Recensies films

Forbidden voices

19 maart 2013

Mark Weenink

Het simpele feit dat u deze documentaire ziet, betekent een steun in de rug van de drie hoofdpersonen van Forbidden Voices. Regisseur Barbara Miller neemt de kijker mee naar drie continenten, naar drie dappere vrouwen. Ze spreken zich in hun blogs uit voor mensenrechten en vrijheid en tegen repressie. In Cuba volgt Miller ’s lands bekendste blogster Yoani Sánchez en in China filmt ze collega-blogster Zeng Jinyan, die door huisarrest aan haar appartement gekluisterd is. De Iraanse Farnaz Seifi spreekt ze in Duitsland, waar zij als balling leeft. Haar strijd voor vrouwenrechten en kritische commentaren die ze op het internet plaatste, wekte de toorn van het Iraanse regime.

Drie werelden, drie culturen, maar een universele strijd voor erkenning en het recht op vrijheid. De documentaire brengt afwisselend het verhaal van de drie vrouwen in beeld. Met geweld, intimidatie, bedreiging en beperking van bewegingsvrijheid krijgen ze allemaal te maken. Ze zijn bang, maar de angst maakt hen tegelijkertijd dapperder. De aandacht van buitenlandse journalisten vormt een levenslijn.

De ironie wil dat de blogs die hun zoveel problemen brengen, tegelijkertijd hun bescherming zijn. De Cubaanse Sánchez is inmiddels wereldberoemd en wordt gezien als een van de weinige objectieve nieuwsbronnen over het Caribische eiland. Ze lijkt zich aardig vrij te kunnen bewegen, maar wordt ook permanent geschaduwd. Wat dat betreft is de situatie van de Chinese Jinyan nog schrijnender – als je dat zo mag kwalificeren – want zij komt haar huis niet meer uit en haar man verdwijnt voor 3,5 jaar achter de tralies. Ook hij is een mensenrechtenactivist. Hun dochter groeit op zonder vader.

Miller heeft een mooi portret gemaakt van deze vrouwen die volharden. De conquenties voor hen en hun omgeving zijn loodzwaar. Hun strijd voor een rechtvaardiger wereld bestaat bij de gratie van bekendheid. Deze documentaire draagt daar aan bij en iedere kijker is er een.

Forbidden voices | Barbara Miller | Zwitserland | 2012 | 96 minuten | Verschillende talen gesproken | Engels ondertiteld

Forbidden voices is van 21 t/m 27 maart te zien op het Movies that Matter Festival in Den Haag. Op zondag 24 maart is blogster Yoani Sanchez daar aanwezig voor een talkshow, en op dinsdag 26 maart houdt zij een Q&A.

Gerelateerde berichten

Inside the World’s Toughest Prisons

Inside the World’s Toughest Prisons

Ooit bezocht ik in Colombia twee gevangenissen: de vrouwengevangenis Buen Pastor (de goede herder) en mannengevangenis La Picota (genoemd naar de wijk waar de gevangenis ligt). Toevallig was er een Franse journalist aanwezig voor het maken van een documentaire. Ik moest eraan terugdenken bij het kijken van de Netflix documentairereeks Inside the World’s Toughest Prisons.

Lees meer
Docudrama: De droevige kampioen

Docudrama: De droevige kampioen

’Wereldberoemd’ was Robert ‘Joy’ Hosé (1949) op Curaçao en de Antillen in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen hij als tafeltenniskampioen internationaal furore maakte en de wereld over reisde. Maar de tafeltennisheld raakte door drugs aan lager wal en verloor alles. Zijn tragische leven vormde de basis voor de roman De droevige kampioen van de Nederlandse schrijver Jan Brokken (1949), dat in 1997 verscheen. Nu is het levensverhaal van Robert Hosé vastgelegd in de driedelige VPRO-docudrama De droevige kampioen van Sander Burger.

Lees meer
Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Achttien jaar geleden komt de achttienjarige Sara Guzmán (Ximena Lamadrid) om het leven tijdens een middagje parasailen. Het is zogenaamd een ongeluk, maar al snel weet de kijker dat er met de parachute is geknoeid. Haar broer Alex (Leo Deluglio als jonge versie; Manolo Cardono als volwassen versie) draait ten onrechte op voor de dood van zijn zus, dus als hij na achttien jaar vrij komt, is hij uit op wraak. Dit is in het kort het verhaal van de Netflixserie Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?, uit Mexico.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This