Recensies films

Ghett’a Life, Chris Browne (2011)

4 augustus 2011

Simone Kalkman

Vechten in Jamaica’s nationale boxteam. Dat is de droom van hoofdpersoon Derrick uit de film Ghett’a Life van Chris Browne. Hoewel de jongen talent heeft, is het moeilijk en op sommige momenten zelfs levensgevaarlijk om deze droom waar te maken. Derrick woont in een zogenaamde garrison community in Kingston, waar de landelijke partijpolitiek alles bepaalt. De gemeenschap is verdeeld in twee kampen en met de verkiezingen voor de deur betekent dit oorlog.

De mogelijkheid om bij het nationale team te komen, presenteert zich in een boksschool: the bruising gym. De school bevindt zich echter op ‘vijandig gebied’. Derrick’s vader, een lokaal politiek leider, verbiedt hem daar te boksen. Als de jongen toch achter zijn droom aangaat, beginnen de problemen. De lokale don raakt betrokken en ziet Derrick’s acties als hoogverraad. Hierdoor brengt Derrick zowel zijn eigen leven als zijn familie in gevaar.

Ghett’a Life is een mooi gefilmd verhaal over de harde realiteit van Jamaicaanse achterstandswijken. De film is geheel in Jamaica gemaakt, waarbij makers en investeerders een zo realistisch mogelijk beeld van hun land wilden schetsen. Hoewel het verhaal op sommige plaatsen cliché aandoet, is de film door de kritische weergave van deze thematiek de moeite waard. Binnen de zware context wordt daarbij een positieve boodschap behouden: vechten voor je dromen en vooroordelen overwinnen.

De film wordt gedraaid op World Cinema Amsterdam en is te zien op 13 en 14 augustus om 22.00 uur in Rialto.

Ghett’a Life| Chris Browne | Jamaica | 2010 | 103’ | Jamaicaans-Engels gesproken, Engels ondertiteld

Gerelateerde berichten

Inside the World’s Toughest Prisons

Inside the World’s Toughest Prisons

Ooit bezocht ik in Colombia twee gevangenissen: de vrouwengevangenis Buen Pastor (de goede herder) en mannengevangenis La Picota (genoemd naar de wijk waar de gevangenis ligt). Toevallig was er een Franse journalist aanwezig voor het maken van een documentaire. Ik moest eraan terugdenken bij het kijken van de Netflix documentairereeks Inside the World’s Toughest Prisons.

Lees meer
Docudrama: De droevige kampioen

Docudrama: De droevige kampioen

’Wereldberoemd’ was Robert ‘Joy’ Hosé (1949) op Curaçao en de Antillen in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen hij als tafeltenniskampioen internationaal furore maakte en de wereld over reisde. Maar de tafeltennisheld raakte door drugs aan lager wal en verloor alles. Zijn tragische leven vormde de basis voor de roman De droevige kampioen van de Nederlandse schrijver Jan Brokken (1949), dat in 1997 verscheen. Nu is het levensverhaal van Robert Hosé vastgelegd in de driedelige VPRO-docudrama De droevige kampioen van Sander Burger.

Lees meer
Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Achttien jaar geleden komt de achttienjarige Sara Guzmán (Ximena Lamadrid) om het leven tijdens een middagje parasailen. Het is zogenaamd een ongeluk, maar al snel weet de kijker dat er met de parachute is geknoeid. Haar broer Alex (Leo Deluglio als jonge versie; Manolo Cardono als volwassen versie) draait ten onrechte op voor de dood van zijn zus, dus als hij na achttien jaar vrij komt, is hij uit op wraak. Dit is in het kort het verhaal van de Netflixserie Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?, uit Mexico.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This