Recensies films

Justice for my sister

19 maart 2013

Daniela Navarrete

Justice for my sister is een indrukwekkende documentaire die vertelt over de missie van de Guatemalteekse Rebeca, die de moordenaar van haar zus Adela veroordeeld wil krijgen. Adela is een vrouw van 27 jaar die in een bar in Escuintla werkt. Ze heeft drie kinderen en woont samen met hen, haar moeder, haar zus Rebeca en diens vijf kinderen. Op een dag gaat ze naar haar werk en komt nooit meer terug: haar ex-vriend sloeg haar dood en liet haar aan de kant van de weg achter.

Adela’s zus Rebeca neemt de leiding in deze zaak en probeert in haar eentje alles te doen om de moordenaar van haar zus achter tralies te zetten. Na drie maanden proberen merkt ze dat het rechtssysteem in Guatemala heel traag en corrupt is. Ook is ze bang dat Ricardo (de moordenaar) wraak zal nemen, en gaat daarom op zoek naar juridische ondersteuning. Op deze manier komt ze in contact met Fundación Sobrevivientes, een stichting die steun biedt aan Guatemalaanse vrouwen en gezinnen die slachtoffers zijn van mishandeling, verkrachting, geweld en femicidio. De stichting biedt Rebeca juridische hulp. Uiteindelijk weten ze samen, na een drie jaar durende strijd, de zaak voor de rechter te brengen. De verdachte werd daarbij veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf.

Guatemala heeft een zeer gewelddadige geschiedenis. Tijdens de 36 jaar durende burgeroorlog die in 1996 eindigde, werden er duizenden mensen door het militaire regime vermoord. In de laatste tien jaar waren er in Guatemala zesduizend slachtoffers van femicidio (vrouwenmoord) en in slechts 2 procent van de zaken werden de daders veroordeeld. Getuigen, rechters en slachtoffers krijgen vaak te maken met bedreigingen en geweld. Vanwege deze angstcultuur blijft gerechtigheid uit. In deze film zien we echter hoe een vrouw zich opricht uit haar verdriet en een voorbeeld voor haan gemeenschap wordt. Zo toont ze dat gerechtigheid ook in Guatemala mogelijk is.

Justicie for my sister | Kimberly Bautista | Guatemala, Verenigde Staten | 2012 | 69 minuten | Spaans en Engels gesproken | Engels ondertiteld

Justice for my sister is van 21 t/m 27 maart de zien op het Movies that Matter Festival in Den Haag. Op zondag 24 maart zal de regisseur Kimberley Bautista aanwezig zijn voor een Q&A.

Gerelateerde berichten

Inside the World’s Toughest Prisons

Inside the World’s Toughest Prisons

Ooit bezocht ik in Colombia twee gevangenissen: de vrouwengevangenis Buen Pastor (de goede herder) en mannengevangenis La Picota (genoemd naar de wijk waar de gevangenis ligt). Toevallig was er een Franse journalist aanwezig voor het maken van een documentaire. Ik moest eraan terugdenken bij het kijken van de Netflix documentairereeks Inside the World’s Toughest Prisons.

Lees meer
Docudrama: De droevige kampioen

Docudrama: De droevige kampioen

’Wereldberoemd’ was Robert ‘Joy’ Hosé (1949) op Curaçao en de Antillen in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen hij als tafeltenniskampioen internationaal furore maakte en de wereld over reisde. Maar de tafeltennisheld raakte door drugs aan lager wal en verloor alles. Zijn tragische leven vormde de basis voor de roman De droevige kampioen van de Nederlandse schrijver Jan Brokken (1949), dat in 1997 verscheen. Nu is het levensverhaal van Robert Hosé vastgelegd in de driedelige VPRO-docudrama De droevige kampioen van Sander Burger.

Lees meer
Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Achttien jaar geleden komt de achttienjarige Sara Guzmán (Ximena Lamadrid) om het leven tijdens een middagje parasailen. Het is zogenaamd een ongeluk, maar al snel weet de kijker dat er met de parachute is geknoeid. Haar broer Alex (Leo Deluglio als jonge versie; Manolo Cardono als volwassen versie) draait ten onrechte op voor de dood van zijn zus, dus als hij na achttien jaar vrij komt, is hij uit op wraak. Dit is in het kort het verhaal van de Netflixserie Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?, uit Mexico.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This