Recensies films

For You Naked (IDFA)

8 november 2012

Teun Heuvelink

Neerslachtig, blij, gelukkig en verdrietig. Emoties en gemoedstoestanden die afwisselend terugkeren in de Zweedse documentaire For You Naked. De homoseksuele kunstenaar Lars Lerin is tijdens de documentaire de vijftig reeds gepasseerd, maar heeft het echte geluk in de liefde nog niet gevonden. Zijn laatste relatie, die twaalf jaar duurde, eindigde in een drama en zijn psychische problemen maken hem niet voor iedereen de ideale partner. Toch geeft Lars zijn zoektocht niet op en komt hij via het internet in contact met de Braziliaan Junior.

De goedgemutste en energieke danser uit de binnenlanden van Brazilië komt naar Zweden en fleurt ook meteen het verhaal op. Het wat saaie en norse achterland van Zweden komt direct in een ander daglicht te staan met de komst van Junior. Hoewel de mannen elkaar nooit eerder hebben ontmoet en elkaars taal niet spreken, is het mooi om te zien hoe er toch een grote aantrekkingskracht tussen de twee mannen bestaat. Lars blijft echter ook worstelen met zichzelf, zijn overgave aan Junior en de liefde lijken een moeilijk te nemen hindernis.

De contrasten tussen de twee mannen en de twee werelden waar ze vandaan komen zijn groot, maar juist dat verschil maakt de documentaire onderhoudend. De Cubaanse schrijver Pedro Juan Gutiérrez wist er in zijn boek Animal Tropical (over een Cubaan de drie maanden in Zweden vertoeft op bezoek bij zijn ‘vriendin’) al goed de vinger op te leggen; het sensuele en vrije karakter van de latino steekt schril af tegenover het starre, koude en preutse Zweden. Het is alsof je een flamingo tussen een kolonie pinguïns zou zetten. Wanneer Lars bij de familie van Junior op bezoek gaat in Brazilië geldt uiteraard hetzelfde, al creëren die scènes bij de kijker ook wat momenten van ongemak, ook omdat Lars geen letter Portugees spreekt.

For You Naked is een mooi portret van zowel de complexiteit van de liefde als de eenvoud ervan. Een documentaire uit het leven gegrepen.
For You Naked | Sara Broos | Zweden/Brazilië | 2012 | 74 minuten | Zweeds en Portugees gesproken | Engels ondertiteld
For You Naked is van 14 t/m 25 november de zien op het IDFA te Amsterdam.

Gerelateerde berichten

Inside the World’s Toughest Prisons

Inside the World’s Toughest Prisons

Ooit bezocht ik in Colombia twee gevangenissen: de vrouwengevangenis Buen Pastor (de goede herder) en mannengevangenis La Picota (genoemd naar de wijk waar de gevangenis ligt). Toevallig was er een Franse journalist aanwezig voor het maken van een documentaire. Ik moest eraan terugdenken bij het kijken van de Netflix documentairereeks Inside the World’s Toughest Prisons.

Lees meer
Docudrama: De droevige kampioen

Docudrama: De droevige kampioen

’Wereldberoemd’ was Robert ‘Joy’ Hosé (1949) op Curaçao en de Antillen in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen hij als tafeltenniskampioen internationaal furore maakte en de wereld over reisde. Maar de tafeltennisheld raakte door drugs aan lager wal en verloor alles. Zijn tragische leven vormde de basis voor de roman De droevige kampioen van de Nederlandse schrijver Jan Brokken (1949), dat in 1997 verscheen. Nu is het levensverhaal van Robert Hosé vastgelegd in de driedelige VPRO-docudrama De droevige kampioen van Sander Burger.

Lees meer
Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Achttien jaar geleden komt de achttienjarige Sara Guzmán (Ximena Lamadrid) om het leven tijdens een middagje parasailen. Het is zogenaamd een ongeluk, maar al snel weet de kijker dat er met de parachute is geknoeid. Haar broer Alex (Leo Deluglio als jonge versie; Manolo Cardono als volwassen versie) draait ten onrechte op voor de dood van zijn zus, dus als hij na achttien jaar vrij komt, is hij uit op wraak. Dit is in het kort het verhaal van de Netflixserie Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?, uit Mexico.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This