij uit op wraak. Dit is in het kort het verhaal van de Netflixserie Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?, uit Mexico.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This