Recensies films

Granito (LAFF 2013)

27 april 2013

Jeroen van Gerven

De documentaire Granito van de Amerikaanse regisseur Pamela Yates gaat over de burgeroorlog in Guatemala. Een relevant onderwerp, omdat deze oorlog – volgens de filmmaakster zonder meer een geval van genocide op de inheemse bevolking – een vergeten oorlog is. Genocide of niet, vergeten hoort hij niet te worden, want deze verschrikkelijke oorlog laat in Guatemala nog steeds zijn sporen na.

Yates is de enige die tijdens de oorlog bij het leger heeft kunnen filmen. Dat leverde unieke beelden op die ze gebruikte voor haar film When the mountains tremble (1982), het moment dat de oorlog zijn gewelddadige ‘hoogtepunt’ bereikte. Deze beelden worden in Granito opnieuw opgediend. Nu ondersteunen ze de centrale vraag van de documentaire: kunnen de beelden als bewijsmateriaal dienen voor een juridische aanklacht tegen de genocideplegers?

Helaas mist Yates’ documentaire de nodige spanning. De oude beelden zijn, hoe uniek ook, anno 2011 niet erg spannend, nu de afloop al lang bekend is. Alleen het interview met de toenmalige dictator Ríos Montt – nog altijd politiek actief! – schudt de kijker wakker. Maar nieuwe inzichten of onthullingen levert Granito niet op.

Bovendien wreekt zich dat de militairen destijds natuurlijk niet zo dom waren om daadwerkelijke moordpartijen op beeld vast te laten leggen. Je ziet vooral voorbereidingen en getuigenissen van rebellen. De vraag of de beelden als bewijsmateriaal kunnen dienen moet waarschijnlijk dan ook met ‘nee’ beantwoord worden. Het lijkt erop dat de documentairemaakster deze bui al ziet hangen en het antwoord dan maar in het midden laat.

Verenigde Staten, 2011, Skylight Pictures, Pamela Yates

Granito is van 7 tot en met 12 mei te zien op het Latin American Film Festival in Utrecht.

Gerelateerde berichten

Inside the World’s Toughest Prisons

Inside the World’s Toughest Prisons

Ooit bezocht ik in Colombia twee gevangenissen: de vrouwengevangenis Buen Pastor (de goede herder) en mannengevangenis La Picota (genoemd naar de wijk waar de gevangenis ligt). Toevallig was er een Franse journalist aanwezig voor het maken van een documentaire. Ik moest eraan terugdenken bij het kijken van de Netflix documentairereeks Inside the World’s Toughest Prisons.

Lees meer
Docudrama: De droevige kampioen

Docudrama: De droevige kampioen

’Wereldberoemd’ was Robert ‘Joy’ Hosé (1949) op Curaçao en de Antillen in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen hij als tafeltenniskampioen internationaal furore maakte en de wereld over reisde. Maar de tafeltennisheld raakte door drugs aan lager wal en verloor alles. Zijn tragische leven vormde de basis voor de roman De droevige kampioen van de Nederlandse schrijver Jan Brokken (1949), dat in 1997 verscheen. Nu is het levensverhaal van Robert Hosé vastgelegd in de driedelige VPRO-docudrama De droevige kampioen van Sander Burger.

Lees meer
Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Achttien jaar geleden komt de achttienjarige Sara Guzmán (Ximena Lamadrid) om het leven tijdens een middagje parasailen. Het is zogenaamd een ongeluk, maar al snel weet de kijker dat er met de parachute is geknoeid. Haar broer Alex (Leo Deluglio als jonge versie; Manolo Cardono als volwassen versie) draait ten onrechte op voor de dood van zijn zus, dus als hij na achttien jaar vrij komt, is hij uit op wraak. Dit is in het kort het verhaal van de Netflixserie Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?, uit Mexico.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This